Свържи се с нас

Новини

Половината гимназисти смятат, че употребата на наркотици е проблем за Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Половината от учениците 9 – 12 клас в град Габрово смятат, че употребата на наркотици е проблем за града. За 19,6 % такъв проблем не съществува. Според тях употребата на наркотици е най-вече  проблем на страната ни – 62,7 % са на това мнение. Оценката на учениците за това дали употребата на наркотици е проблем за училището, в което учат, е приблизително равна на тази за града. Това са данните изнесени вчера на пресконференция по повод на направено проучване на здравното поведение, оценките и нагласите по отношение на психоактивните вещества сред учениците в град Габрово.

Учениците от Габрово смятат, че за да бъде решен проблемът с наркоманията у нас, трябва да се наложат строги закони за производителите и разпространителите на наркотици – 56,6 % от тях са на това мнение. А също и да се говори открито за проблемите на наркозависимите (47,5 %) и да се създадат повече медицински служби за лечение ( 43,6 %). Строги закони за употребяващите наркотици са от важно значение за 37,6 % от анкетираните. Всеки десети ученик е за това да се узаконят дрогите.

На въпроса, откъде предимно знаят за въздействието и последствията от употребата на наркотици, габровските гимназисти споделят, че информацията им за това идва най-често от филмите, които гледат (66,1 %), от разказите на приятели (59,8 %), а също и от родители (41,1 %) и от учители (38,4 %). В по-малка степен информация получават от личните им наблюдения на наркомани (31,3 %), от книги (28,0 %) и отспециализирани лекции, курсове и семинари (20,7 %). Не се интересуват от такава информация 8,5 % от анкетираните. 17,1% от анкетираните заявяват, че знаят за въздействието и последиците на наркотиците от личен опит.

Според учениците, голям риск за здравето на хората има, ако употребяват редовно хероин (86,0 %) и екстази (81,9 %). Прави впечатление, че за тях редовната употреба на цигари има по-голям риск за здравето, отколкото редовната употреба на марихуана. Малко над половината ученици (53,2 %) смятат, че редовната употреба на  алкохол представлява голям риск за здравето на хората и тя се определя като по-малко рискова, отколкото употребата на цигари и марихуана.

Само 2,6 % приемат безрезервно употребата на наркотици, 8,7 % са склонни да я приемат, а 51,3 % категорично не я премат. Подобна оценка за пушенето дават едва 13,5 %, а за пиенето – 2,8 %.

Според габровските ученици отношението на техните родители към употребяващите наркотици е по-скоро отрицателно -75,0 % смятат така. Само за 4,1 % то е толерантно, а 11,5 % никога не са говорили на тази тема.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица