Свържи се с нас

Новини

„Български фермерски пазари“ приема положително частичното облекчаване на работата на фермерските пазари

Published

on

Във връзка със заповедта, издадена от директора на БАБХ на 10.11.2023 г., засягаща работата на фермерските пазари в частта им, свързана с предлагане на животински продукти, от Обединение „Български фермерски пазари“ информираха, че приветстват нейната отмяна.

„Приемаме като знак в правилната посока частичното облекчаване работата на фермерските пазари, след като забрана за предлагане на мед, пчелни продукти, риба и рибни продукти, мляко, млечни продукти и повечето видове месни продукти беше отменена.

За нас – организатори на фермерски пазари и изложения, приоритет остава създаването на пазарни условия на българските законно регистрирани производители, така че всички техни продукти и храни да имат достъп до крайния потребител.

Ние вярваме, че българският пазар следва да представя възможности на всеки регистриран производител, да има право на избор за реализация на продукция както в търговската мрежа, така и на официално регистриран фермерски пазар или изложение.

В навечерието на коледните и новогодишни празници, тези събития имат много важна роля, особено за малките производители. Отново подчертаваме, че се отнасяме с разбиране към факта, че в момента в някои части от страната има усложнена ситуация, свързана с разпространението на заболявания по животните.

Продължаваме да смятаме, че последствията от въвеждане на ограничителни актове следва да бъдат пропорционални на обстоятелствата и очаквания ефект и да отразяват интереса на всички заинтересовани страни – включително и на малките производители, които реализират своята продукция напълно или основно чрез фермерски пазари и изложения.

Приветстваме поканата и конструктивния дух, в който протече срещата на 17.11.2023 г., инициирана от Българската агенция по безопасност на храните, между нейния изпълнителен директор -д-р Патарински, заместник-изпълнителния директор – г-жа Викьова и част от организаторите на фермерски пазари в страната, в отговор на откритото ни писмо.

Все още непозволени за предлагане остават яйцата, прясното пилешко месо, разфасовки и заготовки от птиче месо, като смятаме за важно и забраната, засягаща тях, също да бъде отменена, веднага след като усложнената епизоотична обстановка за заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците се подобри.

Вярваме, че диалогът и своевременният обмен на информация на БАБХ с всички заинтересовани страни, включително организаторите на фермерски пазари, преди издаването на нормативни актове, са от ключово значение за успешното функциониране на българския пазар.

Оставаме отворени за диалог, в името и интереса на българските фермери, които искат да реализират своята продукция чрез фермерски пазари и изложения в страната“, заявяват в разпространената до медиите позиция от Обединение „Български фермерски пазари“.

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Един от дългоочакваните моменти за всички малки и малко по-големи деца е украсата на елхата, светлините, играчките и цялата коледна суматоха в празничния месец декември.

И тази година навръх Никулден в Габрово ще бъдат запалени светлините на голямото коледно дърво пред Общината.

„Бъдете с нас на 6 декември в 17.30 часа на площада, за да видите какво са подготвили главните герои в специалната празнична церемония – учениците от ОУ „Ран Босилек“. За коледния дух ще се погрижи Оркестър Габрово, а за още повече настроение не забравяйте да вземете по един задължителен елемент за сезона – коледна шапка.

И нали помните поверието за Никулден, колкото повече са люспите на шарана, толкова повече ще са монетите в портфейла, затова избрахме този ден и колкото повече са хората на площада, толкова по – празнично да бъде.

Няколко дена по-късно ще открием и детското коледно градче, което този път ще украси централната градска част и ще бъде в парковото пространство пред Глинените гърнета.

Обещахме да има нови неща и добавяме не какво да е, а нещо много специално за този празник – макет, изобразяващ сцената на Рождество“, разкриват от Община Габрово.

На 11 декември от 17.30 часа ще бъде открито коледното градче, където актьорите от Държавен куклен театър Габрово отново ще изненадат с нещо интересно, забавно и празнично.

„Ще видим и учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ще се веселим с музиката на Оркестър Габрово“, допълват още от Общината.

Зареди още

Новини

Днес е Андреевден!

Published

on

Днес, 30 ноември, православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Зареди още

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица