Свържи се с нас

Икономика

Ще наказват и работниците, ако нямат договор

Published

on

Депутатите приеха на първо гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, в който се регламентират Агенциите за временна заетост.

По време на обсъждането на промените, възникна спор между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и депутати от БСП. Според Румен Петков, чуждестранните фирми няма да имат достъп до Тристранния съвет за национално сътрудничество да защитят своите интереси. „Ще влезете в историята като първото правителство, което целево обслужва една работодателска организация. Не обслужвайте тези интереси, обслужвайте интересите на инвеститорите”, призова Румен Петков. Според него, акцентът в този законопроект, е да бъде изолирана БТПП.

Лек спор се заформи между еднопартииците Емилия Масларова и Румен Петков. „Не сте прав като коментирате само работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество”, каза Масларова към Петков. Тя защити своята дейност като бивш социален мистър. „Предишното правителство внесе законопроект за въвеждане на тази директива от ЕС, той бе приет от парламента. 46 закона сме синхронизирали в социалната област и трудовото право. Нека да надграждаме”, призова Масларова.

Според зам.-председателя на „Атака” Павел Шопов, с промените в Кодекса на труда за пръв път се вменява вина на работник и служител. Това е безпрецедентно, каза Шопов. „През годините на социализма такова нещо е нямало, 22 години демокрация въпреки някои опити – такова нещо е нямало” коментира Шопов регламентирането на санкции към работник, който работи без осигуровки и без договор.

Депутатът от ГЕРБ Светла Найденова оспори мнението на Шопов. Според нея, основният текст на промените в КТ е регламентиране на предприятията за временна заетост. Относно глобите за работниците, Найденова каза: „Тези пари ще отидат за самия работник, той ще бъде осигурен 3 месеца назад. Тази мярка има дисциплиниращ характер, процесът е двустранен.” На тези думи Шопов отговори: „Въпросът е да се стегне обръча, да се съберат вземанията, които не могат да се съберат. Депутатът от „Атака” припомни, че когато субектите в правото станат повече, по-трудно се търси вина.

Според председателя на Социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев подобни закони могат да бъдат определени като противоконституционни.

автор: Весела Веселинова

АргументиБГ

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица