Свържи се с нас

Новини

„Прозрачност без граници“ прави финална снимка на местна власт от изминалия мандат

Габрово стартира от 14-о място в Индекса на местната система за почтеност

Published

on

Къде се случва корупцията? Защо се случва? Кой носи отговорност? Отговорите на тези въпроси отново търси Асоциация „Прозрачност без граници“ във втория етап на проекта „LISI – устойчиво бизнес развитие на местно ниво”, по време на който ще бъде разработен Индекс на местната система за почтеност – 2023.

Резултатите и анализът на индекса ще бъдат използвани за оценка на местната бизнес среда. Стартиралият в края на 2021 г. проект е продължение на LISI програма (2014-2017 г.). Затова на сайта на Асоциация „Прозрачност без граници“ могат да бъдат проследени всички сравнителни динамики по общини и в национален мащаб.

Избирателите от областните градове ще получат ясен отговор на въпроса: Как се е развила общината, в която живеят, през последния мандат? С обобщена оценка 3,19 т. (от 5 възможни) Община Габрово зае 14-о място в общата класация на общините, включени в Индекса на местната система за почтеност за 2022 година.

От институциите на местната власт и местното самоуправление най-висока оценка получи общинската администрация – 4,30 т., следвана от кмета (3,93 т.) и Общинския съвет (3,27 т.). Индексите на останалите структури са: полиция – 3,39 т., съдилища – 3,32 т., политически партии – 3,39 т., гражданско общество – 2,92 т., медии – 2,67 т., общинско здравеопазване – 2,52 т., бизнес – 2,17 т. Дефицити бяха установени в отчетността за изпълнението на управленската програма на кметския екип.

Като цяло Общинският съвет има добър публичен образ. Същевременно неговите решения дават основания за критични оценки относно способността да удържа на непрозрачно лобиране по някои решения.

През юли 2023 година експертите на Асоциация „Прозрачност без граници“ отново започнаха да анкетират представителите на местните институции. В края на годината ще е ясна моментната снимка на местната власт в края на мандата 2019-2023. Оценките на община Габрово по всички показатели можете да видите тук.

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица