Свържи се с нас

Новини

Габрово беше домакин на годишната среща на Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия

Published

on

снимка: Община Габрово

Габрово беше домакин на годишната среща на Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия. На нея присъства управителният съвет на сдружението: Здравко Генчев – изпълнителен директор, Калинка Накова – координатор, Детелина Николова – кмет на община Добрич и председател на УС, Иво Иванов – кмет на община Лом, Георги Савов – кмет на община Ямбол, Петър Дулев – кмет на община Белене, Таня Христова – кмет на община Габрово и Добрин Савчев – зам.-кмет на община Габрово.

Управителният съвет отчете дейността си през последната година и обсъди мерки за привличане на нови членове и възстановяване на стари, актуални задачи на мрежата, дейности и услуги, които тя представя и информация за нови проекти.

Заседанието беше открито от кмета на Габрово Таня Христова, която отбеляза, че в следващия програмен период на Европейския съюз енергийната ефективност е приоритет и тези инициативи са сериозно подкрепени. Това налага и по-сериозна работа върху създаване на единна политика за енергийна ефективност в българските общини. ЕкоЕнергия е сдружение с нестопанска цел на български общини за взаимна помощ и съвместни действия при формирането на местните политики за използване на традиционни и алтернативни енергийни ресурси, участие в различни проекти. То е основано по инициатива на кметовете на 23 общини, сред които и Габрово. В момента има 30 членове.

Община Габрово участва в сдружението от създаването му през 2003 и активно участва във формирането и провеждането на политики. Работим по няколко проекта, свързани с енергийната ефективност – „Демонстрационен проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради” – фази 1,2,3, „Създаване на съвременна образователна инфраструктура в община Габрово, посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност”, “Стратегия за намаляване емисиите на парниковите газове чрез енергийна ефективност-Габрово. Демонстрационна зона за енергийна ефективност Габрово Република България”.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица