Свържи се с нас

Новини

„Артистичен отчет” на прага на новата година

Published

on

Мажоретките от читалището във вихъра на танца

Салонът на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1928”, кв. Бичкиня отново се оказа тесен да събере изпълнителите и публиката на заключителното празненство в края на годината. В някаква степен то се превърна в един „артистичен отчет” за постиженията на съставите на читалището през годината.

 За начало председателката на читалищното настоятелство Татяна Цанкова  в краткото си слово изтъкна новите акценти в работата на читалището: стартирането на проекта „Читалище – Училище – Музей”, обособяването на постоянна площ за гостуващи изложби,  привличането на художествени ръководители и заработването на две нови формации – детска и за възрастни – за народни танци и на детска група за арт танци. Предстои от 2012 г. да се открие и Художествено ателие за рисуване и приложни изкуства, което ще улесни и родителите, и децата от квартала, за да не им се налага да слизат до центъра на града.

Мултимедийната презентация, подготвена от библиотекарката на читалището Даниела Стефанова, проследи участията на читалищните състави с ръководител Виктория Петрова в Първия регионален преглед на художествената самодейност в Габрово.

Зрителите се пренесоха  в летните месеци – добър творчески сезон  за Детската  театрална група „Смехоранчета”,  в която участват предимно деца от ОУ „Христо Ботев”. Читалището се представи успешно на IV Национален детско – юношески театрален фестивал „Сцена край морето” в  Поморие, откъдето младите изпълнители се върнаха с отличия. Малките танцьорки от групата за арт–танци ”Смехоранчета”  дебютираха  с нови и атрактивни танци на различни читалищни, училищни и градски тържества. Най- престижната им сцена беше Международният етнофестивал в Хасковските минерални бани „Децата на Балканите – с духовност в Европа.”

„Глобални библиотеки” – действаща програма

Презентацията демонстрира възможностите на действащата към читалището програма „Глобални библиотеки”. Със своите пет компютърни конфигурации, мултимедия и периферна техника, които  са достъпни целодневно за читателите на библиотеката от всички възрастови групи, което  значително разширява кръга на ползвателите и задоволява нуждата  от всякаква актуална информация.  Но, за да не „изяде мишката книжката”, закупуването на нови заглавия за библиотеката (повече от 200 на година) е друг читалищен приоритет, информира секретарят на читалищното настоятелство Христо Енев.

Втората част на вечерта предложи среща с живото изкуство на танцьори, артисти и певци. Облечени в пъстри костюми, ушити със средства на читалището,  те показаха пред своите родители, учители, съседи уменията си и наученото в читалищните състави. Бабите и дядовците излизаха с навлажнени очи от представлението и си спомняха времето, когато и те са били изпълнители в бичкинското читалище, основано от техните родители през 1928 г.  Естествени размишления на прага на новата година!

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица