Свържи се с нас

Новини

Областният управител подкрепя настаняването на деца от Фокушима в региона

Published

on

Предложението за хуманната инициатива постъпи в Областна администрация – Габрово в края на изминалата година от г-н Бойко Стоянов, който след експлозиите във Фокушима се завърна да живее в родното си село Бижевци. Идеята е да се разкрие и оборудва център за настаняване за временно лечение и рехабилитация на деца, пострадали от бедствието в Япония в областта ни.

„След като се запознах с писмото на г-н Стоянов,  аз и моят екип решихме, че това дело не трябва да остава просто като идея, а трябва да направим всичко възможно да се осъществи на практика. Регионът ни е изключително благоприятен от климатична гледна точка и е подходящ като територия за възстановителен туризъм. Затова имайки предвид високото ниво на радиационното замърсяване там смятам, че настаняването на децата в този Център ще има изключително благоприятно и лечебно въздействие за техния организъм“, коментира решението си Мариян Костадинов.

За намеренията си областният управител е запознал началника на отдел „Приемна” в Министерски съвет, г-жа Соня Божикова, както и самия посланик на Япония у нас Н.Пр. Мокото Ито.

В тази връзка и след като бяха направени необходимите проучвания, Костадинов изпрати писмено становище и предложение, подкрепено с мотиви на началника на отдел „Приемна” г-жа Божикова, с което реализирането на инициативата може да бъде в две направления – да бъде използвана базата на санаториума за деца „Мария Луиза” или тази на ООУСБЗ „Ангел Кънчев” – Плачковци. Ако бъде предпочетено оздравителното училище, в последствие могат да се направят постъпки за увеличаване на материалната му база, а настаняването на децата от сезонно – да се превърне в целогодишно, уточниха от Областната администрация.

„Считам, че подобен род международно сътрудничество би било полезно и за двете страни и най-вече за децата от Фокушима.“ – допълни областният управител и увери, че „екипът на Областната администрация е на разположение и в готовност да съдейства с каквото е необходимо за осъществяването на тази хуманна инициатива.“

Предстои  Министерството на образованието, младежта и науката, както и Прокуристът на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД да изкажат своите становища по направените предложения, след което да бъде уведомен и министър – председателят на страната.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица