Свържи се с нас

Новини

Почетно отличие за Марияна Башева от посланика на Белгия

Published

on

Община Габрово беше домакин на церемония, по време на която Посланикът на Кралство Белгия у нас Н.Пр. Фредерик Мьорис удостои с почетното отличие Офицер на „Ордена на Короната“ г-жа Марияна Башева.

„Орденът на Короната“ е национален орден на Кралство Белгия и е едно от най-високите присъждани отличия, което става с указ на Негово Величество крал Филип. Присъжда се за заслуги, извършени към белгийската държава, особено за такива в публичния сектор. Негови носители са както дипломати и висши държавници, така и хора от сферите на науката, литературата, изкуството и бизнеса.

Има 5 степени, като офицер е втората във възходящ ред. Марияна Башева притежава и званието Рицар на Ордена на короната, което и бе присъдено през 2005 г. от посланика на Белгия Негово Превъзходителство Филип Беке.

„Отношенията между белгийския Аалст и Габрово датират от много години и безспорно в основата на това добро сътрудничество стои Марияна Башева. Със своята ангажираност, всеотдайност и не на последно място огромно сърце тя успя да допринесе не само за развитието на партньорството, но и за създаването на много приятелства между нашите две страни“, каза заместник-кметът Невена Минева по време на церемонията, на която присъстваха още председателят на Общински съвет Габрово инж. Климент Кунев, заместник-кметът по архитектура арх. Николай Меразчиев, директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов и близки на отличената.

Бившият Почетен консул на България във Фландрия Вили ван Импе изпрати поздравително писмо до Марияна Башева, в което изтъква малка част от реализираните дейности през годините и казва: „Тя заслужава повече от всеки друг уважение и аз се радвам, че го получава днес с награждаването с „Офицер на ордена на крал Филип“. Този голям подарък показва, че и Белгия я уважава за нейната дългогодишна служба в полза на хората от Габрово и Аалст.“

Партньорските отношения между Габрово и Аалст започват през 1976 г., когато делегация от Белгия, в която е и журналистът Жос Де Гайтер от Аалст, посещава Габрово. Впечатлен от видяното, особено в Дома на хумора и сатирата, в него се ражда идеята да запознае двата града. Още през пролетта на следващата година в Габрово пристига официална белгийска делегация, водена от кмета Марсел Де Бископ.

Официално, двустранното споразумение за сътрудничество е подписано на 14 май 2010 г. в Габрово. В споразумението са записани намеренията на двете страни за иницииране и участие в съвместни проекти в областта на туризма, обмяна на административен опит, култура, младежки и социални дейности и образование. Аалст е известен със своя карнавал, който се провежда в края на месец февруари. Именно карнавалите са голямата обща тема на двата побратимени града.

Сътрудничеството прераства и в редица сдружения, които работят по проекти, свързани с насърчаване на европейската карнавална култура, социални и арт проекти, инициативи, свързани с образованието, областта на медицината, младежите и хората с увреждания. Дългогодишно е партньорството и в сферата на младежкия обмен, а също така и работата по програма „Еразъм – младежи в действие“.

Новини

Урок по пътна безопасност в село Поповци

Published

on

По покана на Народно читалище „Дядо Стойно – 1927“, инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ проведе урок по пътна безопасност за деца от село Поповци. В инициативата участваха деца на възраст между 5 и 13 години, които се включиха в игра по „безопасно движение на пътя“.

На импровизирана площадка, обозначена с пътни знаци и светофарна уредба, малчуганите показаха своите познания по правилно и безопасно пресичане на пътното платно и управление на велосипед.

Инспектор Божинов припомни основните правила за пътна безопасност, които всяко дете трябва да спазва по време на лятната ваканция. Той също така обясни на децата как да разпознават полицая по униформата и отличителните знаци – шапка, светлоотразителна жилетка и помощните средства като белезници, палка и радиостанция.

Божинов демонстрира как и защо се използва стоп палка, как се поставят белезници и разясни предназначението на радиостанцията.

Децата задаваха множество въпроси, свързани с работата на полицая, и проявиха голям интерес към служебния мотор на инспектор Божинов. Това предизвика истинско вълнение сред тях и ги мотивира да учат повече за пътната безопасност.

Тази инициатива на Народно читалище „Дядо Стойно – 1927“ допринесе значително за повишаване на знанията на децата по темата за безопасното поведение на пътя, като същевременно направи обучението забавно и интересно.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Любопитно

Модерни плочки за баня – тенденции, материали и вдъхновение

Published

on

Банята отдавна не е просто функционална стая, това е място за релаксация и бягство от ежедневния стрес. Следователно дизайнът на банята придобива все по-голямо значение и хората са готови да инвестират повече пари в създаването на красиво и стилно пространство. Плочките за баня играят решаваща роля при оформянето на цялостната естетика на помещението и осигуряват издръжливост и лесна поддръжка. Плочките които предлагаме включват разнообразие от стилове, дизайни и размери, които могат да отговорят на всяко предпочитание. В тази статия ще обсъдим най-новите тенденции при модерните плочки за баня, различни видове материали, популярни дизайни и вдъхновения, с които можем да ви помогнем да създадете мечтаната баня. Може да се запознаете с широката гама от плочки за баня с високо качество и да намерите идеалните за вашия проект.

Тенденции в модерните плочки за баня

1. Големи размери и формати
Една от водещите тенденции в съвременните плочки за баня от Makenzi.bg са големите размери и формати. Тези големи плочки създават илюзия за повече пространство, правят вашата баня да изглежда по-голяма и могат лесно да се почистват, което ги прави идеални за малка баня. Те също така както добавят усещане за лукс и елегантност, така и подчертават разнообразието от размери на плочките и тяхното въздействие върху външния вид на вашата баня.

2. Неутрални цветове
Неутралните цветове като бяло, бежово и сиво остават популярен избор за плочки за баня поради своята гъвкавост и способност да допълват всяка цветова схема. Освен това тези нюанси създават спокойната атмосфера на банята, която е идеална за релаксация.

3. Естествени текстури
Включването на естествени текстури във вашата баня може да я направи да се чувства по-уютна и привлекателна. Плочки с дървени, каменни или циментови шарки стават все по-популярни, тъй като предлагат уникален външен вид, който се откроява от традиционните плочки за баня.

4. Метални акценти
Металните акценти, като месинг, злато и бронз, се завръщат в дизайна на на банята. Те могат да бъдат включени чрез метални фугиращи смеси, рамки около мивки или душове или дори чрез използване на метални плочки.

5. Геометрични модели
Геометричните модели, като шестоъгълници, хексагони и диаманти, стават все по- популярни в дизайна на плочки за баня. Те добавят визуален интерес и динамика към пространството, създавайки модерен и стилен външен вид.

Видове материали за плочки за баня

1. Керамика
Фаянсови плочки – едни от най-често срещаните избори за баня поради тяхната издръжливост, устойчивост на влага и разнообразие от налични стилове и оттенъци. Тези фаянсови плочки са направени от смес от глина и други материали (фаянс), след което се изпичат при високи температури, което ги прави едни от най-здравите продукти и подходящи за зони с висока влажност.

3. Гранитогрес
Гранитогресните плочки са изработени от смес от глина, пясък и шлака, след което се пресоват и глазират. Те са известни както със своята изключителна издръжливост, така и с устойчивост на петна и лесна поддръжка, което ги прави ветеран при избора на плочки за баня.

4. Камък
Каменните плочки, като мрамор, гранит и травертин, добавят нотка лукс и елегантност към банята. Всеки модел има свой уникален модел и жилки и това го прави визуално зашеметяващ материал. Въпреки всичко, те могат да бъдат на по-високи цени и изискват повече поддръжка в сравнение с други опции за плочки, които ще ви заинтригуват.

5. Винилови плочки
Виниловите плочки са сравнително нов материал на пазара, предлагащ бюджетен и екологичен вариант за плочки за баня. Те са съставени от слой винил, поставен върху хартиена основа, и се предлагат в различни дизайни, наподобяващи дърво, камък както и керамика. Лесни са за инсталиране и поддръжка, което ги прави чудесен избор за собственици на жилища, които искат да обновят своите бани, без да разбиват банката.

Дизайн и вдъхновение за плочки за баня

1. Стенописи и графити
Стенописите и графитите върху плочки добавят личен щрих и творчество към банята. Те може да се видят във всякакъв аспект – от геометрични шарки до сцени от природата или градски пейзажи. Това е страхотен начин да изразите личния си стил и да създадете уникално пространство.

2. Черно-бял контраст
Черно-белите цветови схеми никога не излизат от мода и могат да изглеждат невероятно в банята. Контрастът между тъмните и светлите нюанси може да създаде усещане за баланс и да подчертае определени елементи в пространството.

3. Морски теми
Темите, свързани с морето, винаги са били популярни в дизайна на банята, тъй като предизвикват спокойствие и релаксация. Синьото, зеленото и бялото са често срещани цветове, използвани за създаване на морска атмосфера, а мотивите могат да включват както безкрайното море, така и раковини, корали и всякакви морски красоти.

4. Ботанически теми
Ботаническите теми, включващи флорални мотиви, листа или лози, могат да добавят нотка свежест и жизненост към банята. Зелените и земните тонове са идеални за тези теми, създавайки успокояваща и спокойна атмосфера.

5. Смесени материали
Комбинирането на различни видове материали, като дърво и метал или камък и керамика, може да добави дълбочина и интерес към дизайна на вашата баня. Този подход позволява неограничени възможности за персонализиране и може да помогне за създаването на уникално пространство, което отразява вашия личен стил.

Заключение
Модерните плочки за баня предлагат изобилие от възможности за дизайн, материали и цветове, което улеснява създаването на красиво и стилно пространство. Независимо дали предпочитате големи размери и формати, плочки, които са в неутрални нюанси или естествени текстури, има нещо за всеки на конкурентни цени. Чрез включването на метални акценти, геометрични модели или вдъхновяващи теми, можете да персонализирате вашето пространство и да му придадете индивидуалност. Така че защо да чакаме? Започнете да планирате трансформацията на мечтите си днес и инвестирайте със стил във вашето бъдеще!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица