Свържи се с нас

Новини

ГД „ДНЕС“ с предложения за проектозакона за образованието

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Движение „ДНЕС” оценява положителните моменти в проекта на нов Закон за предучилищното и училищно образование, в т.ч.: въвеждането на новите степени и елементи в образователния процес, а също така и справедливото решение за равнопоставеност на обществените и частните училища по отношение на държавното финансиране.

Заедно с това от движенито имат критики и предложения към законопроекта, свързани с прекалено плахите стъпки към децентрализация. Според тях, с най-висока относителна тежест в закона е държавата, т.е. Министерството на образованието, младежта и науката и е очевидна спомагателната роля на другите участници в образователния процес – родители, ученици, местни общности.

От гражданско движение „ДНЕС“ предлагат Законът да бъде обединен със Закона за професионалното образование и обучение, защото според тях няма логика от съществуването на два отделни закона, формулиращи общи цели и политики. С оглед на по-голяма яснота и подчертаване на ролята на обществото, законът да има наименование „Закон за общественото образование”. Не са състоятелни възраженията, свързани с наличието на частни училища. Те също се подчиняват на държавните образователни изисквания и всички без изключение осъществяват общообразователна подготовка. Също така, съгласно проекта на закон частните образователни институции се финансират частично и с обществени средства. Да бъдат допълнени принципите на образованието в раздел ІІ с принципа на децентрализация и с принципа на училищна автономия и партиципативност.

Държавните образователни стандарти, като ключов елемент от системата, да се приемат с участието на обществото. Те не трябва да бъдат определяни от чиновничеството в министерството и с еднолични наредби на министъра на образованието. Държавните стандарти трябва да се изработват от обществени съвети, представителни за страните в образователния процес.

Министерството да се откаже от управлението на общинските училища, както и от практиката да назначава техния ръководен персонал. Законът трябва да предостави свобода на общините при управлението на финансираните от тях училища, вкл. по отнощение на преценката за тяхната необходимост – откриване, закриване или сливане.

Сегашните настоятелства, уредени в закона, са формални и не могат да имат пълноценна роля в управлението на училищата. Предлага се да бъде възстановена българската традиция при управлението на училищата и въвеждането на настоятелства, отговорни за цялостното им управление. Настоятелствата, излъчени от представители на местните общности, да поемат грижата за делата на училището, включително за конкурсите за директори и тяхното номиниране. Кметът на общината, освен представител на местното самоуправление, е също така и представител на изпълнителната власт и по тази причина е напълно в реда на нещата именно той да подписва договорите на директорите на общинските училища.

На общината трябва да бъде предоставено правото да изработва свои учебни планове, съобразени с държавните изисквания, но и съобразно своята местна специфика. Също така, трябва да отпадне наредбата за броя на децата, оформящи паралелка в общинските училища, като преценката да бъде оставена на самата община.

Да бъде реформирана системата на училищния инспекторат. Понастоящем той има двуяки функции, които не са съвместими една с друга – управленска и методическа. Ето защо се предлага инспекторатът да бъде насочен в дейността си към държавните и професионалните училища.

В закона да бъде уреден различен начин за управление на училищата с надобщинско (регионално) значение. В него да бъде регламентиран начинът на участие в управлението на тези училища от страна на заинтересованите общини от региона.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица