Свържи се с нас

Култура

МК „Весела“ изпраща 2023 година с още успехи

Published

on

В края на тази година, три музикални конкурса прибавиха още върхови постижения към отличията на младите пианисти от Музикален клуб „Весела”. Десетокласничката Адриана Кънева стана носител на Голямата награда от Международния конкурс „Неравноделно”- София.

Тя спечели статуетката Гран-при с 99 точки от 100 възможни. Журито на конкурса и публиката оцениха нейното представяне с възторжени аплодисменти и поздравления.

Открояващите се музикални изпълнения и на останалите възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева, им донесоха заслужен успех . С Първи награди са Полина Флориду – 9 клас, дебютантката Мира Русинова – 7 клас, Делиа Георгиева – 5 клас, Лорен Николова – 4 клас и Невин Халил – 1 клас. На всички участници бе предоставена прекрасната възможност да се потопят в атмосферата на къщата-музей „Панчо Владигеров” и да свирят на рояла на този велик български музикант.

Домът на композитора Панчо Владигеров в София, бе мястото, където се проведе и Третия национален конкурс „Орион”, а председател на журито бе проф. Борислава Танева. Двете музикални изпълнения на Ай Хасегава – 8 клас бяха оценени със Златен медал, а Мира Русинова спечели Сребърен медал .

За поредното си участие в Международния конкурс „Златните ключове”- Париж-2023, пианистите от Музикален клуб „Весела” отново получиха най-висока оценка! Арт-директорът на конкурса, френският пианист, Жерар Ганасиа, поздрави клавирния педагог Весела Пенева и написа:

„ Браво ! Вие го заслужавате, защото вършите чудесна работа с учениците си!” Тази година, изключителен успех постигнаха Невин Халил -1 клас, и Лорен Николова – 4 клас, които са победителки в своите възрастови групи и горди с притежанието на най-високото отличие – статуетките „Златен ключ”!

Със Сребърен медал бе удостоена Мира Русинова -7 клас, която се представи с творби от Йозеф Хайдн и Веселин Стоянов. Бронзови медали спечелиха Делиа Георгиева -5 клас, и Лилия Апостолова – 12 клас.

„Краят на годината е време за равносметка“ – казва клавирният педагог Весела Пенева. Едни от най-прекрасните моменти са тези, в които постиженията на децата ни зареждат и вдъхновяват, а мен и техните родители ни правят горди и щастливи. А сега, в дните преди вълшебната рождественска нощ, мислите ме отвеждат към преживяното от нас вълшебство, наречено „Виена”! Главните героини бяха две талантливи мои пианистки, Невин и Полина, които сами си спечелиха привилегията да свирят в родината на детето-чудо Моцарт! Истински принцеси в музикалната приказка, случила се точно в столицата Виена! Представянето на двете ми възпитанички беше достойно и впечатляващо! На сцената на българския културен институт „Дом Витгенщайн”, габровското присъствие се увеличи и с още един представител – моята бивша ученичка Симона Обретенова, която в момента е студентка по литература във виенския университет. Тя беше водеща на прекрасния концерт, който сътвориха младите пианисти-лауреати. Виена е град, чието великолепие очарова, вълнува, провокира, вдъхновява….и ти попадаш в магичния му плен-доброволно и завинаги! А да свириш там-наистина си е вълшебство!“, каза още Весела Пенева.

„Още с пристигането си във Виена бях впечатлена от красотата на сградите, пътищата, природата, впечатлиха ме хората, чистотата…. всичко! А вечерта на концерта беше просто прекрасна…. Тя бе изключително вълнуваща и преизпълнена с емоции – както за нас, изпълнителите, така и за публиката! Ще помня това преживяване цял живот!“, сподели Полина Флориду.

„ Аз бях най-малката участничка, която спечели конкурса по пиано и ме наградиха да свиря във Виена. Там мама ме заведе в къщата на Моцарт. И той като мен е свирил на пиано на 3 години, и като мен е обичал да играе на шах! Опитах и тортата „Сахер”, но най- много ме впечатлиха каретите с кончетата. Те са също като от приказките! Аз много обичам приказки! А мама ми казва, че колкото по-добре свиря, толкова повече вълшебства ще ми се случват!”, каза Невин Халил.

„Искам да пожелая на всичките си ученици и техните семейства щастлива и весела Коледа и още много такива музикални вълшебства, които вярвам, че можем да сътворим самите ние – с труд и желание!”, добави още музикалния педагог Весела Пенева.

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица