Свържи се с нас

Новини

В България 70% от населението е в градовете, в ЕС – около 40%

България се превръща в бананова република

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

България се превръща в бананова република. В градовете живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване у нас. В селата са около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени.

В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата – 71% към 28%. Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 000 души, а в селата – два пъти по-малко – около 47 000 души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна – на 1000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40% от населението живее в градски условия – или около 206 млн. европейци, а почти 1/4 се намират в селските райони – или около 117 млн. европейци. Класификацията на Евростат допуска и трети вариант – междинни райони, в които живеят други 177 млн. европейци.

Според типологията на Евростат за класификацията на градски и селски райони се отчита наличието на мрежови клетки на 1 кв. км. Преобладаващо градски район е този, където мрежовите клетки, класифицирани като градски, са повече от 80% от общото население. Междинен район е този, където мрежовите клетки, класифицирани като градски, са между 50 и 80% от общото население. Селски район се определя онзи, където мрежовите клетки, класифицирани като селски, са 50% или повече от общото население. По тази типология на Евростат за България градското население е около 1,250 млн. души, а селското – 2,8 млн. души. В междинни райони, според Евростат, живеят около 3,3 млн. българи.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани в Малта – 100%, в Холандия и Великобритания – по 71% и в Белгия – 68%. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони са регистрирани в Ирландия – 73%, Словакия – 50%, Естония – 48% и Унгария – 47%. Най-висок прираст на населението в градските райони се отчита в Швеция – 17,3% на 1000 жители, Дания – 15%, Чехия и Финландия – по 10%. Спадове в градското население се регистрират в Ирландия /- 5,7%/ и Латвия /- 5,4%/.

Най-големи увеличения в селското население са регистрирани в Белгия – 7,3% на 1000 жители и Франция – 5,1%. Най-значителни са спадовете в селското население в България /- 13,2% на 1000 души/ и в Латвия /- 11,6%/, допълва БТА. В рамките на ЕС-27 най-много е градското население във Великобритания – 44 млн. души, Германия – 35 млн. души, Франция – 23 млн. души и Испания – 22 млн. души. Най-гъсто са заселени селските райони във Франция – 18 млн. души, Полша – 14 млн. души, Германия – 13 мл. души и Италия – 12 млн. души.
0коментаракоментирай.

АргументиБГ

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица