Свържи се с нас

Новини

Наркоразпространението – приоритет на полицията в областта

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Борбата с разпространението на наркотици е основен приоритет на полицията в област Габрово и това го показваме с резултатите, които сме постигнали за последната година. Ръстът на разкритите подобен вид престъпления е скочил със 133%. Това заяви вчера на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР-Габрово Денислав Донков по повод проблемите с употребата и разпространението на наркотици сред подрастващите в Габрово.

От казаното стана ясно, че през 2010г. са били задържани 48 лица по линия на наркотиците, докато през 2011г. задържаните са 123-ма. „Аз смятам, че криминалните елементи, които се занимават и имат криминално мислене вече са елиминирани. Разпространението е в граници, които можем да контролираме и в момента знаем какво се случва. Имаме много добре обучени служители, които работят в тази област. Смятам, че борбата, която водим е много успешна към момента“, каза Денислав Донков.

Директорът на областната полиция допълни още, че проблемът с хероина е елиминиран и хората, които го употребяват се броят на пръсти, като повечето от тях са включени в метадонови програми. Той увери, че външни организирани групи нямат контрол върху наркоразпространението в Габрово. „Опитвали са се през годините да навлязат такива групировки, но се са успели. Всичко към момента е хаотично – ходят от други региони, за да се снабдяват. Искам нещата да се изведат наяве, да получаваме информация, да не се крие от учители и родители и да се наблегне много сериозно на профилактиката. Има какво да се направи и институциите трябва да работят много сериозно в тази насока“, завърши коментарът си Донков.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица