Свържи се с нас

Новини

Фирмите нямали изгода да чистят снега

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Фирмите, които поддържат пътищата, нямат стимул да почистват, призна директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров пред bTV. Това явно се е оказало решаващо, за да не се реагира бързо и навреме през отминалите почивни дни и хиляди автомобили да стоят затиснати от непочистен сняг по пътищата.

Лазаров обясни схемата, по която се плаща. Фирмите дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства дори, когато е слънчево за това, че са в готовност. Когато вали сняг те получават пълната сума, която са завили в договора, но пък трябва да почистят.

В договорите няма изискване фирмата да почиства докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, посочи още Лазар Лазаров, като отбеляза, че в цял свят е така. Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров, като заяви, че след три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа.

Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа, каза Лазаров.

Другият голям проблем специално на магистрала „Хемус”, където бе най-голямото задръстване, са били три камиона-ТИР, които на два пъти за блокирали пътя. Според Лазаров камионите с неподходящи гуми и водачите им, които нарушават разпоредбите на Пътна полиция, пречат на почистващата техника.

По данни на АПИ в цялата страна главните пътища са проходими при зимни условия. Републиканската пътна мрежа изцяло е в готовност да поеме трафика, каза пък пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че под готовност се разбира пътуването при зимни условия. Пътищата са почистени, има ограничения за тежкотоварни автомобили над 10 тона.

Кризисната точка магистрала “Хемус” е отворена в двете посоки и отворихме по две платна във всичките посоки. До тази сутрин беше освободена и аварийната лента. Когато има колона от 50 ТИР-а, които са отбити, които чакат да спре снеговалежът, те тръгват на своя глава. Снегорините и влекачът дори не можаха да минат и това създава много сериозна обстановка. Ние имахме даже повече от очаквания снеговалеж като обем. Неприятната ситуация беше с три ТИР-а. Те трябва да имат подходящите гуми с добър грайфер, а тези без добър грайфер, резултатът е видим какво се случи, подчерта Павлова.

Според шефа на АПИ ръководството на държавното дружество “Автомагистрали” е подавало заблуждаваща информация, че всичко е наред с почистването на снега на автомагистрала “Хемус”. Едва в следобедните часове в събота се е разбрало, че нещата там са извън контрол. Така Лазар Лазаров обясни повода за вчерашните уволнения във фирма “Автомагистрали”.

За това чия вина е по-голяма – на тираджиите, които не са спазили полицейските разпоредби или на освободеното ръководство на “Автомагистрали ЕАД”, Павлова заяви, че не иска да влиза в ролята на съдник. “Обективно вината е обща, доколкото имаме категорично неспазване на разпоредби и непредоставяне възможност на органите да си свършат работата. Това не ни е първата зима и снегът не ни изненадва. Това беше една от причините за моето решение на момента да освободя екипа управляващи на “Автомагистрали”. Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация.

“Това, което се случи е обица на ухото на много хора. Следващото ниво след “Автомагистрали” е Областно пътно управление, което контролира работата на “Автомагистрали”. В Областно пътно управление е наказана ръководителката, затова че се е предоверила на колегите си от “Автомагистрали”, които не са били на място – имаме такава информация – да си свършат работата”, подчерта Павлова. За действията на АПИ в кризисната ситуация, Павлова каза, че се работи изключително активно.

По повод направеното официалното извинение за проблемите по пътищата Павлова каза: “Надявам се хората да са приели нашето извинение. Виждаме каква е ситуацията в Централна Европа, в Австрия. Единствено допуснахме недобра координация на “Хемус”. Използвам случая още веднъж да се обърна към гражданите: моля ви се приемете нашите извинения, но бъдете подготвени като пътувате в зимни условия.”

АргументиБГ

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровка отпразнува 102 години

Published

on

Габровката Цанка Мамулева отпразнува 102-я си рожден ден. На 27 януари тя бе лично поздравена от заместник – кмета на Габрово Мария Йозова, която ѝ пожела здраве и да е все така позитивна и усмихната.

Възрастната дама посрещна рождения си ден в добро здраве и заобиколена от много близки и приятели, съобщиха от Община Гарбово.

Мария Йозова ѝ пожела още да продължава да се наслаждава на любимите си хобита, едно от които е четенето, да е пълна къщата й с радост и с добри хора.

„За много щастливи, здрави и изпълнени със смисъл години!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица