Свържи се с нас

Новини

Падна ветото на президента за пенсионната реформа

52-ма депутати от опозицията пращат Бюджета на ДОО за 2012-а в Конституционния съд

Published

on

Депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха ветото на президента Първанов за пенсионната реформа.

Ветото на президента Георги Първанов, наложено върху пенсионната реформа на ГЕРБ, падна. Със 122 гласа “за” депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха отлагателното вето върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 година. Гласуваха общо 193 народни представители. “Против” бяха 62-ма депутати, 9-има гласуваха “въздържал се”. Ветото беше отхвърлено при прегласуване. Веднага след това червеният депутат и бивш конституционен съдия професор Любен Корнезов обяви, че 52-ма народни представители подават искане до Кoнституционния съд (КС) – за обявяване за противоконституционни на разпоредбите в закона за бюджета на ДОО и параграф 18, който засяга пенсионната реформа. “Сезираме КС, защото има груби нарушения на редица текстове”, посочи Корнезов, който даде брифинг заедно с народните предсативетил от ДПС Алиосман Имамов и Хасан Адемов.

БСП подкрепи мотивите на Първанов да върне закона за ново разглеждане от парламента. “Всяка една реформа, за да бъде успешна, е необходимо да има обществена и политическа подкрепа”, заяви от парламентарната трибуна председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от БСП. “Този законопроект взриви социалния мир в страната. Не случайно вече министрите и министър-председателя са освирквани във всеки един град, в който отидат. Основното правило на ГЕРБ е – колкото по-малко пенсионери и колкото по-малко живеят, толкова по-добре за бюджета на ГЕРБ. Нищо не налага в този момент вдигането на стажа и на възрастта за пенсиониране. В България имаме едни от най-тежките условия на пенсиониране в целия Европейски съюз (ЕС)”, мотивира се Стойнев.  По думите му коефициентът на заетост в България е 44%. “Защо този коефициент е един от най-ниските в целия ЕС? Как ще обясните на тези хора, които заради вашата политика останаха без работа и не могат да се пенсионират? ГЕРБ се превърна в машина, която произвежда безработни”, посочи червеният депутат. “Дори не пожелахте да запазите швейцарското правило, защото било много щедро (както се изрази управителят на НОИ)”, каза още той.

“БСП ще подкрепи всяко решение, което води до оптимизация на разходите на НОИ, но не и решения с отнемане на социални права. Избрахте лесния вариант – да накажете хората”, заключи Драгомир Стойнев. Колегата му от парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов пък попита управялващото мнозинство от парламентарната трибуна: “Защо премълчахте всичко това преди президентските и местните избори?”. Според Стоилов както управляващите, така и новоизбраният президент, “тъй като той принадлежи към вашата политическа партия”, са били длъжни да предупредят гражданите за намеренията си за пенсионна реформа.

“Трябваше да обърнете внимание на този случай, а не с лекота да неглижирате желанието на президента да се осъществи нов дебат”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хасан Адемов. “Ще преодолеете президентското вето, но ще ви бъде много трудно да преодолеете себе си. Има огромно разминаване между предизборната ви реторика и политиките, които извършвате след последните избори. Това няма да ви позволи да сте в съгласие със себе си”, обърна се Адемов към управляващите от ГЕРБ. Според него “инцидентните решения са характерни за силовите управления, когато нямат цялостна визия за това, което ще се случи”. “Опитвате се да запушите една пробойна в стомна с много пробойни”, допълни Адемов.

АргументиБГ

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица