Свържи се с нас

Икономика

Габрово с награда за принос в опазване на културно – историческото наследство и традиции

Published

on

Община Габрово беше отличена с грамота за цялостен принос в опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традициите по време на Годишните награди в рамките на третия международен форум „Бранд България – докосни Чудесата“.

Заместник-кметът Невена Минева, с ресор „Образование, социални дейности, култура и туризъм“, получи от името на Кмета на Община Габрово отличието, връчено ѝ от Амелия Гешева, съветник на министъра на културата.

В рамките на представителния форум, който се проведе в Големия салон на Българска Академия на науките, Христов Маринов, майстор в РЕМО „Етър“ получи грамота „Бранд Стара планина“ за цялостен принос в съхранението на традициите.

По рано тази година с решение на Министерство на културата Маринов бе обявен за живо човешко съкровище, с което стана част от националната листа на България за нематериалното културно наследство.

Невена Минева благодари от свое име и от името на кмета Таня Христова за оказаната чест и сподели, че Габрово, като признат Творчески град на занаятите към ЮНЕСКО, си е поставил отговорната задача да пази, съхранява и предава българските традиции, а музей Етър е мястото, което разкрива богатството на българския дух, душевност и талант и заема важно място в опазването на българското нематериално културно наследство.

Третият международен форум „Бранд България – докосни Чудесата“ се организира от Общество „Културно наследство“ – официалният представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Специални гости на форума, който се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, бяха вицепрезидентът на „Европа Ностра“ Пийт Яспър и Йоана Микру, член на Борда на директорите на „Елиники Етерия“ (Европа Ностра Гърция). В дискусията и годишните награди „Чудесата на България“ се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, собственикът на фондация „Кредо Бонум“ Цветелина Бориславова, подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов, съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева. Престижният форум събра и редица дипломати – посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния – Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия – Н. Пр. Желко Йович, първия секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, директора на Италианския културен институт Мария Маца.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица