Свържи се с нас

Любопитно

Какво представлява фотоепилацията и подходяща ли е за нас?

Published

on

  • Какво представлява фотоепилацията?

Фотоепилацията е метод за премахване на нежелано окосмяване, използващ светлинна енергия, генерирана от специални устройства, наречени фотоепилатори или IPL (Intense Pulsed Light). Тя прониква в косъмчетата, абсорбира се от меланина и се трансформира в топлинна енергия. Този процес предизвиква термично унищожаване на клетките в околофоликуларната зона, което в крайна сметка води до забавяне или спиране на растежа на косъма.

Методът е бърз и ефективен, позволяващ обработка на големи повърхности – крака, ръце, гърди и гръб за кратко време. Освен това, процедурата обикновено е по-малко болезнена в сравнение с традиционните методи за премахване на окосмяване, безопасна е и в пъти по-ефективна от тях.

Въпреки че фотоепилацията може да бъде извършвана в домашни условия с помощта на мобилни устройства, които могат да се намерят на пазара, професионалните процедури в салон за красота или козметичен център предоставят по-сигурни, по-дълготрайни и предвидими резултати.

Важно е да се отбележи, че фотоеполирането обикновено изисква повече от една сесия, за да се постигне желаният ефект, и серия от терапии, за да се постигне дълготрайно или дори перманентно отстраняване на окосмяването.

  • Каква е разликата между фотоепилация и лазерна епилация?

Изборът между лазерна епилация и фотоепилация зависи от индивидуалните предпочитания, типа на кожата и окосмяването, какви части от тялото ще бъдат третирани, както и от бюджета и времето, което сте готови да отделите за процедурите. Също така, изборът се прави по преценка на козметик или дерматолог, защото е важно да бъдат отчетени индивидуалните особености и характеристики от професионалисти. Не е разумно да се правят експерименти със здравето.

Нека видим различията межди двата метода, които си струва да отбележим с кратко сравнение между тях.

  • Принцип на действие.

И двата метода целят премахване на окосмяването, но:

  • Лазерната епилация използва светлина с дължина на вълната, което позволява по-прецизно насочване на енергията към фоликулите на косъма. Това я прави по-подходяща за по-ограничени участъци.
  • Фотоепилацията използва широк спектър от светлинни вълни, което може да бъде по-малко прецизно, но по-подходящо за епилиране на голени области.
  • По отношение на ефективността:

– лазерна епилация се счита за по-ефективна, особено при обработка на тъмен косъм върху светла кожа.

         – Фотоепилация е по-подходяща за светлокожи хора и по-светъл косъм.

  • По отношение на болката и броя на процедурите:
  •  лазерната епилация често се счита за по-болезнена, но обикновено се изисква по-малко сесии за постигане на желания резултат,
  • докато фотоепилацията може да бъде по-комфортна, но обикновено изисква повече сесии.
  • Относно цената:
  • Лазерна епилация обикновено е по-скъпа.
  • Фотоепилацията е по-бюджетно решение, но това все пак зависи от избора на козметичен или дерматологичен център, който ще направите и от броя на необходимите процедури.

И двата метода имат своите предимства и недостатъци, затова е важно да се консултирате с професионален козметик или дерматолог, за да определите кой метод е по-подходящ за вашия тип кожа и косъм, както и за да се избегнат възможни рискове и нежелани странични ефекти.

  • Има ли противопоказания фотоепилацията и подходяща ли е за нас?

Като цяло фотоеполацията е безопасна процедура, създадена специално да отстрани нежеланото окосмяване.  Но дори и максимално безопасна, тя има свои противопоказания и фактори, които могат да повлияят на резултата и ефективността й.

Ето някои противопоказания за фотоеполация:

  • Тъмна кожа, тъй като светлинната енергия се абсорбира от меланина в косъма и може да се появят нежелани реакции, като пигментни петна или ожулвания.
  • Процедурите със светлина обикновено не се препоръчват по време на бременност и кърмене поради недостатъчни проучвания.
  • Слънчевите изгаряния и тенът, могат да увеличат риска от нежелани ефекти и промени в пигментацията на кожата.
  • Някои лекарства, например хормоналните, могат да направят кожата по-чувствителна към светлината и да увеличат риска от нежелани ефекти.
  • При хора с кожни проблеми в миналото, като екзема или дерматит, има повишен риск от раздразнения след фотоепилация.
  • Промени в хормоналния баланс, например поради бременност, пубертет или климакс, също могат да повлияят на резултатите от процедурата.

Отново дерматологът или козметикът са специалистите, които ще преценят индивидуалното ви състояние и потребности, за минимални рискове и максимални ползи.

• Как да се подготвим за фотоепилация?

  • Не използвайте други методи за премахване на окосмяване поне две седмици преди планираната процедура, като епилация или депилиращи кремове, за да бъдат космите във фоликулите и да бъдат ефективно обработени.
  • Избягвайте излагания на слънце и солариуми поне четири седмици преди процедурата, защото това повишава риска от нежелани ефекти и реакции.
  • Преди сесията, обикновено се препоръчва бръснене на областта, която ще бъде третирана. Това ще помогне на светлинната енергия да се фокусира върху фоликулите, вместо върху видимите косми.
  • Не се препоръчва използването на козметични продукти преди процедурата, за да се избегне раздразнение и увреждане.
  • Важно е да проведете консултация с лицензиран и опитен специалист, който ще ви даде съвети за поддръжка преди и след терапията.

Спазването на тези стъпки преди фотоепилацията може да подобри резултатите на процедурата и да намали възможните странични ефекти.

Има ли перманентно обезкосмяване?

При лазерната епилация и фотоепилация може да се постигне дълготрайно обезкосмяване, но терминът „перманентно“ трябва да бъде използван с някои резерви и възможно най-внимателно. Обезкосмяването, постигнато с тези методи, обикновено се описва като „дълготрайно“ или „стабилно,“ тъй като има вероятност за поява на нови косъмчета в бъдеще поради възобновяване на неактивни космени фоликули или промени в хормоналния баланс. Но това до сега. Ще видите по-долу.

Ефективността на обезкосмяването също може да варира в зависимост от типа и цвета на косъма, както и от типа на кожата. Хората с тъмна коса и светла кожа обикновено постигат по-добри резултати, тъй като светлинната енергия по-ефективно се абсорбира от меланина в косъма.

И все пак, за пръв път в България се появи фотоепилатор от ново поколение.

Технологията притежава 26 регистрирани патента, както и сертификат ISO 13485, които са стъпили на солидни клинични проучвания на френската лаборатория Dermscan.

За тъмно окосмяване, мултиимпулсният накрайник действа стандартно, като изпраща няколко кратки светлинни импулса, за да даде време на кожата да се охлади, докато в космите се достигат оптималните 75°С, за да бъдат термично унищожени фоликулите. Така се извършва перманентно премахване на окосмяването, без засягане на кожата.

За пръв път за бели, сиви и руси косми се използва коренно различна технология, която е защитена от световен патент и не се среща в никой друг апарат. За този вид окосмяване технологията третира вместо меланина, който в случая отсъства, хемоглобина на кръвните клетки, събрали се на мястото на отскубнатия косъм, което няма аналог в света.

Степента на светлинния спектър и различните опции за филтриране, предлагат ефективни и безопасни приложения за обезкосмяване на всички части на тялото, без нужда от поддържащи процедури. Така за пръв път апарат предоставя не просто дълготрайни, а перманентни резултати.

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Любопитно

Рибарник „Кметовци“ открива новия сезон на 1 май

Published

on

На 1 май Рибарник „Кметовци“ отваря врати за Вашите празници, чествания, събития или срещи с приятели на открито всеки уикенд, почивни или празнични дни.

Сред събитията, които любимото място за отдих и забавление в природата ще приеме през настоящия сезон, са „Вечер на руската музика с Борислав Недев“, която ще се проведе на 6 юли. В разгара на лятото, на 20 юли, там ще се проведе десетото юбилейно издание на Националния фолклорен събор „Андъка пее и танцува“, със специалното участие на Пепи Христозова. В края на лятото Рибарник „Кметовци“ ще посрещне тематична сръбска вечер, за която ще пристигне Слободан Величкович-Коби.

За Вашия специален ден, за вашите лични или фирмени празници, тържества, рождени дни, другарски срещи, фолклорни събори и фестивали, коктейли и други мероприятия на открито сред природата, Рибарник „Кметовци“ Ви предлага изнесени ритуали и декорация на зеленото пространство по Ваш вкус.

Любезните домакини могат да съдействат за кетъринг, хотелско настаняване, шатри, оформяне на сцена, дансинг, DJ, фотограф.

Работното време в всяка събота и неделя, празнични и почивни дни. През останалото време – с предварителна заявка! Телефони за контакт: 0888 000 965.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица