Свържи се с нас

Новини

Проходът Шипка и пътищата в общината проходими при зимни условия

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Времето в община Габрово е облачно и превалява сняг.  Духа северен вятър със скорост  2-3 м./сек. Височината на снежната покривка  в централната градска част е около 6-8 см, на прохода „Шипка” и в курортен комплекс „Узана” достига  до 60 см. Влажността на въздуха е  84%.  Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция към 09,00 часа е минус 3,6°С. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка е заснежена почистена и опесъчена.  Температурата на въздуха там е минус 10 °С. Видимостта е добра. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 10 тона. Пътят за  Узана  е проходим при зимни условия. Видимостта в района е ограничена, поради мъгла. Снежната покривка е около 60 см. Температурата на въздуха  е минус 10 °С. Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново. Снегопочистващата техника е в съответните участъци и обработва заледените места.

Доставките на хляб и хранителни продукти се изпълняват нормално, по график.  От Общински пътнически транспорт  съобщават, че се покриват градски и междуселищни линии. Топлофикация изпълнява нормално своите задължения.

Учениците, подлежащи на задължително обучение и живеещи в населени места, в които няма училища през учебната 2011/ 2012 година са превозени до ОУ Хр. Ботев, СОУ „Р. Каролев” и СОУ „Отец Паисий”и водят нормален учебен процес.

Днес дружество ЕОН продължава работата по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа.

Обемът на водните запаси на язовир Хр. Смирненски са 11 млн. куб. м.

Радиационният фон е 0,020 мр./ч, и е в границите на нормалния, естествен гама фон за община Габрово.

Тук може да видите актуална информация от Планинската спасителна служба за условията за туризъм в Стара планина.

Прогноза:
Днес ще е студено. Ще духа  до умерен вятър от север – северозапад. Облачността ще е променлива, по-често значителна и на места от време на време ще превалява сняг. Очаквана максимална температура днес 0°С.
Атмосферното налягане е близко, но малко по-ниско от средното за януари – бавно ще се повишава.
В планината ще има значителна облачност и на места ще превали слаб сняг. Много студено време, с дневна температура на височина 1200 метра около минус 11°, а на 2000 метра – около минус 17°. По най-високите върхове температурите ще бъдат от минус 22° до минус 18°. Ще духа умерен, по откритите части и силен вятър от север-северозапад, който ще създава усещането за още по-ниски температури. Има реална опасност от измръзване.

От Община Габрово предупреждават пешеходците да се движат с повишено внимание поради опасност от падащ от покривите сняг и лед.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица