Свържи се с нас

Новини

Инициативен комитет възропта срещу кмета на Габрово и АПИ

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с проведеното общественото обсъждане на ДОВОС на Западния Обходен път на град Габрово  и тунел  Шипка, проведено от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) миналия вторник /21.02.2012 г./ от 13.00 часа в Община Габрово, граждани на  Габрово, членове на Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост направиха обръщение към кмета на Габрово и АПИ, което гласи:

„Господа от Агенция пътна инфраструктура, възмутени сме от това, което допуснахте на общественото обсъждане! Вие представлявате държавата и Европейския съюз. Обсъждахме инвестиционно предложение / на АПИ / за европейски път. Прекъснахте общественото обсъждане в 16.30 часа, Вие  лишихте всички Нас, присъстващите хора на Общественото обсъждане, от възможността да изкажем своите становища за Вашето предложение. Ние сме засегната страна от вашето предложение. Вие НИ дискриминирахте!

Уважаема госпожо Кмет на гр. Габрово, защо Вие стояхте безучастно, Вие бяхте само един наблюдател. Вие допуснахте да бъдат нарушени правата на граждани от Габрово! Чии интереси защитавате? На габровци, които живеят в центъра, или на всички, които живеят в този град. Жителите на кварталите, през които преминава предлаганото от АПИ трасе за Западен обходен път, са непрекъснато дискриминирани и тормозени психически през последните двадесет години както от местните медии, така и от някои местни управници. И Вие ли ще се наредите сред тях? Защо преди общественото обсъждане не отидохте в засегнатите квартали и да се срещнете на място с гражданите, за да чуете и видите техните проблеми, както направи български евродепутат преди няколко години? Така щяхте да се явите подготвена и да вземете адекватно отношение. Вие като обединителна фигура защо не се допитахте до местни специалисти и национални – еколози, пътни инженери, лекари, химици,  които безпристрастно и професионално да заявят мнението си за предлагания проект и за дълготрайните негативи, които ще причини на местното население и на уникалната природа в Натура 2000 и парк Българка. Призоваваме Ви  да изразите какво е вашето становище и да отговорите на въпросите, които поставят отделните граждани, така също и обществеността. Това е необходимо да отговорите на всеки човек, който го е заявил индивидуално, така също и да отговорите на хора от заинтересованата общност и към гражданите на Република България  –  гражданите на Европейския съюз.  Това трябва да направите и Вие, господата от АПИ. Искаме да го изразите и най-официално  по медиите, да го видим изложено и на първата уеб – страница  на институциите, които представлявате. Искаме извинение за това , което допуснахте. Очакваме от  Вас отговорност.

Искаме  да дадете ясни и точни отговори и какво е вашето становище, след като Вие представлявате държавни и общински институции на Р.България, които са и  институции на Европейския съюз.

Представете исканите отговори от обществеността  относно :

    1. Предлаганото трасе за  Западен обходен  път,  за предлаганите алтернативи, за тунел Шипка.  Трасето преминава през квартали на гр. Габрово. Това се изясни  на Общественото обсъждане.

    2. За парк Българка. При построяването на  този път територията преди тунел Шипка / в продължение на 4.5 км , а именно от кв. Радецки до тунела, е в Натура 2000/. Тази територия ще остане ли като парк, или само ще се води като такъв в регистрите, за да може  да се усвояват средства  по различни програми, за евентуално вече изчезналите животински видове, и също така изчезнали различни видове на флората и фауната. Вие, господа, съгласявате ли се с това,  да бъдат унищожени всички защитени – изключително редки за България  и за  Европа, животински видове, и защитени видове  на флората и фауната? Както се разбра от изказването на еколози – тези видове обитават парк Българка. Това е нашето богатство, богатството на Р.България,  на  Европейския съюз. Защото природните съкровища са не само от регионално, но и от национално, европейско и световно значение.

Изразете  Вашето становище и за водите /деривацията започва от парка/, които след като бъдат замърсени, ще се вливат в язовир “Христо Смирненски” /също потвърдено от еколози/.

Габровци такава  “подобрена“ вода  ли ще пият!
Защо досега се криеше това? Потърсете отговорност на вашите служители.

ТЕЗИ ОТГОВОРИ ТРЯБВА ВИЕ,  Госпожо Кмет на  Габрово, да предоставите.

Очакваме  Вашите отговори, обществеността и хората в България ги очакват.

Уважаеми дами и господа от АПИ,  уважаеми дами и господа от Община Габрово, ако България не е  Ваша, то тя е наша, на  Нас – гражданите на Р.България, Ние- гражданите на Европейския съюз.“

Публикуваният материал  е предоставен от Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост. Информационният сайт Gabrovonews.bg не носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Яна Петкова спечели три медала от Петия турнир по плуване „Златоперки“

Published

on

Габровският талант в плуването Яна Петкова, състезаваща се за СК „Викинг 2008 – Севлиево“, завоюва три медала от Петия национален турнир „Златоперки“.

Състезанието събра 662 плувци, от 7 до 17-годишна възраст, представители на 47 плувни клуба, които премериха сили този уикенд на басейн „Спартак“ в София. Надпреварата бе организирана от плувен клуб „Левски“.

Пълните трибуни на спортното съоръжение допълнително направиха събитието още по-интересно и зрелищно.

В спортната надпревара бяха постигнати много силни спортни резултати във всички възрастови групи.

СК „Викинг 2008 – Севлиево“ бе представен достойно от общо 17 състезатели. Във възрастова група В (род. 2009-2010 г), с много силното си плуване габровката Яна Петкова заслужено спечели 3 медала от престижното състезание.

В дисциплината 100 м бътерфлай тя спечели златен медал, с най-добро лично постижение от 1:12.37 мин. Бляскавото ѝ участие бе затвърдено с още 2 сребърни отличия на 50 и 200 м бътерфлай.

Другата габровка, представляваща севлиевския клуб, Виктория Иванова се класира на 9- то място в дисциплината 100 м бруст.

Във възрастова група D ( род.2013 – 2014 г) Александра Събчева се класира на 5-то място в дисциплината 100 м бътерфлай.

Най- малките състезатели от отбора на „Викинг 2008“ направиха също успешни стартове. Състезанието показа много висок ръст на развитие особено при най-малките участници на турнира.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Експертна група ще реагира на сигнали за поява на кафяви мечки

Published

on

Новосформирана работна група от експерти ще реагира на сигнали заради зачестилите срещи с кафява мечка в областта. Това съобщиха от Областна администрация – Габрово.

Дискусията с всички страни, имащи отношение към зачестилите срещи с кафява мечка в областта, се проведе на 30 май в сградата на Областната администрация. Обсъдени бяха още отговорностите, които има всяка институция, причините за честата поява на вида и предпазни мерки, които следва да се спазват. Присъстваха експерти и ръководители на РИОСВ, РДГ, СЦДП, ДГС Габрово, ДЛС „Росица-Лъгът“, Национален парк „Централен Балкан“, ДПП“Българка“ и четирите общини в областта. От страна на МОСВ участие в срещата взе участие г-жа Радостина Галатионова, главен екперт в Национална служба за защита на природата , както и г-н Александър Дуцов-представител на WWF- България, единствената за сега структура, която има разрешително от МЗХ за улавяне и преместване на „проблемни“ мечки.

Някои от причините за по-честата поява на вида са следните: пролетта и лятото са размножителен сезон за мечките; женските и малките са изтласкани към периферията на местообитанията и се създава грешно впечатление за нарастване числеността на вида.

Друга причина е, че животните са привлечени от леснодостъпна храна в дворовете, необезопасени или незаконни сметища. В тази връзка, експертите препоръчват да се вземат предпазни мерки, които биха допринесли до намаляване на нежелани щети и инциденти, като:
1. Обезопасяване на кошери, овощни дървета, кошари извън населени места/напр. инсталиране на електропастири, огради, и др./
2. Недопускане на паша на домашен добитък без пастир;
3. Недопускане на нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни отпадъци и умрели животни;

Тези предпазни мерки биха предотвратили привикването на мечките към леснодостъпната храна и превръщането им в проблем за човека.

На срещата бе взето решение да бъде създадена работна група от експерти в областта на лова, ветеринарно медицинската дейност и местната власт, която да реагира на подаден сигнал за мечка и да установи има ли наличие на заплаха или щети, както и действията, които трябва да бъдат предприети за уведомяване на отговорните институции, в случая РИОСВ и РДГ.

Допълнителна информация за мерките, които да се вземат за предотвратяване на нежелани срещи, както и законовите процедури, при възникнали материални щети и предоставянето на обезщетения в такива случаи, ще бъде разпратена към всички кметове и кметски наместници на територията на област Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Още едно вълшебно лято предстои в габровската библиотека

Published

on

За поредна година, в дните от 1 юни до 1 септември, екипът на РБ „Априлов-Палаузов“, заедно със своите доброволци и партньори, е подготвил лятна ваканционна програма за децата и тийнейджърите на Габрово и региона.

Специално на 1 юни – Международния ден на детето, ще има забавни образователни игри и надпревари на открито под мотото „Това го знае всяко хлапе“– в централен градски парк до библиотеката, от 10.00 до 12.00 ч., а в по-късните часове на празничния ден, от 17.00 ч. започва „Габровчетата празнуват” с „Комплекс за социално – здравни услуги” на Община Габрово .

Инициативите от 1 юни поставят началото на забавното лято 2023 – „Летни приключения“ в Габровската регионална библиотека. Във всеки ден от седмицата, от 10.00 до 12.00 ч., до края на август са организирани ателиета, четения, игри :

  • Всеки понеделник – „Приказки в картинки“ – занимания за най-малките (от 4 до 6 години). Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.;
  • Всеки вторник – „Приказна броеница“ – четене на приказки. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.;
  • Всяка сряда – „Цветна магия” – четения, игри и забавления на открито в парка зад библиотеката.;
  • Всеки четвъртък – Работилничка за вълшебства – творчески ателиета. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.;
  • Всеки петък – „Деца – доброволци в ролята на помощникбиблиотекари“. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица