Свържи се с нас

Новини

Трявна тържествено отбеляза Деня на Съединението

Published

on

Днес празнуваме 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – един от най-важните и значими исторически актове в нашата история, който извоюва правото на страната ни да върне в границите си земите, които й принадлежат. Трявна също отбеляза паметната дата с тържествена програма пред паметника на видния поет, публицист, фолклорист и политик Петко Славейков, чиято личност е свързана, както с възрожденския град, така и със Съединението на България.

С указ на Княз Александър I, през 1885 година Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България. На тази дата Трявна споменава и името на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Своята почит пред паметника на Петко Славейков, днес, отдадоха кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, общински съветници, служители на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, ръководства, преподаватели и деца от двете детски тревненски градини – „Калина“ и „Светлина“, както и признателни граждани. В своето поздравително слово кметът на Община Трявна подчерта значимостта на историческото Съединение на България и неговата необходимост в днешно време.

Родолюбив дух, патриотичност и почит към паметната дата отдадоха и най-малките възпитаници на ДГ „Калина“ и ДГ „Светлина“, които изпълниха с гордост песнички и стихчета, посветени на Съединението и България!

Поклон пред делото на Петко Славейков, безстрашието, характера и несломимия дух на всички българи, обединени през 1885 година в името на Съединението на страната ни, отдадоха кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна с поднасяне на венец пред паметника на видния поет, публицист, фолклорист и политик в града.

Своите цветя в знак на признателност поднесоха още присъстващите общински съветници, представителите на СМРЗИ – гр. Трявна, малчуганите от двете детски градини, както и родолюбиви граждани по време на отбелязването на празника в Трявна днес.

Община Трявна още веднъж отправя своите поздравления по случай днешния 06 септември и изказва съболезнования на семействата и близките на загиналите по време на вчерашното бедствие по южното ни Черноморие.

Крими

Задържаха молдовец за трафик на 10 сириеца, спипани край Севлиево

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово съдът задържа 29-годишен мъж, гражданин на Република Молдова, за подпомагане на чужди граждани да преминават и пребивават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Той е обвинен в това, че на 27 септември т.г. в землището на севлиевското село Петко Славейково, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага, противозаконно подпомогнал чрез осигуряване на транспорт 10 чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на ЗЧРБ, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство и по отношение и на непълнолетно лице.

Обвиняемият сам шофирал автомобила. При подаден сигнал за спиране на превозното средство той се опитал да избяга, но бил задържан, при което било установено че превозва 10 чужди граждани, единият от които непълнолетен. Те са били без документи за самоличност, но сами се определили като сирийски граждани.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Икономика

„Подемкран“ АД търси да назначи служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  • Фрезист – универсална фреза
  • Складов служител
  • Складов работник
  • Механик
  • Оператор на ЦПУ машини
  • Заварчик
  • Шлосер
  • Ръководител участък

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица