Свържи се с нас

Новини

Девет губернатори споделиха спомените си по случай 25 години Областна администрация

Published

on

25 години навърши Областна администрация – Габрово, а на специално тържество по случай годишнината бяха поканени всички бивши губернатори. Отзовалите се на церемонията се представиха с кратки видеа и част от постигнатото от тях и екипите им през мандатите.

Началото е поставено през 1999 г. На 5 януари с Указ на Президента на Република България се създава новото административно деление с настоящите 28 области, сред които и област Габрово.

На 1 февруари 1999 г е назначен първият областен управител на област Габрово – покойният Илиян Обретенов. Заместник областен управител е Пламен Минев. През техния мандат Областната администрация намира своя дом и сформира своя пръв екип. Очертават се и насоките на регионалната политика с първия Областен план за регионално развитие.

Първата жена областен управител е Лиляна Хранова – Петкова . Тя заема два пъти поста с мандати от 2.11.2000 г до 2.08.2001 г и от 10.09.2014 г до 26.11.2014 г, което я прави единственият областен управител, заемал поста в два непоследователни мандата.

Цветан Нанов е човекът, заемал поста на областен управител най- дълго време – от 21.08.2001 г до 30.10.2008 г. В летописите на администрацията той остава като ръководител, който умее да модернизира и да бъде пръв. Доказателство за това са въведените в неговия мандат услуги на едно гише и “Е- област Габрово“. Част от екипа му са заместник областните управители Любомир Трифонов, Красимир Татев и покойният Иван Голчев.

Изнесени приемни в над 60 населени места от областта реализира в мандата си Светлозар Тодоров- областен управител от 3.11.2008 г до 12.8.2009 г Целта му е да изведе институцията отвъд пределите на административния ѝ център, за да е по-близо до гражданите. Тодоров работи в екип с Митхат Алибашев, Николай Григоров, Дария Съчкова, Мюмюне Акай и Виктор Венков.

В периода от 12.08.2009 г до 5.6.2013 г Мариян Костадинов и заместниците му – Пламен Недков и Неделчо Търкаланов – реализират редица инициативи, които доказват своята устойчивост през годините, като несъмнено най-запомнящата се е превръщането на честването на „Шипченската епопея“ в събитие с национално значение и под патронажа на Президента на Република България.

В мандата си Николай Григоров доказва, че да си областен управител означава да се грижиш за множество различни сфери: за гражданите, за природата и инфраструктурата. Той заема поста областен управител от 19.6.2013 г до 10.99.2014 г, а неговият екип са Кенан Ашиков и Ценка Йонкова.

Николай Сираков е запознат с управлението на различни нива- от позицията на кмет, на народен представител, на председател на Общински съвет, на областен управител, на общински съветник. Постът областен управител заема в периода от 26.11.2014 г до 15.02.2017 г, а негови заместници са Добромир Валачев и Иглика Събева.

Само за три месеца Иванка Баева приема две каузи- да каже „Не“ на насилието и да покаже на младежите, че в илюзорния свят на дрогата спасение няма. Тя е областен управител от 15.02.2017 г до 10.5.2017 г, а неин заместник е Ивелина Боевска.

Невена Минева е част от малцината, изкарали 4-годишен мандат- от 10.05.2017 г до 14.04.2021 г. В този период област Габрово домакинства за пръв път Националните дни за учене през целия живот, организират се редица международни форуми. Минева премина и през първите месеци на КОВИД-кризата заедно с екипа си Мария Пенева и Росен Цветков.

От 19.05.2021 г до 17.01.2022 г постът областен управител заема Борислав Бончев, а негови заместници са Стилияна Тинчева и Кристина Сидорова. Бончев е човек на реда по призвание – голяма част от професионалния му път преминава в структурата на ОДМВР, а в управлението си успява да съхрани реда в областта във време, в което пандемията среща началото на политическата криза в страната.

Майсторски опит в управлението на кризи доказва и Ралица Манолова – областен управител от 17.01.2022 г до 4.08.2022 г. Изпращайки пандемията, тя и заместникът ѝ Ивелин Стоянов посрещат бежанската криза и големите наводнения в Трявна.

Кристина Сидорова е областен управител от 4.08.2022 г до 28.07.2023 г, а неин заместник е Андрей Николов. За по-малко от година тя реализира редица успешни инициативи. Тя започва първата регионална кампания с фокус върху демографията и си поставя за мисия да завръща младите хора в област Габрово. В същия период Областна администрация получава и Отличителния знак за равнопоставеност.

„Заедно пишем историята на област Габрово“. Това послание за приемственост и споделена отговорност оправи настоящият областен управител Мария Башева. Над 15 от бившите заместник областни управители, екипа на администрацията, представители на местната власт и ръководители на териториални структури и културни институции присъстваха още на събитието.

Мария Башева- Венкова приветства гостите с думите: „Радвам се, че се събрахме в този широк формат, за да отбележим 25 години от създаването на Областна администрация- Габрово и да почетем пътя, който изминахме заедно. Път, по който всеки остави своята следа. Благодаря Ви, че сте тук, за да споделим празника, да се видим, да си припомним усилията и постиженията, които направихме като един обединен екип, а също и интересни истории от тези 25 години. И като казвам обединен екип, имам предвид освен областните, заместник областните управители, екипа на администрацията, също и кметове, заместник-кметове, председатели на Общински съвети и ръководители териториални структури, с които активно работим и си взаимодействаме по различни теми, инициативи, съвети, комисии, щабове и които са нашите най-добри партньори. Затова и на масите пред Вас ще откриете посланието:“Заедно пишем историята на област Габрово.“ А за да я продължим, първо трябва да си я припомним. Днес поканих всички предходни областни управители, заместник областни управители, временно изпълняващите длъжността областен управител, които са заемали поста по няколко дни, но са част от историята на Администрацията и на областта със своите управленски подходи, идеи, истории, постижения и приключения. Настоящето си управление споделям с двама заместник областни управители, Даниела Маринова и Иван Любомиров, както и с целия екип на администрацията – отговорен, задружен, компетентен. Докато подготвяхме това честване се запознах с един габровец с много интересно хоби. Той е родоначалникът на пиара в нашата област, а от 25 години колекционира снимки, подписи и послания от всички областни и заместник областни управители. Той е Валентин Врачев, професионалист, достигнал достолепна възраст, но продължил да събира късчета от историята на нашата област“, заяви Мария Башева.

Тя благодари на всички нейни предшественици и бивши заместник областни управители, които споделиха спомени, истории, случки факти. Те получиха и грамоти за приноса им за развитието на област Габрово и на Областна администрация.

„Благодаря за историята, която заедно припомнихме и продължаваме да създаваме“, каза още Мария Башева- Венкова, като прикани присъстващите заедно да възобновят една традиция, прекъсната преди 16 години, като оставят своето послание в книгата на област Габрово.

Новини

Днес е Лазаровден!

Published

on

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос (Йоан, гл. 11:1 – 45). Когато умира, четири дни след неговата смърт той въскръсва. Бог казва – „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.

Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Източник: Уикипедия.

Зареди още

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица