Свържи се с нас

Новини

Народният будител – водач на нацията

Published

on

Пенка Петрова и Савина Цонева

В Деня на будителя – 1 ноември, разговаряме с преподавателя по история в Националната Априловска гимназия Пенка Петрова, която е утвърден представител на учителското съсловие, на тези хора, които са наследници на възрожденския дух на тогавашните даскали, давали всичко от себе си за просвещението и просперитета на българската нация.

В поредица от интервюта  екипът на Gabrovonews. bg ще ви срещне с някои от  съвременните будители,  които със своя неуморен труд и всеотдайност, се грижат да не гасне светлинката на  духовното в нас.

Честит празник г-жо Петрова, как  Вие усещате този ден? Какво е за Вас 1 ноември?

За мен 1 ноември е Ден на народния будител. Будител като човек, който пробужда съзнанието на хората, човек който стои в първите редици на водачите на нацията. Човек, който в момент на  тежка икономическа и политическа ситуация в държавата,  или когато няма държава, стои начело на хората, ръководи ги и променя тяхното мислене. За мен 1 ноември е празник изпълнен с много голямо съдържание и то от неговата духовна страна.

За пореден път отбелязваме Деня на будителите. Но не е ли опразнено от смисъл това отбелязване в тази чалгизирана и комерсиална обстановка?

Празникът всеки  го носи в сърцето и  душата си, но това, което мен лично ме тревожи е, че втора или трета година празникът на народния будител се свързва само с неучебен или неприсъствен ден в просветните институции. Той е изпразнен от съдържание,  и ако трябва да бъда откровена,  будителите са тези, които са  в училищата, читалищата, театрите и изпълняват своите функции да пробуждат, променят мисленето на хората, с които работят. Самият празник не се отбелязва по достойнство.  Даже в Габрово не знам дали има честванията, които се правеха преди години с факелно шествие, възпоменателни думи по повод паметта на будителите. Всичко е сведено до някаква почивка без да има някакво осмисляне в емоционален и духовен план.

Кои са съвременните народни будители? Кои са новите будители в Габрово, а не са ли малко позабравени те?

Старите народни будители е известно кои са. Това са учители, духовници, революционери, които по някакъв начин поддържат духа. Съвременните будители за съжаление са много малко и всъщност това са хора, които не се признават  за такива. За мен хората, които са будители  са основно учителите, дейците на изкуството, литературата, хората свързани по някакъв начин с духа и промяната на мисленето на младия и на не толкова младия човек. В никакъв случай будителите не могат да бъдат политици, полицаи и всички, които са свързани  по някакъв начин с властта. Това са хора свързани с промяна на мисленето. Много ми е трудно да кажа кои са новите будители в Габрово. Определено смятам, че всички учители, които си гледат съвестно работата са новите будители, но мисля че,  ако говорим за будителството като призвание, като мисия,  съзнание, че правиш нещо,  за което  не очакваш и да получиш някаква материална отплата,  смятам че няма такива или поне са твърде малко, които са останали в Габрово. Независимо от това, че в града ни има традиции  в тази посока, като се тръгне  още от Възраждането.

Може ли да изпълним празника с ново съдържание?

Може да изпълним празника с ново съдържание. Първото нещо, което ми идва като предложение  е датата 1 ноември да не бъде свързавана само с ваканция, а да бъде ден, в който учениците да са в класните стаи, да бъде ден, в който духовниците да организират литийни шествия и да ангажират гражданството. Да бъде ден, в който да се организират театрални постановки, обсъждания на книги, защото будителството е свързано  и с това. И така трябва да бъде, а не поредния почивен ден.

Крими

Удар на пътя между кола и патрулка в Янковци

Published

on

Черната серия от катастрофи в Габрово през последните дни продължава. Този път се удариха на пътя полицейска кола и друг автомобил. Инцидентът е станал днес, 23 юли, около 15.00 часа в габровското село Янковци. За него сигнализираха в социалната мрежа потребители на фейсбук, които качиха снимки от мястото на произшествието.

Катастрофата се е случила на прав участък, в района на бензиностанция DP. На място са се отзовали два екипа на полицията. Движението по пътя, свързваш Габрово и Севлиево, преминаващ през село Янковци, е временно затруднено.

Автомобилите в посока Севлиево преминават през работещата бензиностанция DP, а тези към Габрово – през известната сред местните като „изоставената“. Към момента няма данни за тежко пострадали хора. Нанесени са значителни материални щети по цивилния и служебния автомобил.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово за „Габрово Нюз“ заявиха, че причината за катастрофата е отнето предимство.

Цивилният автомобил е извършил неправилна маневра, излизайки от бензиностанцията и правейки неразрешен ляв завой в посока Габрово, като не пропуснал патрулката, движещата направо по пътя с предимство.

Причинилият катастрофата автомобил е бил управляван от жена. При инцидента леко са пострадали полицейски служители, возещи се в служебния автомобил. Леко е пострадала и шофьорката.

На водачите на двете коли, участници в произшествието, са били извършени проби за алкохол, като няма данни резултатите им да са положителни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана 2021“ край Габрово

Published

on

В края на лятото в красивата местност „Узана“ над Габрово ще се проведе Националният Фолксваген Фолклорен събор, превърнал се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели. Събитието ще се състои от 27 до 29 август.

Организира се от Клуб на привържениците на Фолксваген в България /VWclub.bg/. За първи път съборът се състои през 2012 година. От тогава до сега времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Програма за събитието можете да намерите оттук.

Нищо случайно няма в избора на мястото. Популярната туристическа местност е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник. Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

VW Фолклорният фестивал „Узана“ става все по-мащабен. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции. Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат. И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

Богатата фолклорна програма създава неповторима атмосфера. През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно. В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“. Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Съветът на децата разгледа кандидатурите от Габрово

Published

on

Заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова ръководи срещата за избор на членове за Съвета на децата. В комисията участват по един представител от Областна администрация, ОД на МВР – Габрово, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, РД „Социално подпомагане“ и двама общественици.

„Хубаво е, че децата в България имат своя административен орган, който да ги подкрепя и да им помага да реализират своите идеи“, сподели Кристина Сидорова.

Преди да разгледат постъпилите от общините кандидатури, участниците в срещата разговаряха с настоящия представител от област Габрово Виктор Ангелов, който разказа своите впечатления от работата на Съвета.

„Наистина имаме глас!“, заяви той. Ангелов подчерта още, че както в Съвета има приемственост, така и той ще продължи да работи със следващите представители от областта и ще е активна обществена личност.

След разглеждане от комисията следва по процедура областният управител да изпрати кандидатурите до 30 юли към ДАЗД. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион от националната комисия.

Съветът на децата е създаден през 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата.

В Съвета на децата има представители (титуляр и заместник) на 28-те административни области в България, като също така е дадена възможност за включване и на 4 деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 г. до 16 г. включително, избрани в съответствие с Процедурата за избор, която протича на три нива – общинско, регионално и национално.

Съветът на децата провежда заседания до четири пъти годишно. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица