Свържи се с нас

Новини

Даниел Атмаджов извади Богоявленския кръст от водите на река Дряновска

Published

on

снимка: Община Дряново

19-годишен великотърновец извади кръста от водите на река Дряновска, малко преди обед на днешния пресветъл празник Богоявление (Йордановден). Даниел Петров Атмаджов надви всички други смелчаци, вероятно и защото в летните месеци упражнявал професията на воден спасител. Десетки дряновци и гости на града станаха свидетели на ритуала с ваденето на кръста, при моста на Първомайстор Никола Фичев, по повод третия по значимост християнски празник в годината.

Всички герои, които се бориха за кръста бяха благословени от отец Георги и поздравени от кмета на община Дряново д-р Иван Николов. Даниел естествено отнесе и традиционната парична награда на кмета /50 лв./ по повод празничния Йордановден. Ритуалното хвърляне на кръста бе предшествано от празнична Света литургия в храма „Успение Богородично”.

В днешния ден именниците в община Дряново са 198 души, сочи прецизната справка на служба „ГРАО” в администрацията на ул. Бачо Киро 19.

Най-много именници носят името Йордан (71 души), следвани от тези с името Йорданка (64 души). Днес за здраве обаче следва да почерпят и Йордана (7 души), Данчо (8 души), Данка (8 души), Божан (1 човек), Божана (1 човек), Божанка (4 души), Бистра (5 души), Боян (15 души), Богдан (9 души), Богдана (3 души) и Богданка (2 души).

Далеч повече именници ще има в община Дряново на утрешния Ивановден – общо 504 души. 261 са Ивановците, а 132 Иванките. С умалителното име Иванчо утре празнуват други 5 дряновци, Ваните са 17, а Йоаните 16 на брой. За здраве ще черпят и Йоан (1 човек), Ивана (9 души), Ива (7 души), Иво (10 души), Ивайло (59 души), Калоян (15 души), Жана (2 души), Яна (11 души).

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Близо 20 см е снежната покривка в Габрово

Published

on

Снежната покривка в Габрово е 15-20 см. Пътищата в града, както и към населените места в общината сe обработват против замръзване, температурата е минус 6 градуса. Почистват се тротоари, автобусни спирки и стълбища.

Продължава почистването на вътрешните улици в селата. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места с нарушено електроподаване.

Минус 13 градуса е температурата тази сутрин на връх Шипка, проходът е проходим при зимни условия, времето е облачно. Снежната покривка на върха е 85см. На дежурните телефони на Община Габрово няма получени сигнали.

Община Габрово призовава водачите при дълги пътувания да бъдат добре подготвени за зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КЕВР проверява „Топлофикация – Габрово“ 

Published

on

Комисията за енергийно и водно регулиране извършва извънредна проверка по документи и на място в „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Това става ясно от отговор на КЕВР, във връзка с изпратено писмо до кмета Таня Христова относно предприемането на необходимите действия по сигнали от граждани, свързани с качеството на услугата, предоставяна от дружеството, цитиран от местнат общинска администрация.

В писмото се посочва още, че след приключване на проверката, ще бъде изготвен протокол от закрито заседание, съдържащ всички данни, предоставени от дружеството, направени анализи от Комисията, както и евентуални мерки, наложени на лицензианта при наличие на неспазване на лицензионните задължения.

„За резултатите от проверката и предприетите от КЕВР действия ще бъдете информирана своевременно“, се казва още в писмото от Комисията за енергийно и водно регулиране до кмета на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова отново спечели „Футболист №1 на България“

Published

on

За втора поредна година габровката Симона Петкова спечели приза „Футболист №1 на България“ за 2022-ра, в категорията женски футбол.

Родната футболна звезда спечели вота на спортните журналисти и събра 47 гласа. С 20 гласа второто място в анкетата зае Евдокия Попадинова, а трета с 10 остана Десислава Дюпюи.

снимка: Владимир Иванов, Спортал

„Голяма радост за мен и ударно начало на 2023 година. Изключително щастлива съм! Тази награда е резултат от толкова много труд и работа. Посвещавам я на най-близките за мен хора, които преживяват всичките ми спадове и върхове във футболното ми пътуване.

Разбира се, тук е времето и мястото да кажа, че футболът е колективен спорт и аз не бих спечелила индивидуално отличие без помощта на всички мои треньори и съотборнички. Благодаря на всички!“, сподели Симона по време на награждаването.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица