Свържи се с нас

Култура

Маратонът на четенето приключи

Published

on

Маратонът е рамкиран от две дати – 2 април – Ден на детската книга и 23 април – Световен ден на четенето и авторското право. Детският отдел на библиотеката обяви Седмица на детската книга и изкуствата за деца от 2 до 6 април. Детска театрална трупа „Веселушко” при ОУ „Неофит Рилски” с ръководител Янка Тотева откри седмицата с представление. Гости на представлението бяха ученици от първи клас при ОУ ”Ран Босилек” с класен ръководител К. Рускова. В този ден започна и най-дългата приказка, сътворена от деца: „Имало едно време един чуден горски град. В него живеели… „ и малките читатели на Детски отдел всеки ден дописваха историята. Над 40 деца се включиха  в нейното създаване.

На 3 април се проведе литературно четене на детски произведения на Емилиян Станев, посветено на 105 години от рождението му, с учениците от трети клас при СОУ ”Райчо Каролев” с ръководител М. Мицева.

На 4 април в забавно състезание с награди „Книжка-многознайка” мериха  сили ученици от пети клас на ОУ ”Ран Босилек”с класен ръководител Светлана Антова. Детският отдел  гостува на ОДЗ “Дъга“. Библиотекарите запознаха малчуганите с Детския отдел на библиотеката, четоха откъси от интересни книжки и подариха книги на библиотеката на детската градина. Ученици от първи, втори и пети клас от ОУ “Неофит Рилски“ гостуваха през седмицата и участваха в познавателна игра „Открий тази книга“.

Библиотекарите подредиха и изложба на детски рисунки под надслов – „Библиотека на бъдещето”.

В конкурса за изработване на най-оригинален книгоразделител се включиха над 150 деца. Всички книгоразделители са представени на специални табла в Детския отдел.

За част от дните на „голямото четене“, специалистите от библиотеката избраха атмосферата на „Възрожденското кафене“ в АИР „Боженци“. В литературното четене се включиха „малките големи художници“, гостуващи на резервата от детския пленер от школа „Арт линия“, с ръководител Ваня Запрянова от гр. Казанлък.

През Седмицата на детската книга бяха регистрирани безплатно 235  нови читатели и направени 654 посещения. Освен това на 11 април се проведе и отборно състезание за сърфиране в интернет – „Децата-творци в интернет пространството”.

На 19 април в НМО гостува музеят „Емилиян Станев” от Велико Търново с представяне на книгата на Радка Пенчева „Сюжети на забравата, реванши на паметта” и прожекция на документалния филм на Дочо Боджаков «Вечните ловни полета». Книгата представи доц. Пламен Павлов от ВТУ «Св.св. Кирил и Методий.

На 23 април маратонът на четенето продължи с литературно четене на няколко отделни сцени (Дневен център за възрастни хора – гр. Габрово, Национална Априловска гимназия – гр. Габрово, ОДЗ „Дъга”, ЦДГ „Мики Маус”, СОУ „Райчо Каролев”, Детски отдел на Регионална библиотека – Габрово) с участие на деца – читатели, ученици от 10-те класове на Национална Априловска гимназия – Габрово и доброволци на Регионалната библиотека. Бяха наградени и победителите от конкурса за книгоразделители.

Маратонът завърши на 25 април с «Час, посветен на Петя Дубарова» – рецитал по стиховете й и награждаване на отличените творби в националния литературен конкурс, посветен на 50 години от рождението й.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица