Свържи се с нас

Новини

Неделчо Търкаланов участва в работна среща за контрола на язовирите

Published

on

Заместник-областният управител Неделчо Търкаланов участва в работна среща, във връзка с превенцията и контрола на водоемите и предстоящото снеготопене с участието на областните управители на областите от Северен централен район. Срещата се проведе в петък /17 февруари/ в Областна администрация – Велико Търново и беше инициирана от областния управител на В. Търново доц. Пенчо Пенчев.

На срещата присъстваха още и представители на ведомствата, които имат отношение към контрола на водоемите – „Басейнова дирекция Дунавски регион”- Плевен, „Напоителни системи”- В. Търново и Русе, ОДМВР, РС „ПБЗН”- В. Търново и Русе, ВиК „Йовковци”, Областно пътно управление, хидролози, експерти по сигурността от областните администрации.

Целта на срещата е по-добра координация на институциите в петте области. На срещата бе обсъдено състоянието на големите язовири от национално значение. На територията на петте такива са язовирите „Росица”, „Ястребино”, „Йовковци”, „Стамболийски”, „Съединение”, „Христо Смирненски”, „Бели Лом”.

Според експертите, те са в добро техническо състояние, от тях контролирано се изпускат водни количества, които да осигурят достатъчно обем, за да поеме ударни количества вода при снеготопенето, без те да прелеят.

Участниците в срещата приеха няколко решения за подготовка при предстоящото снеготопене. До 21 февруари от „Басейнова дирекция Дунавски регион” – Плевен следва да предоставят на областните управители информация за състоянието на всички водоеми на територията на областите Русе, В. Търново, Разград, Търговище и Габрово с цел информацията да се сравни с наличната в съответните ведомства и с тази, от извършените проверки.

Незабавно да се предприемат мерки за изграждане на наблюдателни постове, оборудвани с възможности за следене на водните оттоци и подаване на информация в реално време.Тези дейности да бъдат отразени в общинските и областни Планове за защита при бедствия.

Да се разпратят писма до кметовете на общини в петте области в изпълнение на чл. 19 от Закона за водите за уточняване собствеността на всички водоеми. Всички налични проекти, които касаят поддържането и почистването на водоемите и речните корита, укрепване на диги и мостове и др., изготвени от различни бенефециенти, които не са били финансирани от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, да се актуализират и да се внесат отново в комисията с подкрепителни писма от областните управители с цел подобряване техническата изправност на съоръженията, повишаване контрола над тях.

На срещата беше решено още и да се изготвят правила на поведение на населението при наводнение, с активното съдействие на районните служби „ПБЗН”, които да се разпространят по медиите и населението да е информирано. Участниците в срещата решиха да се предприемат мерки на контролиране на участъци със струпване на лед, а където има повредени и непочистени диги,  те да се тампонират и надградят, като разходите за извършване на спешните ремонти след това се предоставят аргументирано пред Междуведомствената комисия за възстановяването им. Също така и да се създаде мрежа за контрол и обмен на данни за речните притоци, като по тях се поставят в най-кратки срокове мерни линии за нивата им.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Профикс“ търси монтажник / градинар на поливни системи

Published

on

Фирма „Профикс“ ЕООД търси да назначи монтажник/градинар за изграждане на нови и поддържане на съществуващи поливни системи в Габрово. Работата е свързана и с пътуване до обекти в други населени места в региона.

Основни задължения:

 • Познаване на различните фитинги, предназначението и начините им за монтиране и експлоатация
 • Полагане на PE/PPR тръби
 • Монтиране на разпръсквачи, дюзи, водни помпи, разширителни съдове и други, свързани с работата части и стоки.

Основни изисквания към кандидатите:

 • Добри технически познания
 • Амбиция за развитие и проактивност
 • Професионален опит в сферата не е задължителен, но се счита за предимство.
  * При липсата на опит в областта „Профикс“ ЕООД осигурява обучение в реална работна среда и специализирани обучителни курсове.
 • Шофьорска книжка, кат. В се счита за предимство.

„Профикс“ предлага:

 • Работа в млад и амбициозен екип от професионалисти
 • Сигурно, редовно и мотивиращо възнаграждение
 • Възможност за професионално израстване
 • Системни бонуси
 • Осигуровки

Ако имате интерес към обявеното работно място, можете да се свържете с „Профикс“ ЕООД“ на телефон: +359 878 368 777 – Ивайло Стефанов, за да ви бъде насрочено интервю.

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за тежката катастрофа на бул.“Хемус“

Published

on

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Габрово се води разследване за пътнотранспортното произшествие, възникнало в резултат на удар на лек автомобил в крайпътно дърво, при което в петък вечер настъпи смъртта на 19-годишен водач.

Досъдебното производство е започнало оглед на местопроизшествието и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. „в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК за това, че около 20.30 часа на бул. „Хемус“ в Габрово, при управление на лек автомобил „БМВ“, са нарушени правилата за движение по пътищата и предизвикано пътнотранспортно произшествие.

При него автомобилът се удари в крайпътно дърво, в резултат на което водачът на автомобила почина на място.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областната дирекция на МВР – Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

По непотвърдена информация от източници на „Габрово Нюз“, километражът на „БМВ“-то е блокирал при скорост от около 130 км/ч, която е близо 3 пъти по-висока от разрешената в участъка и градски условия. Според опитни шофьори, неразумно високата скорост, в комбинация с особеностите на пътя, са довели до трагедията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 93 % осъдителни присъди и санкционни решения по дела в съда

Published

on

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчетоха дейността си за 2022 година. На събранието, ръководено от окръжния прокурор Тихомир Петков, присъстваха Зорница Таскова – прокурор в отдел „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура, Йорданка Чанкова – прокурор в отдел „Административен“ при Върховна касационна прокуратура, Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново, Антоанета Чакърова – прокурор в Апелативна прокуратура – В. Търново, административните ръководители на Окръжен съд – Габрово и Административен съд – Габрово, ръководителите на местните структури на МВР, ДАНС, С“БОП“, главният разследващ полицай, прокурорите и следователите от съдебния район.

Анализирани бяха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури на територията на съдебния район: Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово с териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново.

През 2022 г. прокуратурите от съдебния район са наблюдавали общо 2 721 досъдебни производства, от тях 64 % са били образувани през годината, което е положителен показател за срочността на разследването.

Приключени са били 1 189 досъдебни производства, всички в законовите срокове. Продължава да е висок делът на  досъдебните производства, разследвани и решени до 8 месеца, които са близо 72 % от общия брой на прекратените и внесени в съда досъдебни производства.

От провежданите досъдебни производства най-голяма част касаят престъпления по Глава V от НК „Престъпления против собствеността“ – 48 %, като от тях най-голям дял заемат кражбите – 81 % , и престъпленията по Глава XI от НК „Общоопасни престъпления“ – 41 %, сред които близо 25 % са деянията, свързани с наркотични вещества. Констатира се увеличение в броя на престъпленията против собствеността със 7,44 %, намаление в броя на престъпленията против личността и на общоопасните престъпления с около 8 %.

Налице е намаление с 40 % на престъпленията по транспорта с причинена смърт, извършени по непредпазливост и тревожно увеличение с 300 % на деянията по транспорта с причинени телесни увреждания по непредпазливост.

В резултат на екипната работа и взаимодействието на наблюдаващите прокурори и разследващите органи са отчетените най-високи резултати на средния процент разкриваемост сред прокуратурите от района на Апелативна прокуратура – В. Търново и най-висок за ОД МВР – Габрово сред дирекциите в страната.

През 2022 г е отчетен невисок брой на постановените оправдателни присъди и върнати от съда дела по внесените в съда прокурорски актове. Всички те са били обект на анализ с цел избягване на пропуски.

През отчетния период не са постановени оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес. Съдилищата в Габровски съдебен район са постановили общо 408 осъдителни и санкционни решения. Отчетен е висок относителен дял /93.36%/ на влезлите в сила осъдителни и санкционни съдебни актове спрямо решените през 2022 г. дела, образувани по внесени прокурорски актове в съда.

Прокурор Таскова и прокурор Чанкова, както и апелативният прокурор г- жа Недкова отчетоха добрите резултати от дейността на прокуратурите в Габровски съдебен район през 2022 г. и им пожелаха да ги запазят и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица