Свържи се с нас

Новини

Меглена Кунева: Политиката не се прави през телевизора

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Провалът с вота на недоверие към правителството се дължи на задкулисни договорки”, коментира пред журналисти в Габрово Меглена Кунева, председател на Сдружение “България на гражданите”, съобщиха от пресцентъра на сдружението. “В правото не съществува оттегляне на подпис, защото той е породил правно действие. Това, на което сме свидетели всъщност, е една коалиция между управляващи и опозиция, но негласна, нечестна, под масата”, каза Кунева. “Това е фалшивост, като тази, която видяхме с “Лукойл” – първо уж им отнеха лиценза, а после им връчиха обществена поръчка за десетки милиони лева, за попълване на държавния резерв с горива, купени на възможно най-високата цена. Това е арогантност, която тероризира хората в България”, коментира още председателят на “България на гражданите”.

Кунева заяви, че управляващи оказват и силен натиск върху администрацията, като я превръщат в жертва на партийната конюнктура. “Ако си близък с властимащите, ще бъдеш назначен на пост, а управляващите правят това с безразсъдството, че слагайки един некадърен човек, той ще им бъде верен. А истината е, че държавата зависи от кадърните хора. Най-големите проблеми, за които хората ни сигнализират при срещите ни в цялата страна, са, че обществените поръчки са нечестни, бизнесът е смазан, безработицата убива цели населени места, а здравеопазването и образованието са на много ниско ниво”, посочи още Меглена Кунева, която бе категорична, че “политиката не се прави през телевизора”. Председателят на гражданското сдружение посочи, че у нас науката трябва да се превърне в приоритет за бъдещата ни модерна икономика. Кунева даде примери с Франция, която е лидер в производството на вина, на земеделска и животновъдна продукция, както и с Германия, която е превърнала в свой приоритет автомобилостроенето. “Какво имаме ние?”, риторично попита Меглена Кунева, подчертавайки, че без култура България няма да напредне.

На въпрос – дали не се бави с обявяването на партия, Кунева коментира, че не влиза в договорки с олигарси, а акцентира върху подготовката на секторни политики на Сдружението и търсенето на нови лица. “Само ако имам тази инфраструктура и широката гражданска мрежа, само тогава мога да направя следваща крачка”, коментира още Кунева.

“България на гражданите” не е вождистки проект. Лидерът работи с екип, главатарят работи с безименни хора”, отбеляза на срещата с жителите на Габрово Меглена Кунева. Тя благодари за подкрепата на изминалите президентски избори и представи лицата за контакт на “България на гражданите” в региона. “Не правим кабинетни политики, а на терен, говорейки с хората. В противен случай ще продължим да живеем като в карикатура на Бешков”, допълни Кунева, която откри изложба на неповторимия Илия Бешков.

Учредителят на “България на гражданите” Даниел Вълчев посочи, че Сдружението има амбиции за следващите парламентарни избори и за разлика от ГЕРБ и БСП няма да разчита на многомилионната държавна субсидия, а на дарения.

Заместник-председателят на Сдружението Калин Томов разкритикува управляващите за провала им при строителството на инфраструктурни проекти. Като пример, Томов посочи магистралата София-Ниш, която трябваше да е факт, както и липсата на път до бъдещия Дунав мост 2.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица