Свържи се с нас

Икономика

Евродепутатът Андрей Новаков в дискусия с бизнеса и младите хора на Габрово

Published

on

Европейските перспективи, актуални въпроси, свързани с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка, транспортна свързаност, иновации, младежки програми за обмен и други бяха във фокуса на дискусията на евродепутата Андрей Новаков, представители на бизнеса и младежи от Габрово.

В нея се включиха и кметът на Габрово Таня Христова, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, ръководителят на Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева.

Андрей Новаков сподели, че за предишния програмен период в област Габрово са инвестирани 313 млн. лева, по ОП „Конкурентоспособност“ се финансирани 360 проекта само в община Габрово, финансирани са иновационни проекти. В същото време той не скри разочарованието си, че още няма тунел под Шипка, както и че не се придвижват няколко стратегически за Северна България обекта.

Процентите на разплатените средства по Плана за възстановяване и развитие и оперативните програми са едва 2-3%. Неговото становище е, че трябва да сме по-настоятелни, да търсим възможностите, които предоставя ЕС със своите програми и да се научим да се възползваме от тях.

Андрей Новаков се обърна специално към младите хора в залата с информация за възможностите, които предоставят програмите за тях – Еразъм+, DiscoverEU.

Той сподели с представителите на бизнеса, че за съжаление, няма нито един български участник в първата предложена от България европейска програма – Алеко, където всички, които имат идея или развиват бизнес в определени направления могат да посетят подобни фирми в силициевата долина в САЩ, Сингапур, Израел.

„Важно е всеки един да бъде въвличан в процеси, проекти, инициативи за общността, вземане на решения, там където се чувства уверен, има желание и умения да помага и да се включва активно“, сподели кметът на Габрово Таня Христова.

В края на срещата се стигна и до конкретни идеи – участието на Андрей Новаков през следващата година в Лагера за иновации – инициативата, която успешно стартира и се реализира в Габрово няколко поредни години. Договорени бяха и срещи между кмета на града и младежите, които искат активно да участват в събитията на града, ГТПП предложи на младежите да се включат в разработване и изпълнение на комуникационна политика на самата палата и събитията в града.

Гости на събитието бяха областният управител на област Габрово, кметът и заместник- кметът на Трявна, представители на община Дряново, заместник –ректорът на ТУ Габрово.

Срещата се организира от Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово и беше излъчвана директно във фейсбук страниците на ГТПП и ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица