Свържи се с нас

Любопитно

Физиотерапевтични процедури в модерните спа центрове

Published

on

 1. Какво представлява физиотерапията?

Физиотерапията или физикалната терапия, е специализирана област в здравеопазването, която използва методи и техники за лечение и възстановяване на физическото здраве. Тя цели поддържане, подобряване и възстановяване на функционалната способност на тялото и подобряване на качеството на живот. Физиотерапията се използва в различни медицински сценарии за възстановяването след травми, операции или дисфункции, за да подобри състоянието и да намали болезнените симптоми. Фокусира се върху аспектите на физическото здраве – движение, мускулна сила, гъвкавост, равновесие и  координация.

Основните цели на физиотерапията са:

 • Превенция на заболявания и травми чрез обучение за изпълнение на физически упражнения, предназначени да поддържат оптимално функциониране на опорно-двигателния апарат.
 • Лечение и помощ при възстановяването след травми, операции, при хронични болки, мускулни проблеми, артрит, спортни наранявания и редица други.
 • Рехабилитация – възстановяване на способността за движение след инсулт, сърдечен удар, травма на главата и пр.
 • Подобряване на качеството на живот на хората с хронични физически заболявания и увреждания.

Физиотерапевтите работят индивидуално с пациентите, изграждайки персонализирани програми за лечение и рехабилитация, съобразени с техните конкретни нужди и състояние.

 • Видове апарати за физиотерапия и тяхното приложение

Във физиотерапевтичните процедури се използват различни апарати и оборудване, за да се предостави на пациентите високоефективна и където е необходимо комплексна терапия. Физиотерапевтичната апаратура помага за ускоряване на възстановяването, управление на болката и подпомага нормалното функциониране на тялото.

Ето някои основни видове апарати за физиотерапия:

 • Електротерапевтични апарати или електростимулатори. Те  извършват физикална терапия, базирана на контролирано излагане на тялото на електрически ток, магнитни и електромагнитни полета. Апаратите генерират слаби електрически импулси, които се прилагат върху кожата. Използват се за контрол на болката, подобряване на мускулния тонус и стимулиране на кръвообращението.

И още:

 • предотвратяване и забавяне на процеса на атрофия;
 • рехабилитация на мускулите и електрическа мускулна стимулация;
 • увеличаване обхвата на движението;
 • предотвратяване на венозна тромбоза;
 • за заздравяване на рани и др.

Тази терапия е една от най-предписваните от ортопеди, физиотерапевти и спортни лекари, защото възстановява химико-електрическия баланс, компрометиран от травматичното събитие.

 • Ултразвукови апарати – те генерират ултразвукови вълни, посредством които се постига ускоряване на заздравяването на тъканите, релаксация на мускулите и намаляване на болката.
 • Инфрачервени лампи и лампи за топлинна терапия, които излъчват топлина върху засегнатите области с цел релаксацията на мускулите и засилване на кръвообращението.
 • Апаратите за криотерапия и топлотерапия въздействат чрез терапевтичната сила на цикличното редуване на студ и топлина. Тези терапии се използват за контрол на болката и ускоряване на възстановителните процеси в тялото при ставни увреждания или възпаления. Термичното въздействие, осигурява незабавно облекчение на възпалената или наранена тъкан.
 • Апарати за изометрични и изотонични упражнения. Тези апарати предоставят устойчивост и контрол върху движенията при изотонични и изометрични упражнения и се използват за укрепване на мускулите.
 • Апаратите за лазерната терапия използва лазерна светлина за насочено лечение на тъканите, с цел подпомагане на оздравителните процеси в клетките и редуциране на възпалението.

Апаратите за високоинтензивна лазерна терапия позволяват въздействие върху различни видове патологии, като комбинирано осъществяват аналгетичен и противовъзпалителен ефект и същевременно регенерация на тъканите.

Подходящи са за третиране на състояния в остра фаза, за извършване на противовъзпалителни терапии и бърза тъканна регенерация и поддържане на клетъчния баланс.

Тези апарати се използват индивидуално или в комбинация, в зависимост от нуждите и целите на пациента и конкретната диагноза и лечебния план.

 • Вакуумтерапията е метод, който използва въздействието на вакуума върху тялото, който стимулира тъканната микроциркулация и детоксикацията и също съдейства за намаляване на възпалителните процеси. Въздейства чрез поставяне на вендузи по тялото, като първо се създава вакуум, а след това компресия. Така се стимулира венозната и лимфна циркулация, снабдяването на тъканите с кислород, обмяната на веществата и отделянето на токсини.

Тази терапия, се прилага за лечение на всички форми на съдови заболявания, засягащи долните крайници: атеросклероза на долните крайници, болест на Бюргер и болест на Рейно, както и всички форми на венозна и лимфна недостатъчност.

 • Текартерапията използва топлина за лечение и облекчаване на възпалителни, хронични и травматични състояния, за повишаване на кръвната циркулация, възстановителните процеси в клетките и тяхната детоксикация.  Резултат: подобрена еластичност на съединителната тъкан и намалена скованост на ставите.
 • Ударно-вълновата или шоково-вълновата терапия е неинвазивна процедура, създаваща поредица от нискоенергийни пулсации върху травмираната област. Тези апарати за физиотерапия може да се прилагат и в ортопедията и рехабилитацията.

Основната употреба на ударно-вълновата терапия във физиотерапевтичните процедури  е свързана с лечението на болестни състояния на опорно-двигателния апарат, хронични мускулно-скелетни нарушения, травми и остри травматични състояния. Ударните вълни стимулират регенерацията на тъканите, подобряват кръвоснабдяването и облекчават болката.

Процедурата се извършва с помощта на специален апарат за физиотерапия, който генерира ударни вълни и ги насочва към зоната на лечение. В зависимост от конкретното медицинско състояние, ударно-вълновата терапия може да се използва както като самостоятелен метод на лечение, така и в комбинация с други методи.

 • Водно легло

Въпреки че водното легло не е пряко свързани с физиотерапията, то носят определени ползи, които са важни за възстановяването, защото осигуряват поддръжка на тялото и облекчаване на напрежението, което е важно при лечението на мускулно-ставни проблеми.

Водните легла обикновено се адаптират към формата на тялото, предоставяйки ортопедична поддръжка и максимален комфорт.

Водата в тях предизвиква естествена релаксация, което е търсен ефект при управление на болката и напрежението. Така че, водните легла могат да бъдат използвани като част от стратегията за овладяване на болката, а също и за оптимално възстановяване на тялото.

За пациенти с мускулно-ставни проблеми или физически ограничения, водните легла могат да подобрят двигателната способност и възможност за физиотерапевтични упражнения и терапии в легнало положение.

Кои физиотерапевтични процедури се предлагани в модерните СПА центрове?

Модерните СПА центрове предлагат разнообразни физиотерапевтични процедури, предназначени за подобряване на общото физическо състояние.

Някои от обичайните физиотерапевтични процедури, които се предоставят там са:

 • Различни видове масажи, които помагат за релаксация, намаляване на напрежението и подобряване на кръвообращението.
 • Хидротерапевтични процедури – аквамасажни вани и басейни с вградени  дюзи, които комбинират водни и масажни терапии.
 • Солна терапия в специални солни стаи или солни басейни, които се използват за лечение на дихателни проблеми и подобряване на кожата.
 • Физиотерапия с упражнения във вода (хидрогимнастика) под ръководството на физиотерапевт, които подпомагат възстановяването след травми или операции.
 • Инфрачервени терапии за релаксация на мускулите и облекчаване на болката.
 • Ароматерапия с етерични масла, за подобряване на психическото и физическото състояние.
 • Криотерапия – прилагане на ниски температури, за да се стимулира възстановяването на мускулите и да се намали възпалението. Полезна и за вегетативната нервна система.

Тези процедури се предоставят под наблюдението на обучени професионалисти, които могат да предложат персонализирани програми в съответствие с индивидуалните нужди на клиентите.

Ако искате да научите повече за апаратите за физиотерапия, моля посетете сайта на Диадженти:

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Любопитно

Даниел Верстапен тази вечер на сцената на Дома на културата „Ем. Манолов“

Published

on

Тази вечер на сцената в обновения Дом на културата „Емануил Манолов“ посрещаме международно признатия белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен. Габровската публика и гостите на града ще се насладят на определяния за „концерт без аналог“ „Мост между културите“, който е част от световното турне на музиканта.

Целта на маестро Верстапен е да свързва поколенията чрез музиката си и да поставя класическото си пиано в една модерна роля. Освен с авторските композиции от „Reconnection“- албумът на Даниел Верстапен- тази вечер публиката ще стане свидетел и на специалната изненада за България- уникална комбинация между белгийското пиано и вселенските гласове на обичаните Нина Николина и Любо Киров.

В едно фантастично сътрудничество на сцена ще видим и чуем още перкусиите на Калин Вельов и кавала на Дамян Йорданов. Също така тази вечер на живо и специално за публиката ще звучи песента „Райна“, създадена от Даниел Верстапен и Нина Николина.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Габрово е с любезната подкрепа на Община Габрово.

Билети днес – на касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН – МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Габрово ~ Дом на културата „Емануил Манолов“ (eventim.bg).

Зареди още

Любопитно

SmartyЛЯТО 2024 – Идеалната лятна занималня за вашето дете!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТО! Свържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица