Свържи се с нас

Новини

Готово е предложението за размера на такса битови отпадъци за 2012 год.

Published

on

Утре /22 декември/ на заседание на Общински съвет – Габрово  ще бъде разгледан годишният размер на такса битови отпадъци за 2012 година.   На въпроси, свързани с предложението за промяна на таксата, отговаря инж. Климент Кунев, зам.-кмет по инвестиционна политика и общинска собственост.

Оказва се, че ще има промяна на такса битови отпадъци за следващата година. Това вече се случи в Севлиево. Какви са предложенията за промените в Габрово и защо се налагат?

Най-кратко казано – защото законът го изисква. Никой не желае обикновените данъкоплатци, каквито всъщност сме всички, да имат макар и минимално повишение на задълженията. Но от началото на 2011г., с промени в Закона за местни данъци и такси и Закона за управление на отпадъците, общините бяха задължени да отчисляват част от събраните чрез такса битови отпадъци средства в банкова сметка на съответната регионална инспекция по околната среда и водите, на чиято територия се намират общинските депа. В случая, ние сме задължени да отделяме средствата в РИОСВ Велико Търново. Все пак е хубаво, че тези пари са си за габровци и ще можем да ги използваме при изграждането на новото депо, чиято стойност ще е почти 35 милиона лева. Вече разполагаме с комплексно разрешително, в началото на следващата година ще имаме и разрешение за строеж и най-късно до 2015г. трябва да имаме ново депо за битови отпадъци.

Отчисленията се определят конкретно от Закона за управление на отпадъците и са предназначени за изграждане на нови съоръжения за третиране на битови отпадъци и за извършване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадките на депата. Стойностите на тези отчисления са в пряка зависимост от количествата генерирани отпадъци на територията на съответната община в годишен план. На практика, парите, които сега всички габровци плащаме, ще имаме право да използваме за осигуряване на нашето съфинансиране в изграждането на бъдещото депо. Чрез инсталации за сепариране и компостиране количествата отпадъци за депониране значително ще намалеят, след което и таксите, свързани с тази услуга ще се понижат.

Към момента жителите на габровска община генерират годишно около 35 000 тона битови отпадъци, за които през 2011г. по сметка на РИОСВ – В.Търново бяха преведени 426 000 лв. В Закона е предвидено увеличение на размера на отчисленията на тон битов отпадък за всяка следваща година. Нашата цел е да намалим тази тежест, намалявайки количеството на депонирания отпадък. Това реално ще се случи, тъй като само предвидената за изграждане компостираща инсталация, ще може да поеме до 10 000 тона битови отпадъци на година.

През 2012г. се налага да внесем с почти 240 000 лв. повече спрямо 2011г. Най-просто казано това води до необходимост от увеличаване на размера на такса „Битови отпадъци”. По наша информация, голяма част от общините в страната са в същата ситуация. В някои от тях повишението е драстично – до два пъти спрямо 2011г.

С колко точно ще се увеличи таксата?

За различните населени места в общината увеличението е различно, защото градът и селата генерират различни количества битови отпадъци. Ето как изглеждат предлаганите промени в цифри – за гр. Габрово промилът от 2.8‰ през 2011г. да стане 3.13‰ през 2012г. за всички данъчно задължени лица. Ако трябва да дадем пример, средната данъчна оценка на жилищата в Габрово е 25 000 лв., което означава, че собственикът на такова жилище е платил през 2011г. 70 лв. такса „битови отпадъци”, а през 2012г. ще трябва да плати 78,25 лв.

Увеличението ще засегне и жителите на габровските села, пропорционално на масата на данъчните оценки на имотите по места и количествата отпадъци, които се извозват от тях.

Конкретните промени на промилите по населени места варират, като повишението е от 0.1 до 0.6 промила. Реалната стойност не надвишава няколко лева годишно, тъй като селските имоти имат ниска данъчна оценка.

Може ли Община Габрово да избегне това увеличение?

За съжаление – не, заради обстоятелствата, които вече изясних. Всъщност тези пари ще използваме, за да изградим и експлоатираме едно съвременно депо за твърди битови отпадъци, което е дългосрочна инвестиция в бъдещето на един модерен, екологичен и чист град, какъвто искаме да остане и занапред Габрово.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата Playmakers

Published

on

Безплатни тренировки по футбол за момичета, на възраст от 5 до 8 години, се организират в Габрово. Те ще се проведат по програмата Playmakers, която е създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”.

Това е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица