Свържи се с нас

Новини

30 юни – време за гаражна разпродажба на Градище

Published

on

В края на месец юни е време за инициативата на „Горски срещи на Градище“ базар на употребявани или ненужни вещи. Започваме в 11.00 часа, както всеки път, и ви каним да се включите в това сплотяващо начинание, където можете да намерите всичко, без части за коли, които не се допускат за продажба.

На базара можете да предложите дрехи, бижута, малки електроуреди, играчки, книги, игри, съдове и стъклария, украса за дома и още, и още неща, които са изгубили стойност за вас, омръзнали са ви, вече не ви стават или просто искате да се освободите от тях, но са запазени и използваеми.

Нали знаете, че това, което няма стойност за някого, може да е истинско съкровище за друг! Така че – ето начин да /си/ помогнем. Да намерим нови приятели, да споделим, да допълним семейния бюджет, да освободим място за новото в живота си, да прекараме време сред природата, да срещнем нови хора, да създадем нова подкрепяща се общност.

Ако искате да продавате – заповядайте в 10:30, а ако искате да купувате, в 11 часа участници в базара ще Ви очакват. Елате в неделя, 30 юни, на поляната на Градище, където отново да направим заедно разнообразен и усмихнат базар на употребявани вещи!

Новини

ЕЗОК – полезен документ при пътуване в чужбина

Published

on

През 2023 г. в област Габрово са заявени 3 047 Европейски здравноосигурителни карти /ЕЗОК/. В РЗОК Габрово и общинските офиси са издадени и 869 удостоверения за временно заместване на ЕЗОК. За първите шест месеца на тази година, заявените ЕЗОК са над 1300, а удостоверенията за временно заместване – 400.

Защо е нужна?
Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) дава достъп до медицинско обслужване по време на временен престой при същите условия и на същите цени като на хората, осигуряващи се в съответната държава, когато възникне спешна или неотложна нужда от медицинска помощ. Притежателите на ЕЗОК имат право на всяка необходима медицинска помощ, която им дава възможност да продължат престоя си по безопасен за здравето им начин (да не се налага те да прекъснат престоя си преди планираната дата и да се връщат в страната по постоянно местожителство поради необходимост от лечение на остро възникнало заболяване или внезапно обостряне на симптомите на хронично заболяване). Спешната и неотложна помощ се простират до там, докъдето лекуващият лекар прецени, че вече е отстранена непосредствената опасност за живота и здравето на пациента. Картата НЕ покрива разходите, ако пътуването в чужбина е специално с цел получаване на лечение /т.е. – планирано лечение/.

В кои държави може да се ползва?
ЕЗОК е валидна във всички страни членки на Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и Великобритания. Българската ЕЗОК може да се ползва също в Република Сърбия и Северна Македония.

Кой има право на ЕЗОК?
Всички граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права могат да заявят издаване на ЕЗОК. Тъй като здравноосигурителните права са лични, лична е и ЕЗОК – т.е. децата също трябва да имат издадена своя карта.

Как се получава ЕЗОК?
Заявленията за издаване на ЕЗОК се приемат в дистрибуторски центрове на Първа инвестиционна банка АД на територията на цялата страна, както и по електронен път /онлайн/ чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Образец на заявлението може да бъде получен на място в клоновата мрежа на „Първа инвестиционна банка“ АД или да бъде изтеглено от сайта на НЗОК. Заявлението за издаване на ЕЗОК може да се подаде лично или от упълномощено лице. За лицата над 18 години е необходимо да се представи лична карта. За децата, които нямат още лични карти, се представя международен паспорт или акт за раждане и лична карта на родител/настойник. Указанията за попълване на заявленията за издаване на ЕЗОК са публикувани на сайта на НЗОК. 2 / 2 Заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). За целта заявителят трябва да притежава електронен подпис.  

За колко време се издава?
Срокът за издаване е 15 календарни дни.  

Безплатна ли е?
ЕЗОК е безплатна за всички здравноосигурени лица.  

Има ли бърза поръчка?
Когато не може да се изчака технологичното време по обработката на заявката и отпечатването на ЕЗОК, се издава Удостоверение за временно заместване (УВЗ) на картата. Удостоверението дава същите права като ЕЗОК, но има срок на валидност 2 месеца. Издава се безплатно. Заявлението за издаване на УВЗ на ЕЗОК се подава в районната здравноосигурителна каса /РЗОК/.

На територията на област Габрово, УВЗ на ЕЗОК може да се заяви и получи и в общинските офиси на РЗОК в Дряново, Севлиево и Трявна. Представя се лична карта. За лица под 18 години, които нямат лични карти, се представя международен паспорт или акт за раждане и лична карта на родител/настойник.

За колко време е валидна ЕЗОК?
ЕЗОК е със срок на валидност:
– за всички над 18 години, които не са пенсионери – 1 година,
– за пенсионери за възраст и прослужено време – 10 години,
– за пенсионери поради продължителна/трайна нетрудоспособност – до срока на валидност на отпуснатата пенсия, но не повече от 10 години.
– за лица под 18 години – 5 години или до навършване на 18 години, но не по-малко от 1 година.

Датата, до която е валидна ЕЗОК е вписана върху нея.

Зареди още

Новини

Осигурен е транспорт за желаещите да посетят Узана Поляна фест

Published

on

За всички, които планират да посетят Узана Поляна Фест, който ще се проведе от днес до неделя, са организирани специални автобусни линии, осигуряващи удобен и лесен транспорт до фестивалното градче в местността Узана.

Автобусите ще тръгват от автогара Габрово, преминавайки през площад „Възраждане“ и всички спирки на обществения транспорт по маршрута Автогара-Узана. Крайната спирка в Узана ще бъде до почивната база „Горски дом“, разположена само на 50 метра от фестивалното градче.

Разписания на автобусите от Габрово до Узана:
Петък, 19 юли: 12:00 ч., 15:00 ч., 18:00 ч., 19:00 ч.
Събота, 20 юли: 9:00 ч., 10:00 ч., 11:00 ч., 12:00 ч., 14:00 ч., 15:00 ч., 16:00 ч., 18:00 ч., 20:15 ч.
Неделя, 21 юли: 9:00 ч., 10:00 ч., 15:00 ч.

Автобусите от Узана към Габрово ще тръгват от временната спирка при разклона за почивна база „Горски дом“ и ще стигат до автогара Габрово.

Разписания на автобусите от Узана до Габрово:
Петък, 19 юли: 13:30 ч., 16:30 ч., 23:00+ ч.
Събота, 20 юли: 10:00 ч., 11:00 ч., 12:00 ч., 13:00 ч., 15:00 ч., 16:00 ч., 20:30 ч., 23:00+ ч.
Неделя, 21 юли: 10:30 ч., 12:30 ч., 16:00 ч.

Цената на билета е 4 лева, а за деца до 7 години пътуването е безплатно. За деца до 14 години цената на билета е 2 лева.

Последният автобус в петък и събота вечер (23:00+ ч.) ще изчака пътуващите до приключване на вечерния концерт, което гарантира, че всички посетители ще имат удобен транспорт обратно до Габрово.

Узана Поляна Фест е едно от най-очакваните събития това лято, което ще предложи разнообразна програма с екологични инициативи, музика, работилници и забавления на открито.

Организираните автобусни линии предоставят отлична възможност за всички желаещи да се насладят на фестивалните събития без притеснения за транспорта.

Зареди още

Новини

Камерната зала на ДКТ Габрово се преобразява благодарение на дарители

Published

on

Камерната зала на Драматично-куклен театър „Габрово“ отдавна се нуждаеше от ремонт, и най-накрая, след няколко месеца поетапни ремонтни дейности, трудът кипи усилено. Благодарение на подкрепата и инициативата на Пламен Петров, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България, залата ще бъде напълно обновена и готова за новия творчески сезон.

Екипът на „Баумит“ България ЕООД, представляван от Петър Алипиев, Георги Иванов и Милен Михайлов, се включи активно в процеса, предоставяйки качествени материали за ремонтните дейности безвъзмездно.

Камарата на строителите осигури необходимата работна ръка и логистика, което позволи преобразяването на пространството от остаряло и неприветливо до модерно и функционално. Майсторът Александър Александров, със своите умения и любов към работата си, изигра ключова роля в успешното изпълнение на проекта.

Въпреки рекордните температури в средата на юли, ремонтните дейности напредват етап след етап, приближавайки ни до мечтата за напълно обновена камерна зала. Залата ще бъде предназначена предимно за спектакли за най-малките зрители, но ще осигури и комфорт за гостувания на музикални школи и изпълнители от различни изкуства.

Предстоят още довършителни дейности като инсталиране на електричество за осветителни тела, окабеляване за аудио техника и полагане на нова подова настилка. Очаква се залата да бъде оборудвана с висок клас противопожарноустойчива врата и климатик, благодарение на допълнителни дарители.

Екипът вярва, че доброто привлича добро и очаква към настоящите спомоществователи да се присъединят нови. Всеки, който желае да съдейства, е добре дошъл според своите възможности.

Откриването на обновената камерна зала е планирано да съвпадне с началото на новия творчески сезон, което ще отбележи нова ера за Драматично-куклен театър „Габрово“ и неговите малки зрители.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица