Свържи се с нас

Новини

Зимна обстановка в община Габрово

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Времето в общината е облачно и  вали слаб сняг.  Духа северен вятър със скорост  до 3 м./сек. Височината на снежната покривка  в централната градска част е около 25 см, на прохода „Шипка” и в курортен комплекс „Узана” достига  до 70 см. Влажността на въздуха е  92%.  Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция към 08,00 часа е минус 1°С. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка е заснежена почистена и опесъчена.

Температурата на въздуха там е минус 5 °С. Видимостта е добра. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 10 тона, както и на МПС с ремаркета. Пътят за  Узана не е почистен добре и на места са се образували бабуни. Снежната покривка е около 70 см. Температурата на въздуха  е минус 5 °С. Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново. Снегопочистващата техника е в съответните участъци и обработва заледените места.

Доставките на хляб и хранителни продукти се изпълняват нормално, по график. От Общински пътнически транспорт  съобщават, че се покриват градски и междуселищни линии. Топлофикация изпълнява нормално своите задължения.

Учениците, подлежащи на задължително обучение и живеещи в населени места, в които няма училища през учебната 2011/ 2012 година са превозени до ОУ Хр. Ботев, СОУ „Р. Каролев” и СОУ „Отец Паисий”и водят нормален учебен процес.

През изминалото денонощие 11.01. – 08,00 часа е възстановено  електроподаването в селата: Балани, Генчевци, Фърговци, Костадини, Тодоровци, Богданчовци; Новаковци; Трънето, Бойновци, Мечковица. Късно снощи е подадено захранване и към кметство Мичковци. Днес продължава работата по отстраняване на авариите в останалите без ток села в посока – с. Пъртевци, Геновци, Врабци, Чукили и Г. Могила, както и на потребители по НН.
На дежурните телефони са подададени следните сигнали за скъсани проводници и кабели на (в):
• бул. 3- ти март – кабелната повреда е  отстранена;
• ул. 8- ми март – по протежение на цялата улица имаше много скъсани проводници, които са обезопасени;
• кв.Негенци – обезопасени ;
И трите сигнала са обезопасени със сили и средства на община Габрово;

На оперативните денонощни дежурни телефони част от гражданите недобросъвестно използват безплатен тел. 112 и подават неточна информация, за непочистени улици, въпреки, че същите са почистени и в много добро състояние, констатирано след посещение на място от представители на нашия инспекторат;

Днес ще се работи по обезопасяване на паднали (скъсани проводници) на ул. Баба Зара , изрязване и отстраняване на паднали дървета в района на ретланслатора – м. Градище.
Днес ще се работи и по почистване  на пешеходните зони  по Мост Освобождение, бул. Априлов – целият, ул. Орловска от училището до мост Хр. Ботев, мост Хр. Ботев,  ул. Лазурна – до ЦДГ, ул. Алеко Константинов- посока болницата,  бул. 3- ти март – от двете страни;
Радиационният фон е 0,020 мр./ч, и е в границите на нормалния, естествен гама фон за община Габрово.

Дежурни телефони  на Общински съвет по сигурност – 066/ 80 33 28; 066/ 81 83 75;

От Община Габрово напомнят, че гражданите са задължени да почистват от сняг прилежащите общински терени в близост до техните домове, търговски обекти и обществени сгради. Предупреждават се  пешеходците да се движат с повишено внимание поради опасност от падащ от покривите сняг и лед.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица