Свържи се с нас

Икономика

Габрово с награда за принос в опазване на културно – историческото наследство и традиции

Published

on

Община Габрово беше отличена с грамота за цялостен принос в опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традициите по време на Годишните награди в рамките на третия международен форум „Бранд България – докосни Чудесата“.

Заместник-кметът Невена Минева, с ресор „Образование, социални дейности, култура и туризъм“, получи от името на Кмета на Община Габрово отличието, връчено ѝ от Амелия Гешева, съветник на министъра на културата.

В рамките на представителния форум, който се проведе в Големия салон на Българска Академия на науките, Христов Маринов, майстор в РЕМО „Етър“ получи грамота „Бранд Стара планина“ за цялостен принос в съхранението на традициите.

По рано тази година с решение на Министерство на културата Маринов бе обявен за живо човешко съкровище, с което стана част от националната листа на България за нематериалното културно наследство.

Невена Минева благодари от свое име и от името на кмета Таня Христова за оказаната чест и сподели, че Габрово, като признат Творчески град на занаятите към ЮНЕСКО, си е поставил отговорната задача да пази, съхранява и предава българските традиции, а музей Етър е мястото, което разкрива богатството на българския дух, душевност и талант и заема важно място в опазването на българското нематериално културно наследство.

Третият международен форум „Бранд България – докосни Чудесата“ се организира от Общество „Културно наследство“ – официалният представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Специални гости на форума, който се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, бяха вицепрезидентът на „Европа Ностра“ Пийт Яспър и Йоана Микру, член на Борда на директорите на „Елиники Етерия“ (Европа Ностра Гърция). В дискусията и годишните награди „Чудесата на България“ се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, собственикът на фондация „Кредо Бонум“ Цветелина Бориславова, подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов, съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева. Престижният форум събра и редица дипломати – посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния – Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия – Н. Пр. Желко Йович, първия секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, директора на Италианския културен институт Мария Маца.

Икономика

„Подемкран“ АД търси да назначи служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

 • Фрезист – универсална фреза
 • Складов служител
 • Складов работник
 • Механик
 • Оператор на ЦПУ машини
 • Заварчик
 • Шлосер
 • Ръководител участък

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Икономика

„Деари Фууд България „АД търси служители

Published

on

Деари Фууд България „АД търси да назначи служители. Фирмата е специализирана в производството на млека и млечни изделия, чиито продукти се произвеждат под собствени и чужди марки.

Компанията се нуждае от:

1.Оператор на високо технологична линия за производство на UHT мляко
ИЗИСКВАНЕ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:
– Висше техническо образование .
– Прецизност при изпълнение на работните задължения .
– Инициативност и отговорност, умения за работа в екип.
– Млади ,амбициозни с желание за развитие.

„Деари Фууд България „АД ПРЕДЛАГА:
– Постоянен трудов договор.
– Атрактивно заплащане.
– Работа в динамично развиващ се екип с възможност за кариерно
израстване.

  2.Механик поддръжка на машини в млекопреработвателно предприятие
ИЗИСКВАНЕ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:
-Средно или висше техническо образование .
-Прeцизост при изпълнение на работните задължения.
-Инициативност и отговорност.
-Умения за работа в екип.
-Опит на подобна позиция се счита за предимство.

„Деари Фууд България „АД ПРЕДЛАГА:
-Постоянен трудов договор.
-Атрактивно заплащане.
-Работа в динамично среда.
-Обучение.

Ако проявявате интерес към обявените позиции за работа, както и за допълнителна информация, можете да позвъните на телефон: +359 885 989 897.

Зареди още

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица