Свържи се с нас

Новини

Нов пункт за получаване на Европейска здравна карта в Габровско

Published

on

Гражданите, които са подали до 7 юли заявления за издаване на Европейска здравна карта /ЕЗОК/ в клонове на банка ДСК на територията на област Габрово, но не са ги потърсили до 28 юли, могат да ги получат от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

Ако заявленията са били подадени в офисите на банката в Дряново, Трявна или Севлиево, получаването на картите ще става в офисите на РЗОК в тези градове. За целта РЗОК Габрово е създала необходимата организация. Адресите и телефоните на РЗОК и общинските офиси могат да се видят на сайта на НЗОК: https://www.nhif.bg/bg/rzok/gabrovo

От 8 юли, заявленията за издаване на ЕЗОК се приемат в дистрибуторски центрове – офиси на „Първа инвестиционна банка”. Заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) ако заявителят притежава електронен подпис.

Картата и услугата по издаването ѝ са безплатни. ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна медицинска помощ.

Новини

Над 150 кандидат-депутати влизат в битка за вота в Габрово и региона

Published

on

Над 150 са кандидатите за четирите депутатски места от 7 Многомандатен избирателен район – Габрово в 50- тото Народно събрание. Това става ясно от данните на РИК- Габрово, които са публикувани на интернет страницата на Районната избирателна комисия.

Общо 32 партии и коалиции са регистрирали листи за представители в Народното събрание от 7 МИР-Габрово за изборите „Две в едно“ на 9 юни т. г.

Крайният срок за регистрация изтече на 7 май, а предизборната кампания започва от днес, 10 май, съобразено с разпоредбите на Избирателния кодекс и ще продължи до 7 юни, включително. Денят за размисъл е 8 юни, когато според българското законодателство е забранена всякаква форма на агитация.

Зареди още

Любопитно

Ученици от Габрово и Литва ваяха кулинарни шедьоври

Published

on

Ученици и учители от Училището по хотелиерство и колеж по мениджмънт в латвийската столица Рига и Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово обмениха добри практики.

Габровската гимназия се превръща във все по-желан партньор на училища от Европейския съюз за партньор по програма Еразъм+. От 28 април до 7 май гимназията ни бе домакин на осем ученици и двама учители от професионалното училище по хотелиерство и колеж по мениджмънт.

Групата изпълнява проект мобилност, в сферата на професионалното образование и обучение. Прецизно разработената програма включваше както посещения на известни ресторанти в Габрово, така и професионални „разходки“ из комплекси в Арбанаси и елитни ресторанти и хотели във Велико Търново.

Учениците разглеждаха кухните, проучваха менюта с ястия от българската национална кухня, разговаряха с представители на персонала и мениджмънта на заведенията за начина на организация на работа.

Когато си в ПГТ – Габрово имаш възможност да наблюдаваш и да участваш в мастър клас няколко пъти в годината – да си спомним двете издания на „На върха на пламъка“. Сега към портфолиото на гимназията добавяме и мастър клас с Романс Артамоновс – собственик на ресторанти и преподавател в Колеж по мениджмънт в Рига.

С изключително майсторство, страст и много настроение учениците от Латвия и техните връстници от България демонстрираха готварски умения и под ръководството на техните преподаватели създадоха кулинарни шедьоври.

В Трявна латвийските гости останаха очаровани от самобитната атмосфера на града, производството на „жива“ бира, изкушаващото разнообразие на традиционни лакомства и сувенири.

РЕМО „Етъра“ остави незабравими спомени с оживлението на Гергьовден и демонстрацията на занаяти. Културната програма включваше и посещения в Дома на хумора и сатирата, Интерактивния музей на индустрията, в които учениците истински се забавляваха, докато екскурзоводите им разказваха за традициите, миналото и съвремието на Габрово.

От ПГТ – Габрово изказаха благодарности и на екипа на Младежкия център, който презентира работата на Община Габрово с младите хора и се включи в интересния разговор за младежките инициативи в Латвия, както и на заместник-областния управител Иван Любомиров за приемането на групата и представянето на областта с нейните особености и забележителности.

„Класа“, бе коментарът на ръководителя на групата Евиа Антанавика относно програмата и преживяното в Габрово.

Зареди още

Любопитно

Карнавалът в Габрово започва с детски мини карнавал

Published

on

Само няколко дни ни делят от началото на очаквания от малки и големи Карнавал Габрово 2024, който ще се проведе на 18 май, събота. Градът ще озари своите улици и площади с безброй костюми, усмивки и веселба.

Карнавалът ще започне с „Уличка на Чудесата“, където най-малките габровчета от всички детски градини ще се забавляват с тематични представяния. За втора поредна година, Община Габрово и Център за работа с деца „Габровските Смехоранчета“ организират това незабравимо събитие, отделно от голямото шествие вечерта, което изцяло е посветено на децата.

Главната цел е да се даде възможност на малчуганите да бъдат главни герои на карнавала. В този ден на веселие улиците ще оживеят с необичайни и забавни костюми, изпълнени с детска радост и енергия.

Тази година публиката ще има възможност да види и най- габровския обичай – Олелийня, от където се заражда големият и пищен Габровски карнавал. Своите костюми и дегизировки участниците ще показват преминавайки по централната градска улица „Радецка“- от църквата „Успение на Пресвета Богородица“ до площад Първи май при най-старата градска кула, където ще представят на сцена различни картини, свързани с габровските шеги, за да се знаят, пазят и предават.

Смехоранчетата казват, че на площада до тази кула ще има пазар с лакомства, а продавачи в пъстри дрехи, ще се пазарят с гости и малчугани. Ще стане площадно веселие с пишман артисти, ще оживеят старите баш габровски зевзеци – Нуньо с куклите, Дядо Миньо Попа, великия Марко Каварадоси с голямата шапка, Керката- музиканта, търговеца и веселяк Оката, ще има смешници, художници, циркаджии, продавачи на песнопойки, ще дойдат „Балканджии“, „Контета и Кокони“, „Градоначалници“, „Вариклечковци“, а „Бай Ганьо и неговата челяд“ няма да пропусне да са пазари за някой шекер, там ще са още „Габровските смешници и плашила“, „Вестникарчета“ и „Чужденците“.

Разбира се Карнавалното шествие и веселие ще открие „Градската духова музика“. Те ще заемат място на сцената и посрещат всяка карнавална група, ще вдигат такава олелийня, че да ги чуят чак в съседно Севлиево.

Детският карнавал ще започне в 11.00 часа. Намерете своето удобно място по трасето и доведете детето, кучето, внучето, защото най-малките карнавалисти не са за изпускане.

Пълната програма на Карнавала.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица