Свържи се с нас

Новини

Дянков подкрепи Центъра на модерно изкуство на среща в Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше вчера на работно посещение в Габрово, инициирано от Областния управител Мариян Костадинов. Срещата в подкрепа на инициативата за изграждане на Център на модерното изкуство на името на Кристо Явашев взеха участие Кметът на Габрово Таня Христова, народните представители Галина Банковска и Цветомир Михов и представител на сдружение „Нашето ПО-голямо Габрово” Божидар Стойков.

”Всички знаем, че творецът Кристо не принадлежи към никакви рамки, но смятам че с малко повече усилия от всички нас можем да го приобщим към една конкретна цел, която да не бъде създаването на къща-музей на Кристо Явашев, т.е. да бъде в някаква черупка, а по-скоро името Явашев като световен творец и Център на модерно изкуство- във формите и размерите, които биха позволили живот на една сграда” – с тези думи Областният управител аргументира поканата си за тази среща и представи на министър Дянков в хронология ситуацията около Кристо в две направления – идеята на „Нашето ПО-голямо Габрово” за създаване на Център и стъпките, които през годините са направени през общинската администрация и другия много по-стар казус, свързан с правото на собственост, който към момента е стигнал до ЕСПЧ в Страсбург.

снимка: Областна администрация – Габрово

Костадинов подчерта, че има Решение на Общинския съвет в Габрово от 2008 г. за създаване на Музей на модерното изкуство в Габрово, има направени и излъчени в националния ефир два филма за Кристо – „Пътят към портите” на Евгения Атанасова и юбилейният филм на Тома Томов, посветен на 75-та годишнина на твореца, финансиран лично от Цветан Василев.

По време на срещата бяха представени накратко и трите проекта, които до момента са свързани с Центъра – на Симеон Абанос, изцяло изпълнен със съдържателна част на всичко онова, което веднага може да бъде изложено, на сдружение Артерия, проект който има предложена конкретна сграда и цялостна визия за Центърът на модерно изкуство и дипломната работа на Дима Лекова, която представя изцяло нова сграда, разположена в пространството между спортната зала, Дома на хумора и сатирата и бившия текстилен техникум. Неминуемо като част от представянето беше и въпросът с финансирането на един такъв Център.

В заключения на своята презентация Мариян Костадинов сподели: „Нашата мисия е Кристо да се върне тук с нещо, което ще остане след нас и след него. Иска ми се да не правим грешката, която много често се допуска – да признаваме великите творци едва след кончината им”.

След като се запозна в детайли с представената му инициатива за създаване на Център на модерното изкуство в Габрово Вицепремиерът Симеон Дянков изрази своята категорична подкрепа и готовност да помогне в реализирането й. Едно от първите неща които трябва да се направят, според Дянков, в тази посока са да се определи място и инфраструктурата около него, като личното мнение на министъра е, че ако се прави подобен Център, то той трябва да е локализиран в центъра на града.

По негово мнение по-ценно ще е Кристо да бъде поканен още преди всичко да е готово, но все пак да може да му се покаже някаква визия на Центъра – така и той самия ще бъде въвлечен в изграждането му, може сам да каже какво му харесва какво-не и как той самият го вижда. Намирането на инвеститори, които да закупят и дарят на бъдещия Център на модерно изкуство проекти на Кристо,е една от задачите, които бяха поставени по време на срещата. В тази връзка ще припомним, че още през 2010 година Областният управител Мариян Костадинов, неговият тогавашен заместник Пламен Недков и председателят на „Нашето ПО-голямо Габрово” Иван Господинов приеха поканата на Кристо и издателство „Taschen” и закупиха изключително ценното издание „Christo and Jeanne-Claude”. Книгата ще бъде дарена на бъдещия Център, а към момента е изложена в Областната администрация.

В края на срещата министърът начерта накратко план, който напълно реално може да се изпълни до края на тази година и който включва – изясняване на въпроса къде ще бъде ситуиран Центърът на модерно изкуство, да бъде обявен защо не международен конкурс за проект, както и да се направи обединение, което да действа за реализиране на поставената цел.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Раздават още награди за депозиране във вендинг системата за отпадъци

Published

on

С изключителен ентусиазъм габровци приеха каузата да разделят отпадъците си и да ги предават чрез вендинг системата за обратно приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. До момента са предадени над 50 000 опаковки.

Във вторник, 5 юли, ще бъдат раздавани наградите, за които стотици хора събираха талони от вендинг автоматите, съобщи Мария Радойчева, главен експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ в Община Габрово.

Поради огромния интерес предоставянето на спечелените еко предметни награди ще се случи на специална шатра, разположена на пл. „Възраждане“ от 09.30 до 17.30 часа. В съответствие с регламента на инициативата наградите се предоставят всеки първи работен вторник на месеца. Наградите се предоставят до изчерпване на количествата.

В резултат на обявената от Община Габрово покана за партньорство, към инициативата вече се присъединиха и двама нови партньори – Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и книжарници „Златев“. Предоставените от тях награди ще бъдат включени в кампанията за следващото награждаване, което предстои на 2 август.

Поканата за партньорство остава отворена към всички заинтересовани страни, които могат да се свържат с екипа на Община Габрово на тел.: 066 818 311 или на e-mail: gabrovo@gabrovo.bg. Депозитната вендинг система е реализирана и се организира от Община Габрово.

Системата включва два вендинг автомата, намиращи се в спортна зала „Орловец“ и спортен комплекс „Христо Ботев“. След всяко предаване на опаковки, устройствата издават талон, с който потребителите събират точки, а точките се превръщат в награди.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал донесе най-малкият габровски шахматист Иван Екимов

Published

on

6-годишният състезател от ШК „Орловец 1997“ Иван Екимов се завърна с бронзов медал от Детски шахматен турнир „Георги Раковски“ в Котел.

Иван постигна 3 победи от 7 партии и заслужено зае трето място в горната възрастова група – при 8-годишните.

По три точки постигнаха и другите състезатели на ШК „Орловец 1997“, които участваха в турнира – 9-годишният Росен Нанев и 8-годишната Никол Пенчева, която се нареди четвърта при момичетата във възрастовата си група.

Турнирът, който е организиран от Община Котел и ШК „Марица-Изток“ важи за FIDE рейтинг по ускорен шахмат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна представи дейността си пред ученици и преподаватели от 5 държави

Published

on

През изминалите дни ръководството на Община Трявна се срещна с ученици, педагози и ръководители на образователни институции от пет държави – Испания, Португалия, Румъния, Гърция и Хърватска. Повод за посещението на чуждестранните делегати в Трявна бе международния проект “Changing schools, changing lives”, в реализирането на който участва Средно училище “Петко Р. Славейков”.

“Нашето Славейково училище си сътрудничи с още пет институции при реализирането на проект “Changing schools, changing lives”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Темата на проекта е превенция на ранното отпадане на деца от училище и споделяне на добри практики от страните партньори при реализирането на образователни програми и политики“, сподели Калоян Узунов – преподавател в тревненската гимназия и координатор на проекта.

Така, в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация, кметът на община Трявна и заместник-кметът посрещнаха общо 11 ученици и 18 учители, педагози и ръководители от държавите – партньори на проекта, както ученици и педагози от Славейковото училище – домакин на сегашната международна среща по реализирането на “Changing schools, changing lives”.

Силвия Кръстева запозна присъстващите с дейността, която местната власт реализира в момента, както и проектите, които се изпълняват по национални и европейски проекти. “Изпълняваме изключително много проекти в момента, както такива, свързани с инфраструктурата в населените места, така и такива, свързани с културната, просветна и образователна дейност. За нас това е от огромно значение, защото по този начин повишаваме качеството на живот на местното население и осигуряваме условия за развитие в положителна насока. Стремим се да реализираме разнообразни и богати събития, с които да поддържаме високото ниво на туристопоток и да привличаме, разбира се, още и още хора, защото едно от основните неща, на които разчита нашия град е туризма!”, сподели кметът на община Трявна и представи част от спечелените проекти, като този, който ще изгради център за кинезитерапия в СУ “Петко Р. Славейков” и този, който ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност с подмяна на старите осветителни тела от уличната мрежа с нови LED осветителни такива.

Младежките дейности, реализирани в община Трявна представи заместник-кметът Марин Маринов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

“Чрез Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се стремим да поддържаме непрекъснато активността и ангажираността на подрастващите, към които е насочена и нашата дейност. Организираме и провеждаме различни семинари, литературни и арт конкурси, детски фестивали, различни пленери, както и мероприятия сред природата. По този начин успяваме да развием уменията, качествата и таланта на нашите деца и да им покажем, че активността в образователните прояви може да им донесе само ползи и те могат да бъдат добрият пример и поводът за гордост на всички нас!” подчерта зам.-кметът Маринов.

Добри практики, успешно реализирани европроекти, качествени резултати от всяка една страна – партньор на проекта споделиха и представителите на чуждестранните делегации. Двете страни обмениха опит и потвърдиха общото мнение, че подобни срещи са изключително полезни за развитието на образователната и просветна сфера.

“Радваме се, че ръководството на Община Трявна отдели време и внимание на партньорите по проекта и се надяваме на ползотворно сътрудничество в областта на образованието и културата и за в бъдеще“, каза още Калоян Узунов. В рамките на една седмица, домакините по проекта “Changing schools, changing lives” споделяха опита си в прилагането на Проектно-базираното обучение в училище, запознаваха партньорските институции с възможностите, които учебното заведение осигурява на учениците за активно участие в учебния процес и успяха да реализират провеждането на съвместни занаяти с ученици от Хърватска и Испания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица