Свържи се с нас

Крими

На битака за висше образование

Защо Световната банка ни съветва да намалим броя на вузовете

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Както е известно, Световната банка не размахва пръст като Брюксел. Тя дава съвети. Който иска ги чува и възприема, който не иска – не. Така например, след като авторитетната институция анализира иновативните възможности на българската икономика, експертите й се заеха с образованието. Със сигурност задачата на някогашните колеги на финасовия ни министър Симеон Дянков е била изключително трудна. Не е лесно да анализираш висшето образование в страна, в която има 51 висши училища, включително 22 университета, повечето от които произведени набързо след 10 ноември 1989 година. Далеч по-лесно е за експертите в страните, където хората първо търсят професори, а после основават университети. Така например в двуезична и съизмерима с нас Белгия те са общо 16, в Холандия – 18, в Чехия – 15, в съседна Сърбия – 10. На път сме дори да настигнем далеч по-големите по размери Испания и Полша – съответно с 34 и 26 университета.

Представете си сега затрудненията на експертите, които трябва да ровят дълго, за да открият българските ВУЗ-ове в световната класация: Софийския – 777 място, НБУ – 1816-то, Техническия – 2409 и Пловдивския – 3088.  За останалите, разбирасе, изобщо не говорим.

Ето защо измежду 6-те основни препоръки, които Световната банка прави в доклада, като че ли най-важната е тази за ограничаването на броя на висшите учебни заведения у нас. И съответно изтичането на държавни пари.

Но как да стане това, след като правителствата ни са били щедри в предложенията, а депутатите на свой ред изпълнителни в гласуването на нови ВУЗ-ове?

Не е толкова трудно. Просто образователното министерство трябва да махне от сайта си досегашните индикатори за рейтингова оценка на ВУЗ-овете у нас, а в Брюксел да прежалят парите, платени по проекта. И вместо тях да изпише световните стандарти. Т.е. каква репутация имат нашите университети по света, какво е отношението на работодателите към випускниците, колко често се цитират в чужбина българските преподаватели, какво е съотношението между студентите и тях, колко чуждестранни преподаватели има в съответното висше училище, колко са възпитаниците от други страни (но не само арабските).

Каква според вас ще бъде картинката, ако бъдат наложени тъкмо тези критерии? И дали няма да останат само няколко ВУЗ-а, в които може да се получи що-годе прилично образование?

Иначе, както виждаме, всяка година броят на студентите у нас расте, професорите са кът, а преподавателите опознават родината, кръстовайки по няколко университета. Но никого не можем да излъжем. Най-малкото онези българчета, които идват от европейските и северноамериканските университети.

И не се записват в борсата по труда, а започват направо работа на престижни места.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица