Свържи се с нас

Новини

Десетки почетоха индустриалеца Пенчо Семов

Published

on

Десетки жители на Габрово застанаха пред бюст – паметника на Пенчо Семов, за да покажат своето уважение към живота и делото на благодетеля, наречен Българския Рокфелер.

Цветя обсипаха паметника по повод 150 – годишнината от рождението на великия габровски индустриалец.

В общоградското честване, провело се на 8 октомври, се включиха и ученици от гимназията по туризъм, която носи името на Семов, а на почетен караул застанаха знаменосците от училището.

„Наричаме го създател на модерната индустрия в България, българския Рокфелер и най-социалния индустриалец на Балканите, но преди всичко той е вдъхновяващ човек, който върши всичко с любов, труд и постоянство. На нас – жителите на Габрово, днес се пада отговорността да изпълняваме завета му – събран в три думи, които са незаличимото му наследство, и които не могат да бъдат изрити от паметта ни. Те са издълбани не само върху камъка на една чешма, изписани са на страниците на книги, чакат любопитна ръка на рафтовете в библиотеката или във фонда на историческия музей, но най-сигурното място, на което се пазят, е в сърцата и умовете на хората, докоснали се до делото на Пенчо Семов, запознали се с житейския му път, вдъхновили се от примера му!“ – думи, изречени „пред погледа на индустриалеца“, от габровския писател Елена Христова, които докоснаха всички присъстващи, и бяха продължени от ученик от гимназията по туризъм.

Какво е да си възпитаник на училище с име, превърнало се в еталон за съзидателен живот сподели десетокласничката Виктория: „Точно ние младите, в ден като днешния може да се строим в прави редици, да вдигнем гордо знамето си и да сведем глави в мълчание за повече от минута, защото дълбоко в себе си знаем, че това е важно. Защото вие, възрастните, сте ни научили на това. Да, ние сме от онова буйно и неразумно поколение, често се държим невъзпитано и упорстваме да бъдем самостоятелни, войнствено браним личното си пространство и се дразним от съветите ви. Но ние сме и онова поколение, в което всеки от вас е вложил по нещо от себе си и то със сигурност един ден ще покълне. Ето защо се обръщам към вас и ви моля, не спирайте да ни учите, с примера на делата си правете така, че да се гордеем като ваши наследници, бъдете взискателни, бъдете неуморни и през цялото време не спирайте да ни обичате. Разказвайте ни често, кои са предците ни, подхранвайте чувството ни за принадлежност, влюбвайте ни в националната ни идентичност и тези усилия един ден ще ви се отблагодарят.“

Роденият в габровското село Цвятковци предприемач е главен акционер в 28 дружества и фабрики и участва в управата на четири банки и две застрахователни дружества. Пенчо Семов строи къщи на своите служители и работници в Габрово и плаща образованието на децата им; дарява за църкви и манастири; създава фонд в габровската библиотека за литература с най-новите изследвания в областта на техниката и медицината; дарява 300 хил. златни лева за лобиране в полза на България, за да се намалят претенциите към страната ни по времето на Ньойския договор; заедно със съпругата си Радка Семова прави щедри дарения за Женско благотворително дружество „Майчина грижа“; построява старопиталище за своите служители, като дарява една фабрика за издръжката му; завещава половината си имущество за благотворителност. При национализацията Пенчо Семов оставя на държавата материално-техническа база и средства за над един милиард и осемстотин милиона лева и голям кадрови потенциал от отлично подготвени висшисти и средни специалисти, които са получили образованието си в неговите фабрики и с негова финансова подкрепа.

Автор: Цветомира Иванова,
старши експерт в отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово.

Новини

Днес е Лазаровден!

Published

on

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос (Йоан, гл. 11:1 – 45). Когато умира, четири дни след неговата смърт той въскръсва. Бог казва – „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.

Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Източник: Уикипедия.

Зареди още

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица