Свържи се с нас

Икономика

Ще наказват и работниците, ако нямат договор

Published

on

Депутатите приеха на първо гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, в който се регламентират Агенциите за временна заетост.

По време на обсъждането на промените, възникна спор между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и депутати от БСП. Според Румен Петков, чуждестранните фирми няма да имат достъп до Тристранния съвет за национално сътрудничество да защитят своите интереси. „Ще влезете в историята като първото правителство, което целево обслужва една работодателска организация. Не обслужвайте тези интереси, обслужвайте интересите на инвеститорите”, призова Румен Петков. Според него, акцентът в този законопроект, е да бъде изолирана БТПП.

Лек спор се заформи между еднопартииците Емилия Масларова и Румен Петков. „Не сте прав като коментирате само работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество”, каза Масларова към Петков. Тя защити своята дейност като бивш социален мистър. „Предишното правителство внесе законопроект за въвеждане на тази директива от ЕС, той бе приет от парламента. 46 закона сме синхронизирали в социалната област и трудовото право. Нека да надграждаме”, призова Масларова.

Според зам.-председателя на „Атака” Павел Шопов, с промените в Кодекса на труда за пръв път се вменява вина на работник и служител. Това е безпрецедентно, каза Шопов. „През годините на социализма такова нещо е нямало, 22 години демокрация въпреки някои опити – такова нещо е нямало” коментира Шопов регламентирането на санкции към работник, който работи без осигуровки и без договор.

Депутатът от ГЕРБ Светла Найденова оспори мнението на Шопов. Според нея, основният текст на промените в КТ е регламентиране на предприятията за временна заетост. Относно глобите за работниците, Найденова каза: „Тези пари ще отидат за самия работник, той ще бъде осигурен 3 месеца назад. Тази мярка има дисциплиниращ характер, процесът е двустранен.” На тези думи Шопов отговори: „Въпросът е да се стегне обръча, да се съберат вземанията, които не могат да се съберат. Депутатът от „Атака” припомни, че когато субектите в правото станат повече, по-трудно се търси вина.

Според председателя на Социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев подобни закони могат да бъдат определени като противоконституционни.

автор: Весела Веселинова

АргументиБГ

Икономика

НАП напомни: В ход е програмата за подкрепа с оборотен капитал!

Published

on

От габровския офис на НАП информират, че е в ход трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Крайният срок за кандидатстване по програмата изтече на 22 юни 2021 г. До момента са изплатени 48 725 лева на 30 фирми, регистрирани в местния офис на Агенцията и кандидатствали във фаза 3 на програмата.

Трета фаза на програмата е свързана с удължаване подпомагането със средства за оборотен капитал на фирмите с преустановени дейности или обекти за периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г., съобразно заповедите на министъра на здравеопазването.

От началото на програмата над 896 000 лева безвъзмездна финансова помощ от Националната агенция за приходите са получили фирми, регистрирани в офиса на НАП в Габрово. Помощта е за засегнати от временните противоепидемични мерки и е била разпределена между 111 дружества и фирми, чиито заявления са отговаряли на критериите и са били одобрени по програмата за подкрепа с оборотен капитал. В

национален мащаб изплатената от НАП помощ надхвърля 131 милиона лева.

Повече информация за отпусната безвъзмездната финансова помощ, кандидатите могат да намерят в рубриката „Подкрепа чрез оборотен капитал“, в сайта на приходната агенция.

Информация и съдействие клиентите могат да получат и на infocenter@nra.bg и на информационния телефон на НАП: 0700 18 700. Обаждането е на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Еврохим Груп“ търси работници/чки

Published

on

„Еврохим Груп“ ООД търси да назначи отговорни личности на следните длъжности:

1. Машинен оператор – пералня
Задължения:
– Осъществява целия процес по сортиране, подготовка за изпиране/разпределяне по вид и състав на бельото/ и същинско пране на бельо.
– Зарежда пералните машини с подходящите препарати.
– След приключване на перилния процес, разпределя бельото за последваща операция по сушене.
– Следи непрекъснато за качеството на изпраното пране.

2. Машинен оператор – сушилня
Задължения:
– Зареждане на сушилните с пране.
– Следи за правилното протичане на процеса по сушене на бельото.
– Разпределяне на изсушеното бельо за последваща обработка – гладене и опаковане.

3. Оператор гладачна машина /каландър/
Задължения:
– Извършва процеса гладене на бельо на специална машина /каландър/.
– Следи непрекъснато за правилното протичане на процеса по гладене и сгъване на бельото.

Изисквания за 3-те длъжности:
– Средно образование.
– Сръчност, прецизност и лоялност.
– Отговорно отношение към поставените задачи и желание за работа.
– Работа в екип.

Ние предлагаме:
Работа с дългосрочен ангажимент и много добри условия на труд.
Заплата: от 800.00 до 1 000.00 лв (Нето)

Ако нашето предложение за работа представлява интерес за Вас, моля да се свържете с нас на тел.: +359898532882.

Всички Ваши лични данни, предоставени в процеса на кандидатстването Ви за работа, ще бъдат третирани при стриктно спазване на изискванията на ЗЗЛД.

Зареди още

Икономика

Бензиностанция DP набира персонал

Published

on

Бензиностанция DP – село Янковци набира обслужващ персонал за няколко обособени позиции. Осигурено е мотивиращо заплащане, трудов договор, социални осигуровки.

Фирмата предлага обучение и възможност за кариерно израстване. Работното време е на смени, от 06.00 до 14.00 часа и от 14.00 до 22.00 часа, с един почивен ден.

Тези, които проявяват интерес към обявата, могат да позвънят за повече информация на тел.: +359879265669.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица