Свържи се с нас

Новини

Дебат за обхода на Габрово искат от Инициативен комитет

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Инициативен комитет от габровските квартали Чехлевци и  Велчевци направиха обръщение към кмета на Габрово, с което го призовават да инициира среща-дебат по проекта за  Западен обходен път на Габрово и тунел под Шипка. Авторът твърди, че обръщението е изпратено, чрез имейли до Президента, Министър-председателя и областния управител. В разпространеното писмо се казва:

“ Призовавам Кмета на град Габрово да инициира среща-дебат, на която да присъстват: Областен Управител и юристи от Областната управа; юристи от Община Габрово; представители от инициативните комитети, представляващи граждани от кварталите, имащи отношеншие, относно Обход на град Габрово и тунел под Шипка; журналисти от местните и национални медии.

Изказвам съмнения, че Кметът на Община Габрово, създава условия за възникване на конфликт на интереси с Европейската комисия. От това може да последства замразяване на средствата, за които е кандидатствала към ЕК –  Община Габрово. Особено важно е, това да не се случи за средствата, за които  Община Габрово е кандидатствала  за “Водния цикъл”.
Уважаеми дами и господа, проблемите са  очевидни.  Наше е правото, да предоставим  мнения и становища. С това,  Ние искаме  да  участваме, пряко в управлението на всичко отнасящо се за нашата жизнена среда.
Инициирането на този дебат е с цел да се съхрани достойнството на кмета на град Габрово, така също и на Община Габрово.  Това  е необходимо, за да запазим и достойнството на всички габровци“.

Това е копие от съобщение изпратено до Комисия за Защита от Дискриминация чрез КЗД

Уважаеми дами и господа,

Представител съм на Инициативен комитет от четири квартала на град Габрово – справка петиция № 1532/2008-ЕК. Заявявам, че аз и моето семейство искаме да получим подходящата защита от ЕК, тъй като на Обществено обсъждане за обход на Габрово и тунел Шипка бях лично нападнат словесно от депутат от НС/това се случва за втори път на обществено място и е документирано и от БНТ. Също така бях нападнат и от служители на Община Габрово/за пореден път/за неща от личен характер/, считам, че не тук е мястото да изложа всичко с подробности, защото многократно са се случвали подобни неща с цел да бъда дискредитиран пред обществото. Аз съм скулптор и това пряко влияе на творческата ми работа. Също така най – безцеремонно беше прекъснато моето изказване на четвъртата минута от водещия на общественото обсъждане-представител на АПИ, защото аз посочвах несъответствието на Инвестиционното предложение с Директива 2008/96/ЕО, и така беше сложен край на Общественото обсъждане /продължило само 4.30часа/. Не бе предоставена възможност на многото присъстващи хора, засегнати от инвестиционното предложение да изкажат своите становища.Възмутително!!! Изложените от нас факти по доклада за ОВОС ще доведат до нулева алтернатива на горното инвестиционно предложение на АПИ. В понеделник 27.02.2012г.,Ние от ИК от кварталите ще предоставим нашите становища и други съпътстващи ги документи до Европейската комисия,Министерски съвет и други ведомства в България.Предоставените от ИК факти ще предизвикат много дискусии на национално ниво и ще засегнат много отговорни държавни служители.Към мен /като координатор от ИК /ще бъде насочена основната журналистическа „вълна“/има вече заявки за това/. Ето защо търся вашата защита, за да мога спокойно,без притеснения, да предоставя на обществото всички налични факти и данни с /документи/за горепосоченото инвестиционно предложение, касаещи същото от 1991г./петиция до Народно събрание на Република България/и до сега.Това писмо ще бъде прикрепено към документите за ЕК в понеделник 27.02.2012г.

Нужно ми е Вашето съдействие.

С уважение: 24.02.2012г.
Н.Николов гр.Габрово

Автор: Николай Николов – представител от Инициативен комитет от кв.Чехлевци и кв. Велчевци – град  Габрово

Публикуваният материал  е предоставен от Инициативен комитет от кварталите Чехлевци  Велчевци. Информационният сайт Gabrovonews.bg не носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Министър Караджов идва в Габрово за дискусия за тунела под Шипка

Published

on

На 14 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев поканиха заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, на дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка, която ще се проведе в рамките на заседанието на местния парламент на 27 януари т.г.

В поканата те предложиха и да запознаят на терен министрите с изградената вече довеждаща мащабна инфраструктура по проекта за Обход на Габрово, чиято последна фаза трябва да бъде строителството на тунела под Шипка.

Министър Гроздан Караджов прие поканата за участие в дискусията, информираха от местната общинска администрация.

Във връзка с епидемичната обстановка в града и невъзможността за свободен достъп до заседанието, гражданите, които желаят, могат да зададат към министър Караджов въпроси по темата за тунела под Шипка чрез линка https://forms.gabrovo.bg/tunnel/

Заседанията на Общински съвет – Габрово се излъчват в реално време в сайта на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разпространението на Африканската чума по свинете в Габровско намалява

Published

on

Не е притеснително разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Габрово, но трябва да продължи спазването на мерките относно нейното предотвратяване.

Това стана ясно по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия на област Габрово, което се проведе в средата на тази седмица. Срещата се състоя онлайн предвид епидемичната обстановка от КОВИД-19 в страната и участие в нея взеха зам.-областният управител на област Габрово, членове на комисията, сред които зам.-кметът на община Трявна, представители на отделни институции, ангажирани с проследяване на епизоотичната ситуация в габровска област.

По последни данни, изнесени от комисията, установените случаи на АЧС при диви свине на територията на област Габрово са общо 15, като всички животни са с налични антитела, без изолиране на вирус.

Данните в страната, обаче, остават високи – 165 броя диви свине са заболели от Африканската чума и епизоотичната обстановка на този етап е усложнена. Регистрирани огнища на болестта при домашни свине в страната няма.

“Дивата свиня е животно, което може да извършва дълга миграция дневно и по този начин може да разнася на голяма територия заболяването. В района се е увеличила популацията на дивата свиня, което най-вероятно означава, че има мигриращи животни, които не са местни, но нямаме информация откъде идват. Добре е, че има такава миграция, тъй като няма да има редукция на бройката на диви свине, но може да представлява опасност за домашните свине, защото без да има съмнителен признак вирусът може да е наличен и да се пренесе при тях чрез човек!” подчерта д-р Васил Петров от областната дирекция по безопасност на храните в Габрово и допълни, че от последното заседание на комисията досега има обявен 1 случай на АЧС при домашни свине, който е от 18 януари тази година.

Ситуацията в Европа по отношение на разпространението на Африканската чума по свинете също остава усложнена. В Румъния продължава да има огнища при домашните животни, а от последната седмица има обявено такова и в Република Северна Македония.

По думите на д-р Петров от декември 2021 г. до средата на януари 2022 г. има обявени и много огнища на птичи грип, които са предимно в регионите на Южна България.

“В област Габрово няма информация относно статуса на дивите и синантропни птици по отношение на вируса на птичи грип. Нормалното предаване е чрез дивите птици да отиде при домашните. Затова целта е да се предпазят домашните, но при липса на информация е трудно да се предприемат някакви мерки. Историческо погледнато на територията на областта не е регистриран случай на птичи грип!”, коментира по време на онлайн провелото се заседание д-р Васил Петров.

При откриването на мъртви птици при излети в гората, в рамките на населените места, същите трябва да бъдат опаковани в найлонова торба и да се уведоми своевременно официалния ветеринарен лекар, за да се организира последващо вземане на проби и изпращането им за анализ.

Предвид представената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума при свинете и инфлуенца авиум при птиците в страната и област Габрово, комисията реши да продължи с необходимите мерки за предотвратяване разпространението на вирусите по животните. А именно:

  • Продължаване на действия съгласно Решение на Министерския съвет №313 от 9 април 2021 г. за одобряване на План за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 г.
  • Собствениците на животновъдни обекти да поддържат строги мерки за охраната и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащи транспортни средства.
  • Продължаване на ежеседмични претърсвания за умрели диви свине в 20 км. зона около индустриалната ферма в местността Чакала, край гр. Севлиево от служители на ТП на държавните предприятия по чл. 163 от закона за горите и лицата стопанисващи дивеча, съгласно заповед 48-23/18.2.2020 г. на министъра на земеделието, храните и горите. При откриване на труп на дива свиня да се предприемат действия съгласно указанията към заповед № РД 48-3/06.01.2020 г. на министъра на МЗХГ.
  • Продължаване на засиления надзор при дивите птици – извършване на проверки от представители ловно-рибарските сдружения и на държавните горски и ловни стопанства за наличие на болни или умрели диви птици. При откриване на такива да се уведоми официален ветеринарен лекар за да се организира вземане и изпращане на проби за анализ. С мъртви птици се работи с предпазни средства, тъй като птичата инфлуенца е зооноза ( и човек боледува).
  • Населване на животновъдни обекти тип лично стопанство със свине е прекалено рисковано в региона. То може да се извършва, както при следните условия:
  • Само в обекти регистрирани по реда на чл.137 ал.11 от ЗВД – след изпълнение на процедура за РЕД И НАЧИН ЗА НАСЕЛВАНЕ С ЖИВОТНИ В ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СВИНЕ ТИП ЛИЧНИ СТОПАНСТВА /Приложение 1/
  • С кастрирани и индивидуално идентифицирани свине с произход от животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми и фамилни ферми и съгласно изискванията на Заповед РД 11-1080/26.05.2021 г. /Приложение 2/
  • След подадено заявление до ОДБХ / Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХПриложение 3/ и получено разрешение от Директора на ОДБХ /Образец ЗХОЖ – 225 / Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/
  • Задължително посочване на обекта на произход, дата на транспорт и превозно средство за предвижване на животните в Заявлението /Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областната управа зарадва с подаръци АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Един от най – хубавите празници, отбелязвани през студения януарски месец, е посветен на бабите и родилната помощ.

В габровската многопрофилна болница в отделението по акушерство и гинекология традицията за Бабинден и тази година беше спазена макар, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и само с медицинския персонал.

Малко преди церемонията по изписване на бебето Симеон заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова поднесе поздравителен адрес от името на областния управител Ралица Манолова, който да бъде предоставен на работещите в отделението.

Тя обяви, че като допълнение към прекрасната визия на реновираното АГ – отделение Областна администрация предоставя специално подбрани книги и списания, които ще са полезни на майките по време на престоя им там.

В тях те ще откриват полезна информация, съвети или просто приятно четиво за настроение.

Тази инициатива е подкрепена от SBB Media, която изпрати първоначален набор от специализирана литература и чиято мисия е да вдъхновява, информира и свързва хората.

„Вярваме, че това е началото, което поставяме със SBB Media и към него може да се присъедини всеки, който хареса идеята да има кът за четене и споделени книги в отделението.

Пожелаваме не екипите на отделенията по „Акушерство и гинекология“ и „Неонатология“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да са все така добри професионалисти и да се раждат още много здрави бебета, за да вярваме в по-доброто бъдеще и повече хора да изпитват радостта от родителството!“, споделя ръководството на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица