Свържи се с нас

Крими

Растем, за да си плащаме дълговете

Published

on

снимка: sxc.hu

Международният валутен фонд прогнозира икономически растеж у нас в размер от  0,8 процента. Какво значи този процент за нас българите, можем да разберем най-добре, ако загърбим за малко принципите на пазарната икономика. И да разпределим тези малко над 600 млн. лева на целокупното ни население. Най-напред отделяме половината, дължимо под формата на данъци за държавата. След това разпределяме останалите 300 млн. и получаваме по около 41 лв. на човек годишно или малко над 4 лв. месечно.

Простете за дилетантския пример, той разбира се не бива да ви заблуждава. Пазарът ще разпредели на едни по-малко, на други повече. Ще има и такива с още повече, но тях статистиката не ги хваща. Защото или са в контрабандата, или пък в сивата икономика.

Но така или иначе, сумата е 300 млн. Накъде сме тръгнали с тези 0,8 процента, всеки, който познава аритметиката, може да сметне. Ако не иска да се хаби, нека да чуе икономистите. Те твърдят, че за 15-20 години може да стигнем средноевропейските доходи с икономически растеж от 8-10 процента годишно.

Разбира се, светът и Европа са в криза и няма как да не го усетим и ние, макар и на края на географията. Но докато в други страни (Испания, Италия), режат живо месо и реформират секторите, които гълтат най-много държавни пари, у нас времето е пропуснато. Тече годината, а зад гърба си кабинетът има само пенсионна полуреформа, която няма да намали дефицита на НОИ, нито тази, нито пък идната година. Тежко му на правителството с бездънната каца на здравеопазването, със социалните плащания на калпак, с грижливо охранваното МВР, със субдисиите, за които всеки си намира причини.

Но не мислите, че ще усетим, когато наближи моментът. Държавите се движат към фалита неусетно, а когато дойде суматохата, вече е късно. Ето защо не бъдете сигурни за тези 41 лева. А по-скоро мислете, че сте на червено с пет  пъти повече – 1,6 млрд. дълг, които ще плащаме през идния януари.

Ето защо да се надяваме през идните години на поне на 2 процента ръст. Ако не друго, то поне да платим други 2 млрд., които пък ще трябва да връщаме в началото на 2015 година.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция срещу изборната търговия в севлиевския квартал „Балабанца“

Published

on

Служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им от севлиевската полиция, Зоналното жандармерийско управление в Плевен, Териториалната дирекция на НАП – Велико Търново и Областна дирекция безопасност на храните – Габрово влязоха в севлиевския квартал „Балабанца“.

Съвместната операция бе насочена срещу укриването на доходи от търговска дейност, съхранение и разпространение на хранителни стоки, които не отговарят на действащите стандарти, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол, подготовка и организация на контролиран вот, във връзка с предстоящите избори на 2 октомври.

Акцията е била реализирана в петък, 23 септември, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. В хода на операцията са били проверени 6 магазина за продажба на хранителни стоки и 9 лица.

В хода на извършените проверки не са установени нарушения на данъчното, здравно и изборно законодателство. От страна на ТД на НАП са били изготвени 2 констативни протокола.

В търговски обект, находящ се на ул. „Светлина“, са били открити спиртни напитки, които не са облепени с български акцизен бандерол. На управителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

13-годишен нападна и ограби малолетен в центъра на Габрово

Published

on

13-годишен нападна и ограби малолетен в центъра на Габрово. Престъплението е било извършено в деня на Независимостта, 22 септември.

Тогава в полицията постъпил сигнал, че в района на ул. „Еманул Манолов“ неизвестно лице, използвайки заплахи, отнело пари от малолетно лице.

В резултат на предприетите незабавни действия било установено, че извършител на деянието е 13-годишно момче, известно на МВР и с наложена възпитателна мярка.

След окомплектоване, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ученик е с мозъчно сътресение след бой в габровско училище

Published

on

15-годишен ученик бе приет с мозъчно сътресение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово след бой в габровско училище.

Случаят се разиграл в последния учебен за миналата седмица ден, около 11.05 часа, в една от местните професионални гимназии.

Тогава в полицията постъпил сигнал от медицински служител, който съобщил за пострадал ученик.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че при възникнал конфликт между ученици били нанесени удари в главата на 15-годишно момче.

То било откарано в местната болница, с нанесена средна телесна повреда, изразяваща се в сътресение на мозъка.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието е 17-годишно момче, ученик в същото училище, известно на МВР и с налагани възпитателни мерки.

По случая е образувана преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица