Свържи се с нас

Новини

Народният будител – водач на нацията

Published

on

Пенка Петрова и Савина Цонева

В Деня на будителя – 1 ноември, разговаряме с преподавателя по история в Националната Априловска гимназия Пенка Петрова, която е утвърден представител на учителското съсловие, на тези хора, които са наследници на възрожденския дух на тогавашните даскали, давали всичко от себе си за просвещението и просперитета на българската нация.

В поредица от интервюта  екипът на Gabrovonews. bg ще ви срещне с някои от  съвременните будители,  които със своя неуморен труд и всеотдайност, се грижат да не гасне светлинката на  духовното в нас.

Честит празник г-жо Петрова, как  Вие усещате този ден? Какво е за Вас 1 ноември?

За мен 1 ноември е Ден на народния будител. Будител като човек, който пробужда съзнанието на хората, човек който стои в първите редици на водачите на нацията. Човек, който в момент на  тежка икономическа и политическа ситуация в държавата,  или когато няма държава, стои начело на хората, ръководи ги и променя тяхното мислене. За мен 1 ноември е празник изпълнен с много голямо съдържание и то от неговата духовна страна.

За пореден път отбелязваме Деня на будителите. Но не е ли опразнено от смисъл това отбелязване в тази чалгизирана и комерсиална обстановка?

Празникът всеки  го носи в сърцето и  душата си, но това, което мен лично ме тревожи е, че втора или трета година празникът на народния будител се свързва само с неучебен или неприсъствен ден в просветните институции. Той е изпразнен от съдържание,  и ако трябва да бъда откровена,  будителите са тези, които са  в училищата, читалищата, театрите и изпълняват своите функции да пробуждат, променят мисленето на хората, с които работят. Самият празник не се отбелязва по достойнство.  Даже в Габрово не знам дали има честванията, които се правеха преди години с факелно шествие, възпоменателни думи по повод паметта на будителите. Всичко е сведено до някаква почивка без да има някакво осмисляне в емоционален и духовен план.

Кои са съвременните народни будители? Кои са новите будители в Габрово, а не са ли малко позабравени те?

Старите народни будители е известно кои са. Това са учители, духовници, революционери, които по някакъв начин поддържат духа. Съвременните будители за съжаление са много малко и всъщност това са хора, които не се признават  за такива. За мен хората, които са будители  са основно учителите, дейците на изкуството, литературата, хората свързани по някакъв начин с духа и промяната на мисленето на младия и на не толкова младия човек. В никакъв случай будителите не могат да бъдат политици, полицаи и всички, които са свързани  по някакъв начин с властта. Това са хора свързани с промяна на мисленето. Много ми е трудно да кажа кои са новите будители в Габрово. Определено смятам, че всички учители, които си гледат съвестно работата са новите будители, но мисля че,  ако говорим за будителството като призвание, като мисия,  съзнание, че правиш нещо,  за което  не очакваш и да получиш някаква материална отплата,  смятам че няма такива или поне са твърде малко, които са останали в Габрово. Независимо от това, че в града ни има традиции  в тази посока, като се тръгне  още от Възраждането.

Може ли да изпълним празника с ново съдържание?

Може да изпълним празника с ново съдържание. Първото нещо, което ми идва като предложение  е датата 1 ноември да не бъде свързавана само с ваканция, а да бъде ден, в който учениците да са в класните стаи, да бъде ден, в който духовниците да организират литийни шествия и да ангажират гражданството. Да бъде ден, в който да се организират театрални постановки, обсъждания на книги, защото будителството е свързано  и с това. И така трябва да бъде, а не поредния почивен ден.

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица