Свържи се с нас

Любопитно

Горски срещи на Градище на 13 юли ще бъде китара, музика и любов

Published

on

Романтична събота предстои на 13 юли на Градище, когато гост на вече станалите традиция Горски срещи ще бъде поетът с китара Красимир Първанов.

Габровската публика го познава добре от група Точка БГ, които са гостували не веднъж в Габрово.

Този път участието му е с мото „Китара, музика и любов“, което със сигурност засилва очакването за приятна и спокойна неделя в компанията на любимите хора. Концертът на закрито ще се проведе в клуб „Хобит”, до поляната на Градище.

Заповядайте с любимия човек под ръка и отворена душа за всичко красиво, което се е запътило към нея. Местата са само петдесет, затова се обадете на телефон 0888 228 720, за да заявите, че ще дойдете.

За тези от вас, които няма да успеят да се включат в концерта на 13 юли, ще имате възможност да се насладите на среща с Красимир Първанов на обичайното място в обичайното време.

В неделя, 14 юли от 11 часа на сцената на поляната на Градище, той ще ви вдъхнови със своята китара, която знае как да разказва истории.

Любопитно

Узана Поляна фест от 19 до 21 юли

Published

on

От петък до неделя, 19 – 21 юли, сред красивата природа в габровския балкан ще се проведе деветото издание на Узана Поляна фест. Фестивалът тази година се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите.

И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана Поляна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Зареди още

Любопитно

Младежки център – Габрово кани на ателие по калиграфия

Published

on

В работилница по калиграфия ще могат да се включат всички младежи, които се интересуват от японската култура и изкуство по време на Деня на японската култура. Събитието е организирано от Младежки център – Габрово и ще се проведе на 22 юли, от 17 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Работилницата по калиграфия ще бъде водена от Венелина Петкова, с ранг специално кю по Шодо от японската школа ШоДжинКай. Събитието ще започне с демонстрация, на която тя ще разкаже за изкуството калиграфия и ще изпише думите 姉妹都市 (shi-mai to-shi), означаващи „градове-сестри“, посветени на приятелството на Габрово и японския град Тойоаке. Именно в Тойоаке се намира гимназия „Сейджо“, с която Община Габрово организира дългогодишен младежки обмен. Десет японски младежи ще гостуват от 20 юли до 1 август в Габрово, където ще живеят в габровски семейства и ще могат да се докоснат до българската култура. По време на събитието в Художествена галерия Христо Цокев гостите ще могат да се запознаят и с японските младежи, които ще направят работилница по оригами.

След демонстрацията, по време на работилницата, участниците ще научат как се изписва думата 思いやり (omoiyari) – състрадание, съпричастност, внимание и доброта. Омоияри е важна концепция в японската култура, която насърчава уважение и внимание към другите хора. Всеки участник ще има възможността да опита „танца на четката“ и да се потопи в японската култура.

Работилницата е безплатна и не изисква предварително записване.

Заповядайте на 22 юли, 17:00 часа, Художествена галерия „Христо Цокев“, Ден на японската култура. В програмата ще има още ателие по икебана, демонстрация на кендо, кът с книги за Япония, оригами.

Зареди още

Любопитно

Ден на Японската култура организира Младежки център – Габрово

Published

on

Ден на японската култура ще се проведе на 22 юли в Габрово и ще предложи на любителите на източните култури възможността да се потопят в магията на японските традиции, изкуства и обичаи. Организатор е Младежки център – Габрово, а събитието е част от младежкия обмен между габровските гимназии и гимназия Сейджо в японския град Тойоаке, който ще се проведе от 19 юли до 1 август.

Обменът се провежда от 2017 година насам. Досега български ученици са посетили Япония три пъти – през обмена са минали 30 габровски младежи, а за японските ученици това ще бъде второ гостуване в България.

Денят на японската култура ще се състои в Художествена галерия „Христо Цокев“ от 17.00 часа. Специални гости на събитието ще бъдат г-н Такаюки Шинозава – съветник и г-н Кенто Мураки – секретар по културните въпроси в Посолство на Япония в България, както и кметът на град Тойоаке – Масафуми Коуки. В програмата са включени различни работилници и демонстрации.

Японските младежи ще покажат как се правят оригами, а участниците ще имат възможността да изпишат името си с канджи, хирагана и катакана, като могат да разберат защо японците използват толкова много азбуки. Българските младежи ще представят постиженията си в Кендо.

Очаква ни и работилница по икебана, водена от Мирослава Иванова, лицензиран преподавател по икебана към Sogetsu School of Ikebana Tokyo. Работилницата е безплатна, а младежите, които искат да се запишат за участие в нея, могат да го направят в следния линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdINo48BHyn4FNx5rRp- edTQjgNA1Trwr7M73ghDqSws-MjWg/viewform?usp=sf_link или чрез социалните мрежи на Младежкия център.

Участниците ще могат да си вземат своите творби, но напомняме още веднъж, че предварителната регистрация е желателна, тъй като местата са ограничени.

Младежите ще имат възможност да се включат и в работилница по калиграфия, водена от Венелина Петкова, която има специален ранг по Шодо от японската школа ШоДжинКай. Тя ще направи и специален подарък на кметовете на Габрово и Тойоаке – калиграфски изписано послание за приятелството между двата града.

На разположение ще бъде и кът-библиотека с манга комикси и литература за Япония, които посетителите ще могат да разгледат на място.

В програмата на младежите от Габрово и Тойоаке са включени още посещение на Узана поляна фест, Етъра, част от гимназиите и музеите в града, пещерата „Бачо Киро“ и Царевец, творчески работилници, свързани с българските занаяти, фотографиране с народни носии, каяци по яз. Синкевица и др.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица