Свържи се с нас

Новини

Културни институции от региона протестираха за повече пари

Published

on

Днес, 1 ноември – Ден на народните будители, културни институции от региона протестираха за по-добро финансиране от страна на държавата на сектор „Култура”. Към националната протестна акция „Ден на будителите, ден на култура, ден на протест!” се присъединиха членовете на Национална синдикална федерация „Култура” към КНСБ в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, които носиха лентички, в знак на символичен протест и представиха своите искания на посетителите в Старото школо в града.

В 13.30 часа в Габрово представителите на асоциирания член на КНСБ – Съюз на артистите в България от Драматичен театър „Рачо Стоянов”, заедно със свои колеги от Държавния куклен театър и граждани се събраха пред сградата на театъра да изразят недоволство от недостатъчното финансиране от страна на държавата на сектор „Култура”, което за тази година е едва 0,4 % от Брутният вътрешен продукт или 838 млн. лева.

Исканията на културните дейци подкрепиха Синдикалните организации на КНСБ при РЕМО „Етъра” – Габрово, Оркестър Габрово, Исторически музей – Севлиево, НЧ „Развитие – 1870”, гр. Севлиево, както и служителите от Музей „Дом на хумора и сатирата”, гр. Габрово.

На пресконференция по-рано днес в централата на КНСБ бяха представени исканията на работещите в сектор „Култура” към държавата, във връзка с предстоящото изготвяне на държавния бюджет за 2024 година. Главният икономист на синдиката Любослав Костов обясни, че това е функцията с най-малко пари, които държавата преразпределя от събраните данъци, въпреки натрупаната рекордно висока инфлация през последните две години и половина от 30-35 %. Основното искане е разходите за култура да станат 1% от Брутният вътрешен продукт. За 2024 г. са необходими общо 75,7 млн. лв. за увеличение с 35% на субсидията на бройка за Националните музеи и библиотеки, регионалните музеи и библиотеки и читалищата. Това ще позволи ръст на заплатите на работещите там над 11 000 души средно с 20%. 

Необходими са средства и за увеличение на възнагражденията на музикалните и танцовите дейци в страна за 2024 г. в размер на 10,25 млн. лв. Целта на дофинансирането на сектора е да достигне средна работна заплата в сферата от 1650 лв. и да се приближи към средната работна заплата за страната. 

Всичко това означава, че в бюджет 2024 г. трябва да бъдат предвидени с 86 млн. лв. повече за ръст на заплатите на работещите в сектора, с което поне ще се компенсира инфлацията от последните две години и ще се навакса ръста на минималната работна заплата от 1 януари догодина.

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица