Свържи се с нас

Новини

Девет губернатори споделиха спомените си по случай 25 години Областна администрация

Published

on

25 години навърши Областна администрация – Габрово, а на специално тържество по случай годишнината бяха поканени всички бивши губернатори. Отзовалите се на церемонията се представиха с кратки видеа и част от постигнатото от тях и екипите им през мандатите.

Началото е поставено през 1999 г. На 5 януари с Указ на Президента на Република България се създава новото административно деление с настоящите 28 области, сред които и област Габрово.

На 1 февруари 1999 г е назначен първият областен управител на област Габрово – покойният Илиян Обретенов. Заместник областен управител е Пламен Минев. През техния мандат Областната администрация намира своя дом и сформира своя пръв екип. Очертават се и насоките на регионалната политика с първия Областен план за регионално развитие.

Първата жена областен управител е Лиляна Хранова – Петкова . Тя заема два пъти поста с мандати от 2.11.2000 г до 2.08.2001 г и от 10.09.2014 г до 26.11.2014 г, което я прави единственият областен управител, заемал поста в два непоследователни мандата.

Цветан Нанов е човекът, заемал поста на областен управител най- дълго време – от 21.08.2001 г до 30.10.2008 г. В летописите на администрацията той остава като ръководител, който умее да модернизира и да бъде пръв. Доказателство за това са въведените в неговия мандат услуги на едно гише и “Е- област Габрово“. Част от екипа му са заместник областните управители Любомир Трифонов, Красимир Татев и покойният Иван Голчев.

Изнесени приемни в над 60 населени места от областта реализира в мандата си Светлозар Тодоров- областен управител от 3.11.2008 г до 12.8.2009 г Целта му е да изведе институцията отвъд пределите на административния ѝ център, за да е по-близо до гражданите. Тодоров работи в екип с Митхат Алибашев, Николай Григоров, Дария Съчкова, Мюмюне Акай и Виктор Венков.

В периода от 12.08.2009 г до 5.6.2013 г Мариян Костадинов и заместниците му – Пламен Недков и Неделчо Търкаланов – реализират редица инициативи, които доказват своята устойчивост през годините, като несъмнено най-запомнящата се е превръщането на честването на „Шипченската епопея“ в събитие с национално значение и под патронажа на Президента на Република България.

В мандата си Николай Григоров доказва, че да си областен управител означава да се грижиш за множество различни сфери: за гражданите, за природата и инфраструктурата. Той заема поста областен управител от 19.6.2013 г до 10.99.2014 г, а неговият екип са Кенан Ашиков и Ценка Йонкова.

Николай Сираков е запознат с управлението на различни нива- от позицията на кмет, на народен представител, на председател на Общински съвет, на областен управител, на общински съветник. Постът областен управител заема в периода от 26.11.2014 г до 15.02.2017 г, а негови заместници са Добромир Валачев и Иглика Събева.

Само за три месеца Иванка Баева приема две каузи- да каже „Не“ на насилието и да покаже на младежите, че в илюзорния свят на дрогата спасение няма. Тя е областен управител от 15.02.2017 г до 10.5.2017 г, а неин заместник е Ивелина Боевска.

Невена Минева е част от малцината, изкарали 4-годишен мандат- от 10.05.2017 г до 14.04.2021 г. В този период област Габрово домакинства за пръв път Националните дни за учене през целия живот, организират се редица международни форуми. Минева премина и през първите месеци на КОВИД-кризата заедно с екипа си Мария Пенева и Росен Цветков.

От 19.05.2021 г до 17.01.2022 г постът областен управител заема Борислав Бончев, а негови заместници са Стилияна Тинчева и Кристина Сидорова. Бончев е човек на реда по призвание – голяма част от професионалния му път преминава в структурата на ОДМВР, а в управлението си успява да съхрани реда в областта във време, в което пандемията среща началото на политическата криза в страната.

Майсторски опит в управлението на кризи доказва и Ралица Манолова – областен управител от 17.01.2022 г до 4.08.2022 г. Изпращайки пандемията, тя и заместникът ѝ Ивелин Стоянов посрещат бежанската криза и големите наводнения в Трявна.

Кристина Сидорова е областен управител от 4.08.2022 г до 28.07.2023 г, а неин заместник е Андрей Николов. За по-малко от година тя реализира редица успешни инициативи. Тя започва първата регионална кампания с фокус върху демографията и си поставя за мисия да завръща младите хора в област Габрово. В същия период Областна администрация получава и Отличителния знак за равнопоставеност.

„Заедно пишем историята на област Габрово“. Това послание за приемственост и споделена отговорност оправи настоящият областен управител Мария Башева. Над 15 от бившите заместник областни управители, екипа на администрацията, представители на местната власт и ръководители на териториални структури и културни институции присъстваха още на събитието.

Мария Башева- Венкова приветства гостите с думите: „Радвам се, че се събрахме в този широк формат, за да отбележим 25 години от създаването на Областна администрация- Габрово и да почетем пътя, който изминахме заедно. Път, по който всеки остави своята следа. Благодаря Ви, че сте тук, за да споделим празника, да се видим, да си припомним усилията и постиженията, които направихме като един обединен екип, а също и интересни истории от тези 25 години. И като казвам обединен екип, имам предвид освен областните, заместник областните управители, екипа на администрацията, също и кметове, заместник-кметове, председатели на Общински съвети и ръководители териториални структури, с които активно работим и си взаимодействаме по различни теми, инициативи, съвети, комисии, щабове и които са нашите най-добри партньори. Затова и на масите пред Вас ще откриете посланието:“Заедно пишем историята на област Габрово.“ А за да я продължим, първо трябва да си я припомним. Днес поканих всички предходни областни управители, заместник областни управители, временно изпълняващите длъжността областен управител, които са заемали поста по няколко дни, но са част от историята на Администрацията и на областта със своите управленски подходи, идеи, истории, постижения и приключения. Настоящето си управление споделям с двама заместник областни управители, Даниела Маринова и Иван Любомиров, както и с целия екип на администрацията – отговорен, задружен, компетентен. Докато подготвяхме това честване се запознах с един габровец с много интересно хоби. Той е родоначалникът на пиара в нашата област, а от 25 години колекционира снимки, подписи и послания от всички областни и заместник областни управители. Той е Валентин Врачев, професионалист, достигнал достолепна възраст, но продължил да събира късчета от историята на нашата област“, заяви Мария Башева.

Тя благодари на всички нейни предшественици и бивши заместник областни управители, които споделиха спомени, истории, случки факти. Те получиха и грамоти за приноса им за развитието на област Габрово и на Областна администрация.

„Благодаря за историята, която заедно припомнихме и продължаваме да създаваме“, каза още Мария Башева- Венкова, като прикани присъстващите заедно да възобновят една традиция, прекъсната преди 16 години, като оставят своето послание в книгата на област Габрово.

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Новини

Световен ден за борба с хепатита

„Време е за действие“

Published

on

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2024 г „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С. Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица