Свържи се с нас

Новини

Внимание, шофьори: Съветник на МВР за Великденските празници

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По време на Великденските празници и поредните почивни дни  възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на  водачи и пешеходци.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни  и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, от „Пътна полиция” предлагат да имате предвид следните препоръки:

–  Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

– Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

 –  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.

 –  Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

 –  Преди  пътувания с автомобила – на гости или към заведение – предварително определете водач от компанията, който  ще ви вози, и със сигурност  ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.

 –  Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е  още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.

 – Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.

  –  При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия.

  – При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация  с добра видимост напред Съобразявайте намерението си да изпреварите с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на автомобила, който възнамерявате да изпреварите.

  – При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване,  дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.

– При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.

 – Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

– При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи.

– Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

– При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.

– При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

–  Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

– В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. Контролирайте децата си; когато са навън. Те се увличат в игри на групи  в селищата и може да се появят внезапно пред движещи се автомобили – тичайки или на велосипед. На село юношите се изкушават да се повозят на нерегистрирани и неизправни мотопеди и мотоциклети, карани от техни  неправоспособни приятели. В това отношение родителската толерантност може да доведе до трагичен случай.

– По-големите юноши и момичета непременно ще искат да отидат на заведения, дискотеки. Направете необходимото да не се качват на возила, карани от неправоспособни и пияни. В някои случаи  търсете съдействието на полицията, за да предотвратите опасни пътувания. /Като пътници в автомобили и на мотоциклети загиват най-вече юноши  и момичета на 15 – 17 години, при катастрофи в нощните часове/.

– При гостуване или отиване на заведение още преди празненството определете предварително  трезв шофьор, който ще ви вози. По-добре е на такива места да отидете с такси, за да не се изкушите да седнете зад волана в последния момент.

 –  Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне  8 часа преди потегляне.  Въздържайте се от обилно нахранване преди шофиране, тъй като води до сънливост и забавени реакции.

 – Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

 –  През зимата по всички пътища се появяват неравности  и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране.

 – Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и  наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове,  веднага намалете скоростта.

–  Не се опитвайте, без да намалявате скоростта,  да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.

– По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка и по тъмно. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи  или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

 –  Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

–  При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията  от автомобила  пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че  водачът му рязко задейства спирачките.

–  От обилните валежи и от течаща вода по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Такива места са крайно опасни за подхлъзване и падане на мотоциклетисти и мотопедисти. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица