Свържи се с нас

Новини

Инициативен комитет възропта срещу кмета на Габрово и АПИ

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с проведеното общественото обсъждане на ДОВОС на Западния Обходен път на град Габрово  и тунел  Шипка, проведено от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) миналия вторник /21.02.2012 г./ от 13.00 часа в Община Габрово, граждани на  Габрово, членове на Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост направиха обръщение към кмета на Габрово и АПИ, което гласи:

„Господа от Агенция пътна инфраструктура, възмутени сме от това, което допуснахте на общественото обсъждане! Вие представлявате държавата и Европейския съюз. Обсъждахме инвестиционно предложение / на АПИ / за европейски път. Прекъснахте общественото обсъждане в 16.30 часа, Вие  лишихте всички Нас, присъстващите хора на Общественото обсъждане, от възможността да изкажем своите становища за Вашето предложение. Ние сме засегната страна от вашето предложение. Вие НИ дискриминирахте!

Уважаема госпожо Кмет на гр. Габрово, защо Вие стояхте безучастно, Вие бяхте само един наблюдател. Вие допуснахте да бъдат нарушени правата на граждани от Габрово! Чии интереси защитавате? На габровци, които живеят в центъра, или на всички, които живеят в този град. Жителите на кварталите, през които преминава предлаганото от АПИ трасе за Западен обходен път, са непрекъснато дискриминирани и тормозени психически през последните двадесет години както от местните медии, така и от някои местни управници. И Вие ли ще се наредите сред тях? Защо преди общественото обсъждане не отидохте в засегнатите квартали и да се срещнете на място с гражданите, за да чуете и видите техните проблеми, както направи български евродепутат преди няколко години? Така щяхте да се явите подготвена и да вземете адекватно отношение. Вие като обединителна фигура защо не се допитахте до местни специалисти и национални – еколози, пътни инженери, лекари, химици,  които безпристрастно и професионално да заявят мнението си за предлагания проект и за дълготрайните негативи, които ще причини на местното население и на уникалната природа в Натура 2000 и парк Българка. Призоваваме Ви  да изразите какво е вашето становище и да отговорите на въпросите, които поставят отделните граждани, така също и обществеността. Това е необходимо да отговорите на всеки човек, който го е заявил индивидуално, така също и да отговорите на хора от заинтересованата общност и към гражданите на Република България  –  гражданите на Европейския съюз.  Това трябва да направите и Вие, господата от АПИ. Искаме да го изразите и най-официално  по медиите, да го видим изложено и на първата уеб – страница  на институциите, които представлявате. Искаме извинение за това , което допуснахте. Очакваме от  Вас отговорност.

Искаме  да дадете ясни и точни отговори и какво е вашето становище, след като Вие представлявате държавни и общински институции на Р.България, които са и  институции на Европейския съюз.

Представете исканите отговори от обществеността  относно :

    1. Предлаганото трасе за  Западен обходен  път,  за предлаганите алтернативи, за тунел Шипка.  Трасето преминава през квартали на гр. Габрово. Това се изясни  на Общественото обсъждане.

    2. За парк Българка. При построяването на  този път територията преди тунел Шипка / в продължение на 4.5 км , а именно от кв. Радецки до тунела, е в Натура 2000/. Тази територия ще остане ли като парк, или само ще се води като такъв в регистрите, за да може  да се усвояват средства  по различни програми, за евентуално вече изчезналите животински видове, и също така изчезнали различни видове на флората и фауната. Вие, господа, съгласявате ли се с това,  да бъдат унищожени всички защитени – изключително редки за България  и за  Европа, животински видове, и защитени видове  на флората и фауната? Както се разбра от изказването на еколози – тези видове обитават парк Българка. Това е нашето богатство, богатството на Р.България,  на  Европейския съюз. Защото природните съкровища са не само от регионално, но и от национално, европейско и световно значение.

Изразете  Вашето становище и за водите /деривацията започва от парка/, които след като бъдат замърсени, ще се вливат в язовир “Христо Смирненски” /също потвърдено от еколози/.

Габровци такава  “подобрена“ вода  ли ще пият!
Защо досега се криеше това? Потърсете отговорност на вашите служители.

ТЕЗИ ОТГОВОРИ ТРЯБВА ВИЕ,  Госпожо Кмет на  Габрово, да предоставите.

Очакваме  Вашите отговори, обществеността и хората в България ги очакват.

Уважаеми дами и господа от АПИ,  уважаеми дами и господа от Община Габрово, ако България не е  Ваша, то тя е наша, на  Нас – гражданите на Р.България, Ние- гражданите на Европейския съюз.“

Публикуваният материал  е предоставен от Инициативен комитет от кварталите Чехлевци, Велчевци, Дядо Дянко и Хаджи Цонев мост. Информационният сайт Gabrovonews.bg не носи отговорност за съдържанието на статията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Tревненец посрещна Джулая в ареста и без книжка, а габровец – заради марихуана

Published

on

22-годишен тревненец бе спипан в нетрезво състояние зад волана и бе задържан за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР.

До ареста му се стигна, след като в петък, 1 юли, малко след полунощ, на ул. „Стара планина“ в Трявна за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Тойота Корола Версо“.

Водачът – 22-годишен местен жител, бил тестван за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 1.85 промила.

Младежът бил отведен в местното полицейско управление, където бил задържан по реда на ЗМВР за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

31-годишен габровец пък беше арестуван заради притежание на наркотични вещества. В последния ден на месец юни, около 19.55 часа на ул.“Акация“ автопатрулен екип на полицията спрял за проверка 31-годишния местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Лицето било задържано за срок до 24 часа, а срещу него е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Япония… едно взаимно очакване“

Published

on

Под това мото ще премине предстоящият клавирен концерт на шестокласничката Ай Хасегава и нейните приятели – част от младите и талантливи пианисти от Музикален клуб „Весела”. Концертът ще се състои на 5 юли от 17.30 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев”. Той ще е в навечерието на дългоочакваното за Ай пътуване до Япония, нейната родина, където тя също ще изнесе концерт.

В програмата са включени творби от японски и български композитори, както и от Хендел, Хайдн, Шопен и др.

Ай Хасегава е родена в столицата на Япония Токио през 2009 година. От 7-годишна тя живее и учи в Габрово. Оттогава започва и занимания по пиано в Музикален клуб „Весела“ при клавирния педагог Весела Пенева. Ай обича да се изявява и участва с желание във всички концерти на клуба. По предложение на своята учителка, малката пианистка започва да се подготвя и за по-сериозни изяви, каквито са музикалните конкурси.

На 9-годишна възраст тя се явява на своето първо музикално състезание. Досега Ай е участвала в Международния конкурс „Андрей Стоянов“ – София -2018, Международния конкурс Vivapiano-София-2019, Международния конкурс „Трявна-Арт”- 2019 и 2021 г., Националния конкурс „Орфеева дарба”- София-2021 /онлайн/, Международния конкурс LES CLÉS D’OR /Златните ключове/- Париж-2022/онлайн/, Националния конкурс „Път към славата”- София-2022, Международния конкурс „Музиката и Земята”– София-2022. Резултатът от тези конкурси са сребърните и бронзови медали, които Ай печели.

През месец май т.г., Ай завоюва две Първи награди от двата конкурса, в които взе участие – Международния конкурс MIKUL VIRTUOZ /Малкият виртуоз – Букурещ/Румъния – 2022 и Международния конкурс „Звукът на времето”- Велико Търново – 2022 г.

Тези напълно заслужени най-високи музикални отличия са плод на нейното трудолюбие, постоянство и натрупания сериозен сценичен опит през изминалите години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ловък крадец измъкна телефона на таксиметров шофьор под носа му

Published

on

Ловък 17-годишен дряновец, познайник на полицията, успя да задигне мобилния телефон под носа на нищо неподозиращ таксиметров шофьор в Габрово.

Посегателството било извършено 29 юни. След проведени оперативно – издирвателни мероприятия, служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово стигнали до извършителя на деянието – 17-годишен от Дряново, известен на МВР, след което го задържали.

В процеса на работата станало известно, че на същата дата, около 03.30 часа, младежът пътувал в таксиметров автомобил и използвайки невниманието на шофьора извършил кражбата на мобилния му телефон.

По случая е заведена преписка. Вещта, предмет на престъпление, била намерена и иззета.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица