Свържи се с нас

Новини

ГД „ДНЕС“ с предложения за проектозакона за образованието

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Движение „ДНЕС” оценява положителните моменти в проекта на нов Закон за предучилищното и училищно образование, в т.ч.: въвеждането на новите степени и елементи в образователния процес, а също така и справедливото решение за равнопоставеност на обществените и частните училища по отношение на държавното финансиране.

Заедно с това от движенито имат критики и предложения към законопроекта, свързани с прекалено плахите стъпки към децентрализация. Според тях, с най-висока относителна тежест в закона е държавата, т.е. Министерството на образованието, младежта и науката и е очевидна спомагателната роля на другите участници в образователния процес – родители, ученици, местни общности.

От гражданско движение „ДНЕС“ предлагат Законът да бъде обединен със Закона за професионалното образование и обучение, защото според тях няма логика от съществуването на два отделни закона, формулиращи общи цели и политики. С оглед на по-голяма яснота и подчертаване на ролята на обществото, законът да има наименование „Закон за общественото образование”. Не са състоятелни възраженията, свързани с наличието на частни училища. Те също се подчиняват на държавните образователни изисквания и всички без изключение осъществяват общообразователна подготовка. Също така, съгласно проекта на закон частните образователни институции се финансират частично и с обществени средства. Да бъдат допълнени принципите на образованието в раздел ІІ с принципа на децентрализация и с принципа на училищна автономия и партиципативност.

Държавните образователни стандарти, като ключов елемент от системата, да се приемат с участието на обществото. Те не трябва да бъдат определяни от чиновничеството в министерството и с еднолични наредби на министъра на образованието. Държавните стандарти трябва да се изработват от обществени съвети, представителни за страните в образователния процес.

Министерството да се откаже от управлението на общинските училища, както и от практиката да назначава техния ръководен персонал. Законът трябва да предостави свобода на общините при управлението на финансираните от тях училища, вкл. по отнощение на преценката за тяхната необходимост – откриване, закриване или сливане.

Сегашните настоятелства, уредени в закона, са формални и не могат да имат пълноценна роля в управлението на училищата. Предлага се да бъде възстановена българската традиция при управлението на училищата и въвеждането на настоятелства, отговорни за цялостното им управление. Настоятелствата, излъчени от представители на местните общности, да поемат грижата за делата на училището, включително за конкурсите за директори и тяхното номиниране. Кметът на общината, освен представител на местното самоуправление, е също така и представител на изпълнителната власт и по тази причина е напълно в реда на нещата именно той да подписва договорите на директорите на общинските училища.

На общината трябва да бъде предоставено правото да изработва свои учебни планове, съобразени с държавните изисквания, но и съобразно своята местна специфика. Също така, трябва да отпадне наредбата за броя на децата, оформящи паралелка в общинските училища, като преценката да бъде оставена на самата община.

Да бъде реформирана системата на училищния инспекторат. Понастоящем той има двуяки функции, които не са съвместими една с друга – управленска и методическа. Ето защо се предлага инспекторатът да бъде насочен в дейността си към държавните и професионалните училища.

В закона да бъде уреден различен начин за управление на училищата с надобщинско (регионално) значение. В него да бъде регламентиран начинът на участие в управлението на тези училища от страна на заинтересованите общини от региона.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово обучи комитети и групи по условия на труд

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ-Габрово, съвместно с Института за социални и синдикални изследвания и обучения на КНСБ, проведе в електронна среда обучение на близо четиридесет представители на комитетите и групите по условия на труд в предприятия и организации от региона.

Традиционно и тази година лектори бяха директорът на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово Виолета Иванова и вицепрезидентът на КНСБ в направление „Социална защита, безопасност и здраве при работа. Справедлив зелен преход и екология” Огнян Атанасов.

Виолета Иванова запозна участниците с нормативните разпоредби, касаещи трудовата злополука, провеждането на инструктажи осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, контролът по спазване на трудовото законодателство и правомощията на контролните органи.

Огнян Атанасов представи националното законодателство по безопасност и здраве при работа, социалния диалог в областта на здравословните и безопасни условия на труд, рискове, свързани с безопасност и здраве при работа в сектор „Държавно управление”, предстоящият проект на социалните партньори в тази област, Националната кампания на КНСБ „Да спрем рака на работното място” и промените в европейското на националното законодателство.

За първи път трети лектор в обучението бе Габриела Гатева – психолог и психотерапевт, която запозна участниците със симптомите, фазите и начините за справяне със синдромът на бърнаут и представи случаи от своята практика.

Обучението се осъществи в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица