Свържи се с нас

Новини

За жалост героите на нашето време нямат нищо общо с духовността

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В седмицата на празника на народните будтели, информцаионният сайт Gabrovonews.bg продължава да Ви среща с габровци, за които без съмнение може да се каже, че са новите будители. Във фокуса ни този път попада преподавателят по български език и литература Стефана Брънекова, която освен да преподава учебния материал се грижи  и да не гасне светлинката на  духовното в учениците си и в нас, чрез ръководения от нея  клуб „Родолюбие“.

Честит празник г-жо Брънекова, как  Вие усещате Деня на народните будители? Какво е за Вас 1 ноември?

За мен датата 1 ноември е символика на духовността. Символ на онази съществена част от живота на нацията ни, за която мога да твърдя, че може би е най-хубавата страница от националната ни история. Ако се върна назад към детството си, си спомням как по един тържествен начин ние отбелязвахме празника на будителите в родния ми град Трявна.  Искам да се корегирам – не по същия начин, а по същия тържествен, така както аз го приемам, защото съм възмутена и искам да изразя личната си позиция, че когато отвориш вестниците, ежедневниците, информационните сайтове все избори, избори и остатъци от изборите. Включиш телевизията,  едни „светли“ личности, постоянно интервюирани и след това цялото представяне чак накрая показат по-различното от деня извън политиката. Аз имам традицията в такива празнични дни да купувам  по една книжка на моите внуци,  когато  след време започнат  сами да четат, ще се убедят, че словото остава. Децата в България отвикнаха да получават за подаръци книги. Те се радват на всякакъв друг вид подарък, но най-малко на книжката.

Кои са съвременните народни будители? Кои са новите будители в Габрово, а не са ли малко позабравени те?

Не искам да бъда крайна, но днес като разглеждах най-различни сайтове и медии, видях че всичко е старо, и спира, като че ли само до онази Предосвобожденска епоха. Стигнах до извода, че времето ражда героите си. Сегашните герои нямат нищо общо с будителството.

А сегашните герои вписват ли се поне във времето?

Дано не съм крайна, но не. Героите на нашето време нямат нищо общо с духовността, за жалост. Не е необходимо да казваме в Габрово, с кои  имена свързваме Деня на народните будители. Като започнем от Васил Априлов. Човек търговец, но е единственият пример, който можем да посочим на децата за дарителство. Защото даването, както те тогава са го правили, за мен от съвременна гледна точка е отношение към живота.  Васил Априлов е дал вичко, което имал, защото е знаел, че ще остави една светла диря след него. А в днешно време виждам, че става все по-трудно да намериш дарители, спомоществователи и хора, които не търсят материалната награда. В Габрово будители за мен са колегите учители. Ние останахме онези сеячи не само на знание, ами и на духовност. Казвам го, не защото аз самата съм учителка, но дори и да не бях такава, аз винаги ще изпитвам и съм изпитвала уважение към моите бивши учители. Будители са и тези, които пишат книги, за да ги четат децата ни. Защото, когато събудиш емоцията в едно дете – ти си го купул за винаги към словото.

Може ли да изпълним празника с ново съдържание?

Защо  да не почерпим опит от миналото. Да видим как на времето учителят е водил своите ученици в църквата – там е храмът на духовността, посещавали са знакови места в града – ще влезе в старото килийно училище. Няма нужда от митинги и от онези класически събрания. Тези неща вече изживяха времето си.  Черпя сили от всичко онова, което съм получила като ученичка от моите учители и сега искам да съм полезна на моите ученици. А децата можем да ги преборим, защото искам да ви кажа, че този „Хелоуин“, „Деня на благодарността“, всичките тези механично прехвърлени и внедрявани в нашия бит празници ми звучат като нещо пошло и като посегателство върху нашата духовност. Мисля, че само от нас зависи да се съхраним като българи и да си носим духовността българска.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Новини

ПП „ИТН“ ще проведе срещи в Габрово и Севлиево

Published

on

Скъпи съграждани,

На 24.05.2024 г ПП „Има такъв народ“ ще проведе среща със своите симпатизанти и с жителите на Севлиево и Габрово. На срещите ще присъстват кандидатите за народни представители за 7 МИР – Габрово, водачът на листата г-н Димитър Гърдев (международен секретар на ПП „ИТН“, уважаван и опитен дипломат и анализатор) и други членове на нашата партия.

Графикът в двата града е както следва:

Севлиево: – Поднасяне на венци в Севлиево и срещи със симпатизанти – 10 ч.;
– Дебат относно проблемите на града в конферентната зала на хотел Плаза – 11 ч.;

Габрово: – От 12.30 ч на Ваше разположение за въпроси и реални решения на ул. „Генерал Радецки“ ще Ви очакваме в нашия павилион, където след мероприятието в Севлиево ще се присъединят и другите кандидати включително и нашият водач.

Очакваме Ви и нека върнем здравия разум!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Има такъв народ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Има такъв народ“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица