Свържи се с нас

Икономика

От днес „Мярка 121“ ще бъде отворена за целеви прием

Published

on

От днес /21 ноември/ до 21 декември 2011 г. Mярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., ще бъде отворена за целеви прием. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” г-жа Десислава Тодорова на проведената Втора национална конференция „Европейски пари за българското село” на тема: „ПРСР и предизвикателствата през 2012”.

   Тя поясни, че приемът на проекти ще бъде в три направления, а ресурсът, които ще се разпредели, е 27 млн. евро. Периодът на прием на заявления за подпомагане е свързан с поисканото прехвърляне на средства към мярката във VІ – то изменение на ПРСР.
    Заявления за подпомагане ще могат да подават кандидатите от сектор „плодове и зеленчуци”, както и земеделски производители, които изпълняват проекти по мерките 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” и искат да се модернизират. В предстоящия период на прием средствата ще бъдат разпределени, както следва: 10 082 977 евро за проекти за инвестиции в сектор „плодове и зеленчуци”, 12 млн. евро за проекти на млади фермери, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 112, както и 5 млн. евро за проекти на земеделски производители, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 141. Инвестициите включват: машини, оборудване и съоръжения, изграждане на производствени сгради, реконструкция и др.
    По гарантираните бюджети на мярката, основно в секторите „Мляко” и биологично земеделие, се очаква прием на заявления в края на годината, уточни тя.
    Кандидатите по ПРСР могат да се възползват от предоставената нова възможност за авансово плащане в размер на 50%, информира директорът на Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ г-н Никола Христов и допълни, че за това е необходимо да се представи банкова гаранция в полза на РА в размер на 110% или договор за поръчителство.
Държавен фонд „Земеделие” планира да опрости кандидатстването по мерките от ПРСР като въведе изцяло електронен документооборот, каза още г-жа Тодорова.Заинтересованите лица ще бъдат уведомявани своевременно за промените в изискванията за кандидатстване.
    Към 28 октомври 2011 г. договорираните средства от бюджета на ПРСР са 43.83 % и възлизат на 1 437 236 784 евро.
    От бюджета на ПРСР за 2011 г., който възлиза на повече от 398 млн. евро, към  момента са договорирани над 354 млн. евро. Това информира Ваня Благоева, експерт от отдел „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони” на ДФ „Земеделие” по време на срещата. От общо приетите през 2011 г. 1 877 заявления, по 1 317 има сключени договори или одобрени заявления за подписване на договор. За разглеждане остават 215 заявления.
    Д-р Виолета Кръстева, началник в дирекция „Животновъдство” на МЗХ, разясни перспективите за развитие на животновъдния сектор у нас. Според нея в резултат от подпомагането на сектора в момента се наблюдават положителни тенденции в него, които се очаква да се запазят.
    Повече от 60 представители на неправителствени и браншови организации на земеделски производители участваха във Втората национална конференция. В рамките на дискусията участниците направиха предложения. Едно от тях е по Мярка 142 „Създаване на организации на земеделски производители” да могат да се обединяват не само отделни стопани, но и браншови сдружения.
Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица