Свържи се с нас

Култура

Габрово ще празнува 2 пъти своя празник тази година

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тази година официалното честване на празника на Габрово ще бъде разделен с цялата си сериозност, която изисква подобен род събития от непринуденото, забавното и карнавалното. Новината съобщи днес кметът на града Таня Христова.

Празникът на Габрово е на 17 май и се пада в четвъртък. По време на този ден, това което ще бъде организирано е: от 9.00 часа – отслужен молебен за благополучието на Габрово; от 9.45 ч.- церемония по издигане на знамето на града; от 10.00 ч.- ще се проведе тържествената сесия на Общински съвет-Габрово и връчване на почетните отличия, а вечерта в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба на габровските художници посветена на празника на града  и ще бъде връчена наградата на Община Габрово.

Самият карнавален ден е на 19 май. Мотото на тазгодишния карнавал е „Животни и хора – хора и животни“. От 10.30 часа ще бъде проведен Национален детски фестивал „Смехоранчетата“, който ще се проведе в зала „Възраждане“. В 11 часа – Национална изложба на средните художествени училища по изкуство в страната ще бъде изложена в Дома на хумора и сатирата, самата изложба се нарича „Луди – млади“. В 11.30 ч. в спортна зала „Орловец“ ще се проведе национален карнавал ревю и конкурс за красота на живи котки. В 14 часа пред търговския център на бул.“Априлов“ ще започне детският мини-карнавал, а на ул.“Радецка“ от 14.30 ч. ще свири „Дикси бенд парад“.

Часът на карнавалното шествие е 18.00 часа. Тази година то ще мине по ново трасе. Участниците в него ще тръгват от търговския център на бул.“Априлов“, покрай пл.“Възраждане“, ул.“Брянска“ и  последната точка ще бъде пред Дома на хумора и сатирата. Организаторите са предвидили и награда от 1000 лева, предвидени за тези, които по своя воля влязат в карнавалното шествие. Наградата си има име – „1000 лева, за който успее до сълзи да ни разсмее”.

За пръв път от няколко година насам ще има открити сцени на 3 места в града. Идеите за създаването на тези сцени е продиктувано от желанието на габровци, че не искат карнавален площад, а искат карнавален град.

В 20.00 ч. ще бъде организиран празничен концерт на пл.“Възраждане“, а паралелно с това ще има „Нощ в музея“, която ще позволи да се докоснем до изложбите и живота на Регионален исторически музей и Дечковата къща.

В периода 16-19 май на ул.“Радецка“ от 19.00 часа ще има изпълнения на габровски музиканти. На 17 и 18 май пред спортна зала „Орловец“ също ще има организирани събития, спортни демонстрации  и концертна програма, като на 18 май от 19.00 часа фолклорен танцов спектакъл на Фондация „Сила за живот“ ще представи своя продукт „Танцувам не по различно от теб“.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица