Свържи се с нас

Новини

Жена уби мъж с чук по главата

Published

on

Жена на 35 години, с инициали М.С. е задържана от органите на реда по обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

В сряда, в 23.10 часа, в дряновската полиция бил получен сигнал за възникнал битов скандал, прераснал в побой, в къща в село Зая, общ. Дряново.  Изпратеният на място автопатрулен екип преустановил скандала, като било констатирано, че същият е предизвикан от прекомерна употреба на алкохол. Впоследствие, на едно от лицата участващо в разправата – Д. Д. на 29 години от Дряново, му прилошало, излязъл от къщата и изгубил съзнание.

Извиканият на място екип на Центъра за спешна медицинска помощ –  Дряново установил, че мъжът бил без жизнени показатели, след което бил откаран незабавно за предприемане на животоспасяващи действия. Смъртта на лицето била констатирана в дряноския Център за спешна медицинска помощ. При извършената аутопсия на трупа било установено, че се касае за наличие на травма в тилната част на главата, нанесена от твърд предмет.

От проведените първоначални процесуално-следствени действия разследващите полицаи установили, че по време на скандала и побоя, развил се преди пристигането на полицейските служители, 35 годишната М. С., при опита си да преустанови възникналия конфликт и да разтърве участниците в него, ударила еднократно с чук  дряновеца, който впоследствие почива.

По случая в РУ “Полиция”  Дряново е образувано досъдебно производство. 35-годишната жена е задържана с полицейска мярка “Задържане за срок от 24 часа“. На същата е повдигнато обвинение по чл. 124, ал.1 от НК /причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда/. Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура – Габрово.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Отбелязваме Велика събота

Published

on

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото “Христос воскресе!”

Днес хората отдават почит на починалите си близки, посещават гробищата, преливат и прекадяват. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като “най-благословения седми ден”. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

Зареди още

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ е новият шампион на България по футбол

Published

on

Заместник – директорът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово Христо Минков изведе тима на училището до шампионската титла на България.

Момчета 11 – 12 клас от габровската техническа гимназия вдигнаха Купата на страната от Националните ученически игри и спечелиха златните медали след успех с 2:1 на финала, игран днес на тренировъчния терен на стадиона на „Лудогорец“ в Разград.

В последната среща на турнира футболистите от ПТГ – Габрово се изправиха срещу тима на ПМГ „Иван Вазов“ (Димитроград), когото категорично надиграха. Срещата помежду им премина при тоталната доминация и диктовка на габровци, които не оставиха никакво съмнение кой заслужава повече да се поздрави с успеха.

В герои се превърнаха Ростислав Колев и Дориян Николаев, които отбелязаха по едно попадение, за да донесат Купата в Габрово и първото място.

„Шампионската Купа на България от ученическите игри беше нашата цел, която ние преследвахме и успешно постигнахме. Изключително съм радостен от факта, че успяхме да триумфираме с отличието, което последно нашето училище печели през далечната 1988 година.

Горд съм от постижението на нашия отбор. Показахме, че сме колектив и можем да победим всеки в България. Благодаря на всички момчета, които с мъжкото си представяне и себераздаване на терена, постигнаха този исторически успех за габровския футбол.

Искам да отправя специални благодарности и към директора на ПТГ – Габрово г-жа Корнелия Мотова, преподавателя г-жа Надежда Найденова и зоналния председател на БФС – Габрово г-н Георги Трендафилов, без чиито усилия и подкрепа едва ли щяхме да се поздравим с крайния успех“, заяви за „Габрово Нюз“ заместник – директорът Христо Минков, по повод историческата първа титла на страната от 36 години насам за техническата гимназия.

Зареди още

Новини

Днес е Разпети петък!

Published

on

Велики петък или по-известен като Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да изкупи греховете на човечеството.

На този ден Божият син претърпява неимоверни страдания. На този ден е разпнат на кръст.

Разпнат между двама разбойника за поругание при страшни природни смущения издъхнал, приел смърт, за да избави от смърт цялото човечество.

Това е ден за душевно пречистване. На същия този ден Исус бил погребан.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Поклонниците на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

Носят запалена свещ и обикалят 3 пъти около църквата, като внимават да не угасне. После я отнасят запалена вкъщи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица