Свържи се с нас

Новини

Новият Закон за електронните съобщения защитава интересите на потребителите

Published

on

Преди година Гражданско движение „ДНЕС” организира подписка срещу произвола на монополите, в която се включиха над 700 хиляди граждани.

За една година в приемните на движението  постъпиха над 3 хиляди жалби и сигнали за нарушени потребителски права и от страна на мобилните оператори.

Движение „ДНЕС” участва с 15 предложения на гражданите в общественото обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на ЗЕС и депозира в Народното събрание допълнителни искания. Активно участваха в процеса по тяхното приемане в Парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Крайният резултат е, че по – голяма част от исканията на ГД „Днес“ са изпълнени.

Какво поискаха гражданите и какво се прие от Народното събрание:

1. Срочният договор вече ще може да бъде подновен единствено и само при изричното съгласие на абоната. След изтичане срока на договора той ще се преобразува в безсрочен договор и абоната ще има право да го прекрати с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойка.

2.  Мобилните оператори ще се задължават да информират абонатите си 1 месец преди изтичането на техните договори.

3.  Съгласно изискванията и на ЕС, до 2 години ще се намалят цените на мобилните услуги.

4.  При сключването на договорите се прилага правилото на „изрично съгласие” на абоната относно допълнително предлаганите услуги.

5.  Клаузите в договорите с мобилните оператори ще бъдат съставени ясно, разбираемо и в лесно достъпна за абоната форма.

6. Индивидуалният договор при общи условия ще влиза в сила в 7-дневен срок след сключването му. В този срок абонатът ще има право едностранно да прекрати договора, без да дължи неустойки.

7.  Потребителите ще бъдат уведомявани преди достигане на кредитния им лимит по договора и ще бъдат безплатно предупреждавани, в случай на нетипичен трафик или прекомерно потребление.

8.  Операторите се задължават да поддържат услуги за контрол и наблюдение на разходите от страна на абонатите, когато такива бъдат договорени с КРС.

9. Оптимизират се механизмите за бърз и лесен пренос на мобилни номера от една мрежа към друга.

10.  Предвижда се търговските съобщения да бъдат изпращани само при предварително получено съгласие на абоната. Забранява се изпращането на спамове на абонатите.

От Движението продължават  да настояват  за:

1.  Бързо решение от НС в кой закон и кога ще се реши проблемът с вредното влияние на електромагнитните излъчвания на антените на мобилните оператори, монтирани в непосредствена близост до детски градини, училища, болници и жилищни сгради.

2.  Завишаване размера на глобите, налагани на мобилните оператори при установени техни нарушения, особено на долните им граници, както и максимално завишаване на горните граници при повторно нарушение.

3.  Създаване на специализирана институция арбитраж за решаване на спорове между потребители и доставчици на телекомуникационни услуги.

Новини

Близо 20 см е снежната покривка в Габрово

Published

on

Снежната покривка в Габрово е 15-20 см. Пътищата в града, както и към населените места в общината сe обработват против замръзване, температурата е минус 6 градуса. Почистват се тротоари, автобусни спирки и стълбища.

Продължава почистването на вътрешните улици в селата. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места с нарушено електроподаване.

Минус 13 градуса е температурата тази сутрин на връх Шипка, проходът е проходим при зимни условия, времето е облачно. Снежната покривка на върха е 85см. На дежурните телефони на Община Габрово няма получени сигнали.

Община Габрово призовава водачите при дълги пътувания да бъдат добре подготвени за зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КЕВР проверява „Топлофикация – Габрово“ 

Published

on

Комисията за енергийно и водно регулиране извършва извънредна проверка по документи и на място в „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Това става ясно от отговор на КЕВР, във връзка с изпратено писмо до кмета Таня Христова относно предприемането на необходимите действия по сигнали от граждани, свързани с качеството на услугата, предоставяна от дружеството, цитиран от местнат общинска администрация.

В писмото се посочва още, че след приключване на проверката, ще бъде изготвен протокол от закрито заседание, съдържащ всички данни, предоставени от дружеството, направени анализи от Комисията, както и евентуални мерки, наложени на лицензианта при наличие на неспазване на лицензионните задължения.

„За резултатите от проверката и предприетите от КЕВР действия ще бъдете информирана своевременно“, се казва още в писмото от Комисията за енергийно и водно регулиране до кмета на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова отново спечели „Футболист №1 на България“

Published

on

За втора поредна година габровката Симона Петкова спечели приза „Футболист №1 на България“ за 2022-ра, в категорията женски футбол.

Родната футболна звезда спечели вота на спортните журналисти и събра 47 гласа. С 20 гласа второто място в анкетата зае Евдокия Попадинова, а трета с 10 остана Десислава Дюпюи.

снимка: Владимир Иванов, Спортал

„Голяма радост за мен и ударно начало на 2023 година. Изключително щастлива съм! Тази награда е резултат от толкова много труд и работа. Посвещавам я на най-близките за мен хора, които преживяват всичките ми спадове и върхове във футболното ми пътуване.

Разбира се, тук е времето и мястото да кажа, че футболът е колективен спорт и аз не бих спечелила индивидуално отличие без помощта на всички мои треньори и съотборнички. Благодаря на всички!“, сподели Симона по време на награждаването.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица