Свържи се с нас

Новини

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” спечели проект за 15 000 лева

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровската библиотека „Априлов – Палаузов” кандидатства и спечели проект по програмата на Министерство на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на стойност 15 000 лева.

Освен обновяване на библиотечните колекции, проектът има за цел да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Фондовете на библиотеката ще се обогатят с около 900 заглавия (книги, периодични издания, CD, DVD и други информационни източници), които ще бъдат обработени и предоставени на читателите през следващата година.

Освен най-новото в областта на българската и чуждата художествена литература за деца и възрастни, в проекта е включена специализирана и научна литература, справочници, речници, енциклопедии, атласи и карти, биографии. Част от изданията са в помощ на учебния процес, както за учениците от основното училище, така и за горния курс – за подготовка за матури и кадидатстудентски изпити във ВУЗ.

Приоритетно в проекта са включени произведения на български автори, между които Калин Терзийски, Ваня Щерева, Мадлен Алгафари, Камелия Кондова, Надежда Захариева, Тома Марков, Леа Коен, Петко Бочаров, Иван Башев, Даниел Вълчев, Иво Сиромахов и други.
Представени са и известни писатели като Умберто Еко, Паоло Куелю, Стивън Хокинг, Амос Оз, Ромен Гари, Орхан Памук, Дж. Р.Р. Толкин, Нора Робъртс, Луиз Бегшоу, Сандра Браун, Александра Маринина, Джеймс Патерсън, Джейн Ан Кренц, Белва Плейн, Джефри Арчър и др.

Някои от най-интересните заглавия са: „Български военни униформи”, „Българска журналистическа енциклопедия”, „Новите чудеса на света”, „Кой кой е в световната религия”, „1001 исторически места, които непременно трябва да посетите”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи”, „Атлас на света за млади изследователи”, „Пътуване през световната история” и още много други.
За най-малките читатели на Детски отдел – цялата палитра от най-новите книжки на издателствата „Пан”, „Фют” и „Егмонт”, както и интересни и забавни панорамни издания.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Непочистена страна на прохода Шипка откъм Габрово създава трудности

Published

on

Габровската страна на прохода Шипка е непочистена и създава трудности на пътуващите. Това сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, на когото му се е наложило тази сутрин да мине през Балкана.

Човекът ни изпрати 2 снимки, с които илюстрира състоянието на пътя в разстояние на 200 метра от двете страни на Стара планина, отправяйки критики към поддържащите габровския участък.

По думите му едната снимка е от най-добре почистената габровска част на прохода, на която едва забележима е пътната настилка, докато при южната страна пътното платно е изчистено и обработено, дори в най-високата му точка.

„Коренна разлика! От габровската страна не се вижда пътят! Колите поднасят на места. При този слаб снеговалеж, който падна, цялата картинка е абсурдна и недопустима. Срамна работа направо! Един снегорин не срещнах по пътя си откъм северната страна на прохода. Откъм старозагорска обаче машините вървят, чистят и обработват. Дори застигнах снегорин“, възмущава се читателят.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица