Новини
Кръстник – Колчовият хан в РЕМО „Етър“ е реставриран и очаква посетители

Близо 5 000 посетители посрещна Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ през почивните дни в началото на месец март, повечето от които преминаха през Кръстник-Колчовия хан. Емблематичната къща, в която доскоро се помещаваше администрацията, се отваря за първи път за туристи след ремонтни и консервационни дейности, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Сградата е преустроена в многофункционален музеен център, където ще се организират изложби и творчески занимания с деца и възрастни. Обектът е част от проекта на Община Габрово, по който през последните две години бяха извършени мащабни подобрения в инфраструктурата. Благодарение на тях най-голямата сграда в РЕМО „Етър“ ще може да приема значими международни експозиции, към които има специални изисквания за сигурност и площ.

Отвън Кръстник-Колчовият хан е запазил своята автентичност и възрожденски стил, а отвътре се отличава с характерен дизайн и съвременно представяне. Осигурен е достъп за хората с двигателни затруднения чрез изградената връзка между етажите с вътрешен асансьор.

Един от сериозните проблеми на комплекса досега – ограниченият брой тоалетни, вече е решен. Няколко от тях са разположени в новия музеен център, като са осигурени и отделения за посетители с увреждания.

Строително-ремонтните работи са изпълнени от консорциум „ЕКСА Строй“ ДЗЗД, а покривът на къщата, който е с каменни плочи, е реставриран от един от малкото останали майстори – Павел Кунчев, който е помощник-реставратор в „Етъра“. Обединението „Нов музей“ ДЗЗД е доставчик на оборудването за изложбените зали, обзаведени с подходящи мебели, модерна озвучителна система и презентационна техника.

Музейният център в РЕМО „Етър“ отвори врати на 1 март с три етажа и три експозиции, които предизвикаха сериозен интерес. На първия етаж е подредена фотографската изложба „Етнообектив: Тодоровден“. Тя включва най-добрите фотоси, участвали в конкурса през 2021 г. и експонати от фонда на Музея, свързани с грижата и почитта към коня.

На втория етаж може да се види изложбата „Занаяти с бъдеще“. Тя представя нетрадиционни изделия на майстори от Европа, Азия и Африка. Експонатите впечатляват с форми, цветове, материали и интерпретации на местните традиции. Предметите показват тънката, но здрава нишка между миналото и бъдещето на занаятите.

От 1 до 5 март на третия етаж беше показана пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и се бори за българската свобода. Оръжието на революционера и негови документи „гостуваха“ в изложбата „Така извоювахме свободата“.

В една от залите на третия етаж е разположена и експозицията „Мартеници от гайтан“ с отличени творби от едноименния национален конкурс. Чрез гайтана като акцент в направата на мартеници се дава съвременен прочит на това традиционно занаятчийско изделие.


Новини
Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!
Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.
Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.
На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.
Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.
Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.
На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.
До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.
Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.
От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).
През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.
Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Новини
Виктор Меразов е Спортист на Габрово за 2025 година

Завоювалият златото при младежите до 21 години от първенството на планетата на Световната киокушин федерация в Саудитска Арабия Виктор Меразов е №1 в класацията „Спортист на Габрово“ за 2025 година. Той получи отличието си кмета на Община Габрово Таня Христова на стилна церемония, който се проведе в зала „Възраждане“. Новината съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.
Специален гост на събитието беше световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов – създател на фондация, която подкрепя талантливите деца на България. Неговото присъствие бе вдъхновяващо послание към всички млади таланти, че пътят към върха започва от вярата в собствените сили.

Изборът на Виктор Меразов за „Спортист №1 на Габрово“ е напълно заслужен. Габровският талант изпраща една много силна година. Той беше и осминафиналист при мъжете на Световното първенство на Международната федерация по карате (IFK) в Лайпциг, Германия и бронзов медалист от Световната купа за младежи в Камчия. Стана държавен шампион за мъже и бе определен за най-добър състезател в мъжкия профил от Българската карате киокушин федерация за 2025-та година. Награден бе и на ежегодната тържествена церемония „Спортист на годината на НСА“, като в тази класация зае второто място.
Цялата статия за Спортист на Габрово за 2025 година, както и кои останаха негови подгласници можете да прочетете оттук.


Крими
Пиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево

Пиян водач без шофьорска книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево. Трагичният инцидент е станал снощи, около 20:46 часа, на пътя между село Богатово и Севлиево.
На място изпратеният полицейски екип, установил, че 32-годишен мъж, управлявайки лек автомобил „Опел Астра“ в посока към Севлиево, предприел маневра „изпреварване“, загубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в крайпътно дърво.
В резултат на удара починал 49-годишен мъж, пътувал на задната седалка на автомобила. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 2,74 промила. Същият е дал кръвна проба за химически анализ.
При извършената справка в информационните масиви на МВР било установено, че водачът е и неправоспособен. 32-годишният мъж бил настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, в хирургично отделение, без опасност за живота.
Две жени – на 32 и 35 години, пътували в автомобила, също прегледани от медицински екип, след което били освободени без установени наранявания.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата по него продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

-
Кримипреди 5 дниЗадържаха жена, откраднала 12 000 лева от съсед. Парите заровила в гората
-
Кримипреди 6 дниТъмни облаци надвиснаха над друсания и без книжка, катастрофирал при гонка с полицията
-
Кримипреди 5 дниПолицията хвана над кило марихуана
-
Кримипреди 2 дниПиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево
-
Новинипреди 6 дниПрерязаха лентата на обновената сграда на пожарната в Габрово
-
Културапреди 6 дниНад 70 габровски деца ще участват в Рождественския концерт
-
Любопитнопреди 6 дниРотари клуб Габрово дари сценична машина за сняг на кукления театър
-
Новинипреди 6 дниНад половината от средствата за ремонта на Детското отделение вече е събрана





