Свържи се с нас

Култура

МК „Весела“ изпраща 2023 година с още успехи

Published

on

В края на тази година, три музикални конкурса прибавиха още върхови постижения към отличията на младите пианисти от Музикален клуб „Весела”. Десетокласничката Адриана Кънева стана носител на Голямата награда от Международния конкурс „Неравноделно”- София.

Тя спечели статуетката Гран-при с 99 точки от 100 възможни. Журито на конкурса и публиката оцениха нейното представяне с възторжени аплодисменти и поздравления.

Открояващите се музикални изпълнения и на останалите възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева, им донесоха заслужен успех . С Първи награди са Полина Флориду – 9 клас, дебютантката Мира Русинова – 7 клас, Делиа Георгиева – 5 клас, Лорен Николова – 4 клас и Невин Халил – 1 клас. На всички участници бе предоставена прекрасната възможност да се потопят в атмосферата на къщата-музей „Панчо Владигеров” и да свирят на рояла на този велик български музикант.

Домът на композитора Панчо Владигеров в София, бе мястото, където се проведе и Третия национален конкурс „Орион”, а председател на журито бе проф. Борислава Танева. Двете музикални изпълнения на Ай Хасегава – 8 клас бяха оценени със Златен медал, а Мира Русинова спечели Сребърен медал .

За поредното си участие в Международния конкурс „Златните ключове”- Париж-2023, пианистите от Музикален клуб „Весела” отново получиха най-висока оценка! Арт-директорът на конкурса, френският пианист, Жерар Ганасиа, поздрави клавирния педагог Весела Пенева и написа:

„ Браво ! Вие го заслужавате, защото вършите чудесна работа с учениците си!” Тази година, изключителен успех постигнаха Невин Халил -1 клас, и Лорен Николова – 4 клас, които са победителки в своите възрастови групи и горди с притежанието на най-високото отличие – статуетките „Златен ключ”!

Със Сребърен медал бе удостоена Мира Русинова -7 клас, която се представи с творби от Йозеф Хайдн и Веселин Стоянов. Бронзови медали спечелиха Делиа Георгиева -5 клас, и Лилия Апостолова – 12 клас.

„Краят на годината е време за равносметка“ – казва клавирният педагог Весела Пенева. Едни от най-прекрасните моменти са тези, в които постиженията на децата ни зареждат и вдъхновяват, а мен и техните родители ни правят горди и щастливи. А сега, в дните преди вълшебната рождественска нощ, мислите ме отвеждат към преживяното от нас вълшебство, наречено „Виена”! Главните героини бяха две талантливи мои пианистки, Невин и Полина, които сами си спечелиха привилегията да свирят в родината на детето-чудо Моцарт! Истински принцеси в музикалната приказка, случила се точно в столицата Виена! Представянето на двете ми възпитанички беше достойно и впечатляващо! На сцената на българския културен институт „Дом Витгенщайн”, габровското присъствие се увеличи и с още един представител – моята бивша ученичка Симона Обретенова, която в момента е студентка по литература във виенския университет. Тя беше водеща на прекрасния концерт, който сътвориха младите пианисти-лауреати. Виена е град, чието великолепие очарова, вълнува, провокира, вдъхновява….и ти попадаш в магичния му плен-доброволно и завинаги! А да свириш там-наистина си е вълшебство!“, каза още Весела Пенева.

„Още с пристигането си във Виена бях впечатлена от красотата на сградите, пътищата, природата, впечатлиха ме хората, чистотата…. всичко! А вечерта на концерта беше просто прекрасна…. Тя бе изключително вълнуваща и преизпълнена с емоции – както за нас, изпълнителите, така и за публиката! Ще помня това преживяване цял живот!“, сподели Полина Флориду.

„ Аз бях най-малката участничка, която спечели конкурса по пиано и ме наградиха да свиря във Виена. Там мама ме заведе в къщата на Моцарт. И той като мен е свирил на пиано на 3 години, и като мен е обичал да играе на шах! Опитах и тортата „Сахер”, но най- много ме впечатлиха каретите с кончетата. Те са също като от приказките! Аз много обичам приказки! А мама ми казва, че колкото по-добре свиря, толкова повече вълшебства ще ми се случват!”, каза Невин Халил.

„Искам да пожелая на всичките си ученици и техните семейства щастлива и весела Коледа и още много такива музикални вълшебства, които вярвам, че можем да сътворим самите ние – с труд и желание!”, добави още музикалния педагог Весела Пенева.

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица