Свържи се с нас

Крими

На дансинга у нас и в чужбина

Published

on

Казват, че политиката е изкуство на възможното. От седемте възможни изкуства, тя се родее най-вече с танца. В развитите демокрации всички са на дансинга. За не толкова напредналите важи една перифраза на световно известния капацитет в тази област Джони Бърнс. Според него има съществена разлика между майсторите на танца – политиците, от една страна, и между обикновените валсиращи граждани – от друга. Първите са свободни да се придвижват, когато и в която точка пожелаят, докато вторите се въртят само там, накъдето трябва и то, когато е необходимо. В нашия случай обикновените танцуващи действат обикновено в кафенета и кръчми, с редки прибежки до близкия площад.

За разлика от предходните седмици, когато темпото беше нещо средно между политическо ча-ча-ча и самба, през миналата родната политика преоткри нови жанрове.

Първо видяхме задокеанския фокстрот – две бързи и две бавни крачки. Поднесе го правителствена двойка Борисов – Дянков. Тя започна с две зашеметяващо бързи стъпки – решението за връщането на бонусите, а така също и поправките в Закона за държавния служител. В добавка публиката видя и изящен шпиц на финансовия министър в обятията на премиера – предложението за закон за бонусите на министрите и висшите чиновници. Но в политическия фокстрот са важни, както бързите, така и по-бавните крачки. А за тях ще трябва да почакаме още някоя и друга година. Защото няма нищо по-бавно от една административна реформа. Особено, когато още не се вижда началото.

С нов самостоятелен вуду танц ни изненада земеделският министър. Както си му е редът танцът започна кротко, само с потропване на копие по тревата, но по-късно министърът вапца лицето в бойни бои. Производителите и търговците обаче не отстъпиха и отрекоха те да са причина за скъпите яйца. В суматоха министърът прибра такъмите и извика на помощ поляците, а прекупвачите в джунглата най-сетне вкусиха от удоволствието да си защитен вид в нашенската си джунгла.

Неподражаемо фламенко удариха министър Стефан Константинов и Десислава Атанасова, председател на парламентарната здравна комисия. Насред танца настръхналият мачо бе изненадан неприятно. Партньорката отказа да изпълни очаквания палос, да мине зад гърба му да щрака с пръсти в знак на подкрепа. Ето защо, тия дни сигурно на министъра ще му се наложи да свали болерото и съответно да слезе от дансинга.

Седмицата не мина и без неприлични танци. Поканата за спектакъла „Хохегер” дойде от виенския вестник „Ди пресе” и бе адресирана не само до председателя на БСП Сергей Станишев, но и до Моника Янова, някога пиар и корепетитор на спектакъл, а сега само съпруга на лидера. Най-срамежливият, в иначе безсрамната столетница, обаче деликатно отказа участие.

Но не само у нас политическите танци са във възход. През седмицата живна и гръцкото сиртаки със 107 млн. отписани заеми към частни кредитори. Българите, наминали на юг, казват, че в таверните вече не се чупят чаши и чинии, защото нямало кой да ги плаща.

Танцът „Путин 2-0” вече се утвърди и в голямата ни североизточна презморска съседка. Играят го главно в провинцията, докато в руската столица е на мода „Москва не вярва на сълзи”. Както и у нас си имаме дружеска двойка по върховете на държавата, току-виж след време се завърти някой модерен казачок със смяна на местата и пляскане на протестиращите.

Както е известно, най-нещастни в кризата и най-недолюбващите танците са частните предприемачи. Измежду тях пък най-ударени са яхтостроителите. С цели 90 процента е спаднало производството на яхти среден клас за миналата година. От началото пък на тази година, само един депутат е купил морска красавица за 3 млн. евро.

Що се отнася до гражданите (пък и до селяните), както казва Джони Бърнс, те са там, къде трябва, т.е. в кръчмите и у дома пред телевизорите. В редки случаи и на прибежки – на близкия площад. За да протестират за горивата.
Но са толкова малко, че се чудя как от «Лукойл» още не са започнали да раздават чай и подкрепителни напитки.

Автор:  Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица