Свържи се с нас

Култура

Изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” пътува за София

Published

on

снимка: Община Габрово

Този четвъртък /12 януари/  в залата на  Държавна агенция „Архиви” в София ще бъде открита изложбата „Българските корени на Дилма Русеф”. Събитието е под патронажа на кмета на Община Габрово Таня Христова.

Изложбата показва 105 културни ценности – документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, съхранени в Регионален исторически музей – Габрово, Централен държавен архив – София, Държавен архив – Габрово, Държавен военноисторически архив – В. Търново, фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.

В изложбата е включено и копие на над 3-метрово родословно дърво на рода Русев, подарено на бразилския президент и започващо от 1730 г. То продължава до ХХІ в. и според специалисти е по-старо от историята на САЩ.

Новост са 9 табла със снимки, които отразяват посещението на Дилма Русеф в Габрово на 6 октомври 2011 г. На 2 табла са показани и българо-бразилските отношения през последните години с проекта за енергийна ефективност между АМК, Технически университет – Габрово и бразилския център „SENAI”.

Изложбата се придружава от луксозен каталог, изготвен с подкрепата на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. Гостуването в София се осъществява с подкрепата на АМК – Габрово, а екипът, осъществил експозицията и каталога към нея, е: Красимира Чолакова, Росен Йосифов, Катя Димкова, Анелия Бояджиева, Антония Събева, Пенчо Тихов, Лилия Цветкова, Огнян Пунев и издателство „ЕКС-ПРЕС”.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица