Свържи се с нас

Култура

Днес Емил Попгенчев щеше да навърши 70 години

Published

on

Емил Попгенчев

Прекрасно е, когато след човека остане такова безценно богатство, сътворено от неговите ръце, ум и душа. Така, без нарочно да го е замислял или желал, той продължава да живее сред нас чрез творбите си, които ни доставят естетическа наслада, но същевременно внушават настроения, носят поуки и подтикват към размисъл.

Екипът на Дома на хумора и сатирата ще запомни Емил Попгенчев като талантлив художник с оригинален и неповторим стил, дългогодишен сътрудник на Музея и добър приятел. Имали сме доста поводи да покажем в залите на Дома изложби с неговите изящни творби – изложби, които се превръщаха в празник за града и събитие за творческата гилдия.

Още от 1983 г. Емил бе редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а през 2001 г. спечели Наградата на град Габрово „Гаскар” (габровският „Оскар”) в XV-то издание на Биеналето.

Живял дълги години във Варна, а после и в София, той никога не е напускал истински Габрово и винаги го е носил в сърцето си.

През 2007 г. Емил ни изненада с един трогателен и щедър жест, като дари на Дома на хумора и сатирата цяла колекция свои творби – 43 на брой.

„Гордеем се с това богатство и признаваме, че това е най-мащабното дарение за Дома от съвременен български творец за последните 20 години. Сега в художествения фонд „Хумор на народите” на Музея творческият тандем Снежина и Емил Попгенчеви присъства със собствена колекция от 55 живописни платна.

Нашите срещи с Емил са всекидневни. Идвайки сутрин на работа в Дома, очите ни неизменно срещат пъстроцветното му пано, грейнало върху доскоро скучната западна фасада на Музея и изпълнено в стилистиката на кубизма – предпочитания от художника стил. Това жизнерадостно декоративно пано, в което са вплетени символите на столицата на хумора, е една от сбъднатит

е мечти на Емил – да остави нещо свое на съгражданите си и на града, в който бе влюбен. Приживе той подготви и представи в Община Габрово проект за цялостно оформление на Моста на хумора, на фасадата и главния вход на Дома на хумора и сатирата. За съжаление, не му достигна време да се пребори за неговото осъществяване.

Днес си спомняме с обич за големия творец и му благодарим за цялата дързост, енергия и оптимизъм, които струят от творбите му и които ни зареждат със сили да продължаваме напред.“
Неговите живописни платна редовно присъстват в организираните от Музея временни и пътуващи изложби. Само тази седмица ценителите на неговото творчество могат да видят творбата му „Тази скорост ме зашеметява”, изложена в зала 3 на Дома на хумора – в памет на човека и твореца  Емил Попгенчев.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица