Свържи се с нас

Култура

Ателие „Еднакви в различното“

Published

on

Ученици от Националната Априловска гимназия, с ръководител Снежанка Барболова /преподавател в НАГ/ проведоха в търговския център на бул.“Априлов“ в Габрово първото занятие на своето Ателие „Еднакви в различното“. Ателието е част от проект „Успех“ на МОМН.

Учениците от НАГ, съвместно с деца със специални образователни потребности и с партньорството на Школата по приложно изкуство с ръководител Ива Пенчева изработиха заедно декоративен килим с български мотиви.
„Ние, чрез Ателието ще се опитаме да опровергаем твърдението,че „различията пораждат омраза“. Ще рисуваме и ще играем хоро с децата със специални образователни потребности, ще дарим мъничко нежност на децата останали без майчина ласка и ще четем приказки заедно с деца от детските градини. По този начин ще се опитаме да покажем, че толерантността предотвратява насилието, поражда приятелство и обединява хората.В основата на всички форми на дискриминация стои липсата на информираност и страх, страх от различния от непознатия. Нека се научим да приемаме различните само така ще се разчупят стереотипите на обществото“, споделиха учениците от Национална Априловска гимназия.

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица